Současná Dobruška
FOTO: autorka

Současná Dobruška

6. 5. 2016

Slíbila jsem, že představím Dobrušku současnou, slib plním.

Dnešní Dobruška si s historickou nezadá. Je to město, rozvíjející se díky našim radním a zdejším podnikatelům, kteří se v hojné míře na rozvoji města podílejí. Můžete zde najít moderní kulturní zařízení s kinem, kde se pořádají divadelní představení. Zajíždějí sem divadelní soubory z Prahy, Brna a dalších profesionálních divadel. Je zde kvalitní ochotnický soubor.

Máme tady Sokolovnu s hřištěm. Slušné házenkářské mužstvo. Je možné hrát badmington. Nechybí nám zde krytý bazén. V létě je otevřený letní bazén, kde je i letní kino. V bazénu můžete navštívit saunu nebo fitcentrum či restauraci a posedět u dobrého vína nebo piva. Pokud někomu vyhovuje víc pivo než víno, pozvala bych jej do místního pivovaru, kde si může zahrát bowling. V pivovaru se vaří vynikající pivo, jen je škoda, že se nedá běžně koupit v obchodech. Většina piva jde na vývoz a my z Dobrušky si můžeme pivo koupit v prodejně přímo v pivovaru.

Ani vzdělání se tady nebere na lehkou váhu. Máme zde dvě základní školy, ve kterých fungují zájmové kroužky, povětšině zdarma, LŠU - tady se vyučuje hra na hudební nástroje, malování a dramatická tvorba. Gymnázium a dvě střední školy, jedna Podorlické vzdělávání a druhá SEŠ – střední elektrotechnická škola a jako poslední je tady pobočka Karlovy Univerzity, dříve se zde připravovali studenti na vysokou školu, po Sametové revoluci se přípravka tak nějak vypařila, ale i dnes je Univerzita hojně využívaná. Většina lidí ji zná jako letní školu pro cizince, kde se učí česky.

Tak trochu jsem vám představila dnešní Dobrušku a chtěla bych vás pozvat na 400. výročí, kdy bylo Dobrušce uděleno Právo trhové. Znamená to, že Dobruška může pořádat dva výroční trhy, které mohly trvat 8 dní, a jeden trh se zvířaty, týdenní malé trhy. Kromě trhu, který se bude konat na obou náměstích, kde budou vidět různá řemesla, bude i doprovodný program. Můžete zde potkat flašinetáře, který bude seznamovat návštěvníky s programem a místem, kde je možné jej zhlédnout.

Privilegium udělil 1.1.1616 císař Matyáš. Jeho glejt se bude číst v podvečer v původním znění. Zkrátka, bude to hezká podívaná.
Ještě jsem nedostala program celého dne, což je 10.5.2016, takže informace o oslavách jsou jen kusé.

 

 

 

 

 

 

cestování Česká republika
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%