Kde domov můj: Strakonice
FOTO: autorka

Kde domov můj: Strakonice

15. 5. 2016

Strakonice leží na soutoku řek Otavy a Volyňky. S městem je spjatý mohutný středověký hrad s gotickou věží Rumpál z 13. století, který městu vévodí a je centrem kulturního dění. A právě do tohoto vás srdečně zvu na prohlídku. 

 

 

1. Bývalá velkopřevorská rezidence 2. Budovy bývalého panského pivovaru 3. I. hradní nádvoří 4. Děkanský kostel sv. Prokopa 5. Kapitulní síň a ambity 6. II. hradní nádvoří 7. Bavorský palác 8. Věž Rumpál 9. Obřadní síň 10. Černá kuchyně 11. III. hradní nádvoří   12. Hradní safari 13. Park u hradu. Převzato z webu:http://www.hradstrakonice.cz/hrad/hrad.asp/


Velkou výhodou této kulturní památky je fakt, že nemusíme stoupat na žádný kopec nad městem, hrad je v centru nedaleko náměstí. V letech 2006-2010 proběhla rozsáhlá rekonstrukce mohutného objektu a všechny prostory hradu jsou aktivně využívány. V rezidenci sídlí hudební škola , cestovní kancelář a galerie. V budově bývalého pivovaru jsou tři výstavní a společenské sály .V Bavorů paláci sídlí Muzeum středního Pootaví, součástí je Rumpál s výhledy na město a okolí a hradní restaurace Sklípek. Romantická svatbu na hradě umožní obřadní síň, která slouží i maturantům a Šmidingerova knihovna připravuje široké veřejnosti bohatý program. Na nádvořích hradu bývají farmářské trhy, odehrává se zde různé akce pro veřejnost. Na hradě to prostě žije.V příkopu strakonického hradu je hlavně pro děti safari. Svůj domov v něm nalezli ovečky , kozy zakrslé , poníci, oslík a drůbež.

Za hradním příkopem stojí zahradní domek s květinovou skalkou na střeše. Společně s kamennou zdí lemuje ze západní části hradní park. Jeho sklepní část zvaná „Jedárna“ byla opravena je také používána na různé kulturní akce , spolu s velkou zámeckou zahradou.

Moderní lávkou se po prohlídce hradu dostanete k měšťanskému piovaru z roku 1649 a procházkou po Podskalí kolem Otavy, oblíbenou oddychovou zónou s loukami na březích, dětskými hřišti, hospůdkami a kempem pro vodáky . Romantické stráně nad řekou s památníkem F.L.Čelakovského jsou propojeny naučnou stezkou, která připomíná mimo jiné voroplavbu, zvířenu či květenu této lokality.

Nejznámější kulturní akcí je Mezinárodní dudácký festival, který koná se každé dva roky a středověké slavnosti Rumpálování. Spolu se Stodolou Michala Tučného se v srpnu město naplní turisty a příznivci těchto akcí a je nouze o ubytování. Ale hrad stihnete i za jeden den. Autobus jede z Knížecí v Praze (cesta trvá hodinu a půl), jízdní řád najdete zde.   

K přespání slouží o prázdninách Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola (Telefon:383 333 281), chatky na Podskalí Otava (602 235 407), chatky kempu Podskalí u řeky (602 140 000). Doporučuji hotel Splávek (608 031 144), kde i skvěle vaří. Také síť restaurací hai -Hangár, Stodola a Lovecká bašta jsou místa, kde si pochutnáte. Doporučuji navštívit Informační centrum na Velkém náměstí, kde vám poskytnou potřebné informace, vybaví vás mapkou města a poradí výlety do okolí. Nedaleko je rozhledna Kbíl, Sudoměř, Hoslovický mlýn a všude krásná příroda.

Kdo má již s cestováním problémy, může se s hradem seznámit virtuálními prohlídkami: viz zde.

 

„Kde domov můj.“ To je název naší nové soutěže, prostřednictvím které se mohou čtenáři magazínu i60 dozvědět o místech dosud nepoznaných. Popište své město či obec, jejich největší zajímavosti, pozvěte je na místa, která máte ve svém okolí nejraději, doporučte jim zajímavosti ve vašem regionu, uveďte tipy na historické či kulturní památky, ale i tipy na dobrou restauraci, hospůdku, kavárnu… Více informací o soutěži najdete zde

 

cestování Soutěž - Kde domov můj
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.