Nejlepší dárek: Zážitek nebo věc?
Ilustrační foto: ingimage.com

Nejlepší dárek: Zážitek nebo věc?

17. 5. 2016

Tato otázka v poslední době lidi rozděluje. Jedni tvrdí, že pořádný dárek je zásadně věc, která bude dlouho připomínat, kdo a proč nám ji dal. Druhá skupina se čím dál více přiklání k dárkům zážitkovým. Její argument: To, co prožijete, si budete pamatovat navždy. 

Firem, které se specializují na prodej zážitkových dárků, v posledních letech vzniky v České republice desítky. Darovat někomu k narozeninám či jinému výročí nebo události poukaz místo věci se stalo běžné. A mnohé firmy, které se tomuto druhu byznysu věnují, už mají v nabídce i sekci: Zážitky pro seniory. 

Josef z Ostravy nedávno dostal k sedmdesátinám od svých dvou vnuků voucher a nápisem Žranice pro skutečné chlapy. "Manželka a dcera nejdříve nechápavě koukaly. Pak se tvářily otráveně. Já jsem klukům řekl, že mi už dlouho žádný dárek neudělal takovou radost. Šlo o večer v restauraci, poukaz platil pro čtyři osoby a mohli jsme na jeho základě sníst, co jsme stačili. A k tomu vypít tolik piva, co se do nás vešlo. Vnuci dobře věděli, že mám tři kamarády, které rád vezmu sebou. Byla to náramná legrace, perfektní jídlo. Nikdy jsme nic takového nezažili. Zpočátku jsme se ostýchali, nejsme zvyklí takto hodovat, ale nakonec nás ještě sympatický vrchní v restauraci pobízel, ať si dáme ještě něco, že mladší ročníky toho prý obvykle na ty vouchery projedí mnohem více," vypráví Josef se smíchem. 

Ovšem jeho žena to komentuje poněkud jinak: "Větší pitomost jako dárek jsem nikdy neviděla. Dárek má být věc určité hodnoty, která vám bude připomínat toho, kdo vám ji dal. Ale jít se nacpat a opít? Kdo to kdy viděl?" 

Další příběh: V jedné pražské rodině se nedávno chystali na oslavu šedesátin maminky. Jedna dcera trvala na tom, že se má rodina složit na víkendový výlet pro ni i tátu, třeba do Říma nebo do Vídně. Chtěla zkrátka rodičům darovat voucher obsahující pobyt v pěkném hotelu v centru evropského města, zaplatit jim cestu a vše potřebné. Další dcera nesouhlasila. Trvala na tom, že máma mnohem více ocení, když se jí rodina složí na nový sporák. Ten její už je starý, maminka ráda vaří, takže je jasné, že takový praktický dárek jí udělá větší radost. Rodina hlasovala, zvítězil sporák. K němu kytka, bonboniéra.

"Dodnes si myslím, že sporák není dárek. Kdybychom mámu a tátu poslali třeba do Říma, byla by to pro ně nezapomenutelná věc," tvrdí jedna z dcer. 

Faktem je, že se pracovníci společností prodávajích zážitkové dárky shodují, že už dávno nejdou na odbyt výhradně ulítlé adrenalinové zážitky. Když tento trend začínal, nejčastěji se kupovaly ztřeštěnosti jako skok padákem, zorbing, bungee jumping, jízda v obrněném transportéru a podobné. Jenže teď jsou velmi žádané také zážitky poklidné: Masáže, různé koupele, wellnes pobyty, ochutnávání vína, čokolád, kvalitní večeře. Souvisí to s tím, že zážitky jako dárky čím dál častěji kupují lidé středního a vyššího věku. 

A firmy bryskně reagují. Na stránkách společnosti Allegria se například můžeme dočíst: Potěšte své dědečky a babičky a kupte jim netradiční dárky v podobě zážitků z kategorie dárky pro seniory. Pošlete je na relaxační pobyt, připravte pro ně překvapení v podobě romantické večeře nebo jim darujte krásnou projíždku Prahou. 

Trend je znát i na stránkách zážitkové agentury Essence: Když člověk přesáhne šedesátku, neznamená to, že musí nasadit papuče a trávit dny luštěním křížovek. Je tolik možností, jak si život užívat, podívejte na naše tipy na zážitky pro seniory mladé duchem. A následují nabídky na pasení ovcí v horách, jízdu ve vojenském vozidle či let akrobatickým letadlem. 

Stejně reaguje i firma Zážitky: Dali jste babičce moderního kuchyňského robota a teď se rozčilujete, že ho nepoužívá, protože je zvyklá vařit si už třicet po svém? Darujte seniorům raději zážitek. Určitě ocení třeba masáž, výlet, nebo i něco lehce adrenalinového. 

Je to jasné, i v oblasti obchodování se zážitky je znát, že senioři jsou už nyní v centru pozornosti. Když tenhle byznys začínal, rozhodně se žádná firma na dárky pro dříve narozené nezaměřovala. 

Teď je nabídka nepřeberná, v sekci pro obdarované vyššího věku najdeme například nabídku na kurzy vaření piva, chytání ryb, projížďku v kabině vlaku se strojvedoucím, jízdu v tanku nebo půl hodinku na simulátoru stíhačky po boku vojenského pilota. K tomu nejrůznější masáže, romantické výlety, degustace všeho možného. Nebo třeba focení v ateliéru s profesionálním fotografem a vizážistou, takže po takovém zážitku rozhodně zůstane památka v podobě krásnách snímků. 

Existuje vůbec něco jako ideální dárek? Jasně že ne, každý jsme přece jiný, každý toužíme po něčem jiném. Ale přesto přibývá lidí, kteří raději než předmětům dávají přednost například dárku v podobě nějakého kurzu, poznávací cesty, což jsou vlastně také zážitky. "

Vůbec bych nepodceňovala jako dárky moderní technologie, například Skype," říká Iva Holmerová, ředitelka Gerontologického centra v Praze. "Díky němu nemusí lidé utrácet za telefony a mohou spolu pohodlně komunikovat celé hodiny denně přes internet, což mnozí senioři velmi oceňují," vysvětluje. Ano, mladí lidé by se možná divili, jak vekou radost by udělali babičce či dědovi nějakou moderní technologií, namísto padesátého hrnečku nebo papučí. 

Uznávaný psycholog Zdeněk Matějček říkával: "Dárek není jen ona věc, která se dává a má hodnotu vyjádřitelnou v penězích. Dárek je především osobní poselství, kterým se říká: Mám tě rád." 

Tak na ta jeho slova mysleme a pokud to dětem a vnukům nedochází, klidně je na ně jemně upozorněme. Však oni si zážitky darují běžně, možná je jen nenapadne, že nám by jimi také udělali radost.

 

 

 

 

 

aktivní senioři dárek zábava
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.