Pražské židovské památky zahájily novou turistickou sezonu
FOTO: autorka

Pražské židovské památky zahájily novou turistickou sezonu

15. 4. 2016

Židovská obec Praha zahájila novou turistickou sezonu.

Po zimní přestávce se otevřela Jeruzalémská synagoga, postavená v rr. 1905-1906 jako ukázka secesní stylizace maurského slohu.

Bohatá výzdoba vždy upoutává návštěvníky.Tradiční jsou zde komentované prohlídky s ukázkou hry na varhany. Návštěvníci si mohou půjčit audioprůvodce, novinkou je možnost stáhnutí aplikace průvodce do mobilního telefonu.Výstava 110.výročí otevření této synagogy jistě přiláká mnohé zájemce.

Druhý nejstarší židovský hřbitov (Starý) na Žižkově je i letos zdarma přístupný. Byl založený v r. 1680 jako morové pohřebiště. Bylo zde pohřbeno kolem 40 000 osob, mezi nimi mnoho významných rabínů. Pohřbívalo se zde do r. 1890, kdy byl otevřen Nový židovský hřbitov na Olšanech. V r. 1960 však byla stržena obvodová zeď hřbitova, náhrobky povaleny a větší část hřbitova se přeměnila v Mahlerovy sady. Zachována zůstala jen nejstarší část hřbitova s nejcennějšími náhrobky. Na místě se od r. 1985 stavěla televizní věž a podle vzpomínek pamětníků byly náhrobky vybagrovány, drceny a odvezeny na skládku. A to i přesto, že hřbitov byl od r.1985 památkou chráněnou státem. Zbytek hřbitova prošel v r. 1999 rekonstrukcí a od r. 2001 je zpřístupněn veřejnosti. Nový židovský hřbitov je otevřen celoročně.

Po celý rok je přístupna Staronová synagoga, nejstarší památka pražského židovského města z 2. poloviny 13.století, těsně spjatá s pověstí o Golemovi. Je zapsaná na seznamu UNESCO.

Další židovské památky ukazují bohaté expozice v Maiselově synagoze, renesanční stavbě  s gotickými prvky, vybudované v rr. 1590-1592 Mordechaiem Maislem, ve Španělské synagoze z r. 1868, vystavěné v maurském slohu, či v Klausově synagoze, kde na nás dýchnou 70.léta 16.století v podobě oslnivého baroka a rokoka.

Pinkasova synagoga z r. 1535 v pozdně gotickém a renesančním stylu je památník obětí holocaustu z Čech a Moravy. Na zdech je více jak 80 000 jmen obětí šoa.

Po povodních v r. 2002 prošla tato synagoga rozsáhlými úpravami.

Za zmínku stojí veřejnosti přístupná historická mikve (očistná lázeň) v objektu vedle  Pinkasovy synagogy.

Židovské muzeum je nestátní organizace a je dlouhodobě velmi vyhledávaným muzeem v ČR.

 

 

 

kultura muzeum památky Praha
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%