Kadaň - město královské
FOTO: autorka

Kadaň - město královské

10. 4. 2016

Již dlouho jsme chtěli navštívit  toto město v podhůří Doupovských hor. Nejen proto, že se chlubí spoustou památek, ale hlavně pro jeho rekonstrukci, která je přímo dokonalá. Lidem se zde dobře žije, chválí pana starostu, město se rozrůstá do všech stran, chráněné řekou Ohří a Doupovskými horami. 

Město bylo založeno již ve 12. století jako tržní osada. Bylo důkladně opevněné, přesto dobyto husity a za třicetileté války vypáleno Švédy. Hrad byl postaven roku 1260 za vlády Přemysla Otakara II. Navštívili jej Václav I. i Karel IV.  a za Marie Terezie byl přestavěn na kasárna. Dnes zde sídlí městské muzeum, knihovna a pečovatelský dům. Také příjemná vinárnička. Hrad se zdvihá od řeky Ohře, kde je bezvadná promenáda, pro sportovce  cyklostezka ,on-line dráha, půjčovna loděk  a spousta atrakcí pro děti. Na počest hodináře  Mikuláše z Kadaně, strůjce pražského orloje, je zde postavena replika stroje od Karla Melouna v měřítku 2:1.

Městské gotické  hradby jsou nejzachovalejší v ČR. Půlkruhové předbraní, barakán, který fungoval jako štít před střelbou na bývalou Žateckou bránu. Mikulovická brána  - Svatých z konce 13. století je jedinná dochovalá, bývala kromě vrat zajištěna kovovou mříží. Tudy projížděli králové na náměstí. Radniční věž s ochozem je dominantou Kadaně, je vysoká 54 metrů - bílá věž. V kapli věže byly nalezeny ostatky sv. Václava. Náměstí je prostorné s barokním morovým sloupem, kašnou a kostelem. Lemují jej domy s podloubím  a gotickými sklepy. Z náměstí vede nejužší ulička v ČR - Katova. V nejužším místě je široká pouhých 66,1 cm. Tudy vodil kat nešťastníky na popravu z místa, kde byli mučeni k přiznání. Ve zdech je zazděna rouhavá jeptiška  a po půlnoci zde straší spolu s posledním katem Ignácem Kaylem. Dnes je zde pěkná procházka kolem hradeb. Třeba k středověké baště, kde je expozice válečnictví. Hradby u hradu skýtají nádherné posezení a výhledy na řeku. Na opevnění jsou raritou přístřešky řemeslníků - ptačí domky. Ptákům se vůbec v Kadani líbí. Nalézají zde ochranu. Mají spoustu zeleně k hnízdění a řeka je k vodním  ptactvu vlídná. Bystřický potok byl stavbou silnice sveden do podzemí a zachovalý mostek téměř zmizel jako okolní zástavba starých domů. Jen zbylé  podsklepení přikryté trávníkem je nebezpečné, hrozí propadnutí při velkém zatížení. Zato pohled od mostu na staré město je malebný.

Příroda kolem města je protkána turistickými stezkami. Na Svatém kopečku  ve výšce 390 m nad mořem je rozhledna s výhledy na všechny strany. Krušné a Doupovské hory, přehrada na Ohři a Kadaň jako na dlani. A odpočinek najdete v zahradách národní kulturní památky, usilující o zařazení na seznam světového kulturního dědictví Unesco - Františkánského kláštera. Majestát místa s mnohými zajímavostmi a unikáty vyráží dech. Křížovou cestou kolem Smetanových sadů se dostaneme zpátky do města. Kadaň se zapsala do našich srdcí a doporučujeme k návštěvě.

 

 

 

 

cestování fotografování
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.