Kde domov můj: Zlaté Hory
FOTO: autor

Kde domov můj: Zlaté Hory

19. 5. 2016

Rád bych všechny čtenáře i60 seznámil s mým malým městem na „konci světa“, ležícím v těsné blízkosti s Polskou republikou.

Málokteré město se může pochlubit jménem Zlaté. Ale naše město ano. Bývalé hornické město je slezské město, zastrčené na severovýchodě okresu Jeseník, na Zlatém potoce. Je vyhlášeno od nepaměti těžbou zlata a barevných kovů. Bylo významným dopravním uzlem do Polska. Vše je minulost, dnes se nic netěží a město se pomalu vylidňuje.

Zlaté Hory mají necelé čtyři tisíce obyvatel. K městu patří Horní a Dolní Údolí, osada Rejvíz a Ondřejovice. Rejvíz se může pochlubit čilým cestovním ruchem v létě i v zimním období. Je hojně navštěvován pro svá vzácná rašeliniště s chráněnými rostlinami a ptactvem. Velký zájem je o Mechové jezírko.

Každoročně se zde koná rýžování zlata, O zlatou pánev starosty. V roce 2010 se zde konalo i mistrovství světa, kterého se zúčastnilo okolo pětiset zlatokopů z celého světa.

Můžeme se pochlubit několika významnými památkami. Nejznámější je poutní kostel Marie Pomocné – Maria Hilf. Na tomto poutním místě se také konají každoročně motlitby za sblížení národů. Dále kostel, kousek od náměstí Nanebevzetí Panny Marie, kaple sv. Kříže. Historická budova staré pošty, dnes muzeum mineralogie. Zlatokopecký skanzen - Zlatorudné mlýny, Biskupská kupa s nadmořskou výškou 889 m.

Město má i dětskou léčebnu Edel, kde si děti léčí respirační nemoci v jeskyni v bývalých dolech – dnes speleologie. Léčebna je velmi oblíbená a účinná. Děti se zde léčí z celé České republiky.

Zlaté Hory mají i několik restaurací a hospůdek. Nejznámější je nově rekonstruovaný hotel Thamm – Praděd. Na náměstí Zvonek, Pizzérie, bufet U Lukase, hotel Minerál. Krčmy Koruna a Drachma. Nejlevnější a nejchutnější jídlo vaří v bufetu U Lukase.

Zlaté Hory se mohou pochlubit i lyžařským areálem Bohema se sjezdovkou, v letním období i pro motokáry, hojně navštěvovanou turisty z Polska. Nad sjezdovkou najdeme už jen rozvaliny kamení, bývalého hradu Edelštejn. Máme i dvě vodní plochy, jedna pro rybáře, a Zlaté jezero, slouží jako ptačí rezervace.

Při ubytování v našem městě je možnost vyjíždět na výlety, do známých lázní Jeseník – Priessnitz a Karlovu Studánku. Odtud je už kousek na nejvyšší horu Moravy - Praděd. Nebo za levnými nákupy do sousedního Polska. Jsou zde i krásné turistické trasy s libovolnou náročností.

To vše nabízí naše malé město Zlaté Hory.

 

„Kde domov můj.“ To je název naší nové soutěže, prostřednictvím které se mohou čtenáři magazínu i60 dozvědět o místech dosud nepoznaných. Popište své město či obec, jejich největší zajímavosti, pozvěte je na místa, která máte ve svém okolí nejraději, doporučte jim zajímavosti ve vašem regionu, uveďte tipy na historické či kulturní památky, ale i tipy na dobrou restauraci, hospůdku, kavárnu… Více informací o soutěži najdete zde

 

 

 

Soutěž - Kde domov můj
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.