Kde domov můj: Nový Bor
FOTO: Mirek256 pro Wikimedia Commons

Kde domov můj: Nový Bor

18. 5. 2016

Kde domov můj? Moc dobře si to uvědomuji a těším se z toho, je to moje bydliště můj Nový Bor. Přistěhovali jsme v roce 1946 když mi bylo 12 let.Nechce se mi ani věřit, že je to už 70roků! Město je o trochu starší příští rok mu bude 260 let. Přijeli jsme vlakem a já byla z těch "kopečků" už od Bělé úplně u vytržení. Narodila jsem se v Praze,ale od 9 let už jsme bydleli u dědečka na Mladoboleslavsku. Hned jsem věděla ,že se mi tady bude líbit. Málo které město má už moderní široké ulice a tolik zeleně, což je u našeho města typické. Je nás tady něco přes 10.000.Kolem dokola krásná příroda.

Například Klíč 760 m má důležitou roli uzavírá České středohoří pak už jsou Lužické hory. Je odtud krásný výhled na Jizerky, Ještěd i Bezděz. Chodí sem na výlety celé rodiny. Ale i turisté si přijdou na své. Dokonce na vrcholku někdy i přespávají. Pár kilometrů nad Borem směrem na Děčín máme raritku. Čedičový útvar zkrátka naše známé "varhany". Nikdy se neokoukají lidé sem jezdí snad z celé Evropy, ale i z okolí si rádi zdejší občas udělají výšlap. Tam se můžeme pokochat pohledem na krásné panorama i z druhé strany.

Že je to také město skla, je všeobecně známo nejen v Evropě jako varhany, ale sklo se vyváží dalo by se říci do celého světa.Před několika lety nastal útlum, takže hodně místních přišlo o práci. Ale o sklo ve světě už zase začíná být zájem, odbyt se rozjíždí práce bude!! Při té příležitosti bych Vás ráda pozvala třeba do Ajeta - restaurace se sklářskou hutí, kde můžete při obědě pozorovat, jak se sklo taví, fouká a vlastně tvoří. Je to moderní budova a oblíbený objekt kam občané města vodí své návštěvy i zahraniční. Má to velký úspěch. Vím to z vlastní zkušenosti. Pozvala jsem vnučku s manželem, kteří přijeli na návštěvu z Bruselu a oba byli nadšení.

O zeleň a pořádek se město vzorně stará tak, že je všude čisto a tím pádem se tady příjemně žije. Nikdy bych se odtud nestěhovala. Narodili se mi tady všechny tři děti. Pro ně je to už rodné město! Pro mě je to můj domov, můj Nový Bor, město skla a zahrad.

 

„Kde domov můj.“ To je název naší nové soutěže, prostřednictvím které se mohou čtenáři magazínu i60 dozvědět o místech dosud nepoznaných. Popište své město či obec, jejich největší zajímavosti, pozvěte je na místa, která máte ve svém okolí nejraději, doporučte jim zajímavosti ve vašem regionu, uveďte tipy na historické či kulturní památky, ale i tipy na dobrou restauraci, hospůdku, kavárnu… Více informací o soutěži najdete zde

 

cestování Soutěž - Kde domov můj
Hodnocení:
(4.7 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.