Třeboňsko – Kolem rybníků do Rakouska

Třeboňsko – Kolem rybníků do Rakouska

27. 7. 2012

Na Třeboňsku je celá řada možností pro cyklovýlety. Většina tras je lehká, jejich náročnost v podstatě udává jen délka zvolené trasy. Ubytovali jsme se v obci Branná nedaleko Třeboně. Vy si můžete upravit jednotlivé trasy podle vašich představ, vaší výkonnosti a podle místa, odkud budete vyjíždět. Tento návrh popisuje cestu na východ až do Rakouského Litschau.

Branná

Branná leží 5 km od Třeboně a je její administrativní součástí. Je zde kaple Nanebevzetí Panny Marie z roku 1851, nedaleko je závod na těžbu rašeliny a její zpracování. Když se z Branné vydáme na jih a hned v první zatáčce odbočíme vlevo, míříme přes areál tohoto závodu.

Po asfaltové cestě projedeme dvorem závodu a odbočíme druhou lesní cestou vpravo. Ta nás dovede na rozcestí Na Třeboňské cestě. Pokračujeme po cyklotrase 122. Když opět narazíme na asfaltovou cestu, jedeme doprava až k rybníku Nový u Cepu. Za ním se dáme doleva a klidnou cestou dojedeme až do Suchdolu.

Suchdol nad Lužnicí

Suchdol nad Lužnicí je známý především jako výchozí místo vodáckých putování po řece Lužnici. První zmínky o něm jsou z doby těsně před stavbou kostela sv. Mikuláše. Ten byl v roce 1364 postaven jako první jihočeský dvoulodní kostel, jehož klenby byly svedeny na jediný středový sloup. V roce 1493 byl upraven a rozšířen na trojlodní kostel. Věž je až z roku 1802.

Ze Suchdolu se vydáme do Tuště. Kousek musíme po silnici 1. třídy, ale hned v Tušti zahneme vlevo a v pravotočivé zatáčce jedeme rovně k pískovnám. Po kilometru zahneme doprava. U pískovny U Dračice, která je přírodní památkou, zatočíme vlevo a dojedeme do Františkova. Byly zde malé železárny a později parní mlýn. Dnes je to malá vesnička s příjemnou restaurací.

Z Františkova pokračujeme po červené turistické značce, která je dobře sjízdná i pro cyklisty. Dojedeme k loveckému zámečku v Nové Huti, ze kterého je dnes pěkně upravený penzion. Od něj se držíme postupně cyklotras 341, 1005 a 1010, pořád směrem na Staňkov. Až narazíme na větší asfaltovou silnici označenou jako cyklotrasa 1014, učiníme zásadní rozhodnutí. Vydáme se na malý okruh do Rakouska nebo ne? Do tohoto bodu se určitě vrátíme. Zatím jsme ujeli 32 km, okruh Rakouskem má 15 km.

Litschau

Přejedeme rakouskou hranici a pokračujeme stále po silnici, i když zpočátku na rakouské straně není asfaltová, až do Litschau. Městečku, které se označuje jako klimatické lázně, vévodí hrad, který už má za sebou osm set let pohnutého hradního života. Podrobněji na internetových stránkách Českého cestovatele (viz odkazy). Přímo v Litschau je 24 ha velké jezero Herrensee, kde se dá i vykoupat, ona je to vlastně přehrada na potoku Reissbach. Abychom nejeli po stejné cestě, míříme do Josefsthalu. Tady doleva a cesta už nás dovede ke stejnému hraničnímu přechodu, kde jsme hranici překročili před chvílí.

Staňkov

Vrátili jsme se na stejné místo, kde jsme zvažovali cestu do Litschau. Máme ujeto 47 km, na cestě jsme i s přestávkami na oběd a kávu v Rakousku 4 a půl hodiny. Nemíříme tedy ještě přímo zpět, ale jedeme do Staňkova. Vznik spadá do druhé poloviny 16. století, kdy byly vybudovány první selské usedlosti v blízkosti výpusti nově postaveného velkého rybníka zvaného Soused, dnes se jmenuje jako obec. Rybník má u nás nejvyšší hráz, měří 18 metrů. Úctyhodná je i jeho délka. Měří sedm kilometrů. Rybník je oblíbeným rekreačním střediskem s množstvím kempů.

Chlum u Třeboně

Po prohlídce břehu rybníka Staňkov se vydáváme do Chlumu u Třeboně podél rybníka Hejtman. Chlumu vévodí na kopci umístěný Poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel vystavěl v letech 1737–1745 majitel chlumeckého panství hrabě Jan František z Fünfkirchenu z vděčnosti Panně Marii za záchranu života. Ke kostelu vede i křížová cesta. Odjíždíme po hrázi rybníka kolem nepřístupného barokního zámku postaveného v roce 1710 na místě bývalé tvrze. Majitelem byl i následník trůnu František Ferdinand d'Este, který odtud s manželkou odjížděl na cestu do Sarajeva.

Zlatá stoka

Po pěti kilometrech přejíždíme Lužnici. U hostince Pilař se dáme doleva k jezu Pilař. Je přezdívaný jezem smrti. Pod kolmým tři metry vysokým jezem se vytváří nebezpečný válec. Ten si vyžádal údajně mezi vodáky už 40 obětí. Nad jezem začíná Zlatá stoka. Největší vodní dílo Třeboňské pánve. Jedná se o umělý kanál dnes hlavně zásobující vodou velkou část zdejších rybníků, dříve sloužila i jako přívod pitné vody a k plavení dřeva. Délka Zlaté stoky je 48 km a byla postavena v letech 1508 až 1518. Při našich cestách po Třeboňsku se s ní budeme často potkávat.

V blízkosti je pískovna Cep, kde je možnost koupání v krásně čisté vodě. My pokračujeme k železniční zastávce Chlum u Třeboně. Odtud jedeme po žluté značce, i když pár set metrů musíme po silnici 1. třídy. Silnice udělá malou kličku, ale na jejím konci v levotočivé zatáčce se dáme rovně a silnička nás dovede až do Branné.

Trasa měří celkem 76 km, při vynechání rakouského okruhu to je jen 61 km. Délka je včetně pojíždění kolem rybníka Staňkov a zajížďky na vykoupání u pískovny Cep. Čistý čas jízdy čtyři a půl hodiny, celková doba výletu včetně přestávek sedm a půl hodiny.

Jeden tip na závěr

Pokud budete mít ubytování v Třeboni (nebo jako my se ještě navečer projedete na večeři) odbočte při zpáteční cestě v místě zvaném Barbora doprava po cyklotrase 122, zároveň po modré turistické značce a také po naučné cyklotrase Okolo Třeboně. Na cestě jsou sice nepříjemné betony, ale dorazíte na místo těžby slatiny pro lázně Spálená borkovna. Těžba je sice v uzavřeném prostoru, ale vytvořená plocha je velice zajímavá, viz přiložená fotografie.

cyklotrasy cykloturistika
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%