Fotoreportáž: Jarní městečka ve Středohoří
FOTO: autorka

Fotoreportáž: Jarní městečka ve Středohoří

30. 4. 2016

Zvu Vás, přátelé, na malou okružní jízdu částí Středohoří - do Peruce, Budyně nad Ohří, Libochovic a Třebenic. Minulou sobotu jsme vyrazili a světe, div se, nepršelo, bylo docela hezky a my se mohli v pohodě kochat okolím.

Naše první zastávka byla v Peruci. Projeli jsme kolem památného dubu Oldřicha a Boženy. Dub je svázaný obručemi, ale vršek se opět začíná zelenat. Zastavili jsme u zámku, který v současnosti opět změnil majitele, ale prý teď už se bude opravdu renovovat. Galerie Emila Filly byla uzavřena, snad bude zpřístupněna v květnu. Vydali jsme se do muzea České vesnice, které se nachází v zámeckém parku a bylo opraveno ze  staré třípodlažní sýpky  z konce 18. století.. Zvenku nenápadná budova, ale co historických krás vnitřek skýtal. Zemědělské stroje, nářadí, předměty, které patřily neodmyslitelně k životu na českém venkově.. Moc se mi tam líbilo.  Napadlo mě, jak skromně  žili naši pracovití předkové a jaké hodnoty dokázali vytvořit. A co asi se bude jednou vystavovat z naší éry? Mobily, počítače, solární a větrné elektrárny, rozpadlé paneláky? Uvidíme, či spíše ne. Kostel sv.Petra a Pavla, stojící naproti zámku, je udržovaný a dokonce paní, která otevřela kostel k nahlédnutí, nám zahrála na varhany. Skvělé, velebné.

A další zastávka následovala v Budyni nad Ohří - starobylé městečko je obklopeno krásnými lužními lesy, kdysi tudy vedla  obchodní  trasa " Zlatá cesta", která vedla z Prahy na Teplice.  Podívali jsme se na moc pěkný vodní hrad, který byl majetkem českých panovníků.  V současnosti je dějištěm mnoha kulturních událostí, v prostorách hradu je Jandovo muzeum. Na návsi je hezký kostelík, restaurace nabídla dobré řezané pivo, prostě o výletníky nouze nebyla.

Z Budyně jsme zajeli do Libochovic. Renezanční  zámek - dominanta města - byl  uzavřen, natáčeli v něm filmaři. V zámku se narodil významný český vědec Jan Evangelista Purkyně, jehož otec byl správcem na zámku.  Prošli jsme se v parku, i podél řeky Ohře. Zašli jsme na excelentní oběd do restaurace Pamplona. Moc nám chutnalo.

Posíleni jsme pokračovali do Třebenic .V bývalém evangelickém kostele je Muzeum českého granátu.   V prostorách byl německý zájezd a  preludovala jim k prohlídce živá hudba, takže jsme si tento zážitek dopřávali i my . V muzeu je expozice historických i současných šperků, dokumentace těžby v okolí, včetně historie města. Jsou zde vystaveny i šperky Ulriky von Levetzow. Muzeum slouží jako obřadní síň a místo pro konání koncertů Třebenického hudebního léta. Na třebenické faře žil katolický kněz a lékař - Ladislav Kubíček, který se stal obětí brutální loupežné vraždy dne 11.9.2004.  V květnu již tradičně pořádá město Slavnost květů s bohatým kulturním pořadem a zejména zde vystupují i senioři divadelního kroužku. Už se na ně moc těším !

A pak už jen vrátit se domů, naplněni bohatými zážitky z našeho krásného Středohoří.

 

 

 

cestování fotografování
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%