Šumava – naše milovaná II.
FOTO: autorka

Šumava – naše milovaná II.

24. 5. 2016

Neuběhly ani tři měsíce od našeho jarního návratu ze Šumavy a již jsme znovu balili bágly a poslední srpnovou neděli vyráželi na jih republiky. Tentokrát jsme to brali jinou cestou, abychom poznali pro nás neznámá místa.

První zastavení bylo ve Vlčtejně na hradu stejného jména. Dále jsme pak jeli na zámek Lnáře, kde se nám líbila zámecká zahrada a rybník :-).

Pokračovali jsme na zámek Blatná. Tady jsme již dříve byli, ale moc se nám líbí dančí zahrada, voda kolem zámku plná leknínů a také místní cukrárna, kde jsme se zastavili osvěžit.

Z Blatné jsme tentokrát jeli rovnou na místo našeho pobytu – do Kubovy Hutě. Obec je to malá, ale má krásné chalupy a příjemné obyvatele :-). Kubova Huť je nejvýše položené město v České republice.

Po vybalení na pokoji jsme si šli prohlédnout Kubovku a zjistili jsme, že vláček máme hned pod hotelem a jede směr Strakonice a Volyně. Odbočka na Boubín je taky kousek od hotelu a nahoru k rozhledně je to cca 4 500 m.

Po večeři jsme promýšleli, který z předem vybraných cílů zdoláme další den. Vybrali jsme si Stezku v korunách stromů na Lipně. Doma jsme trochu váhali, zda tam jet, ale protože jsme dostali vstupenky jako dárek od kamarádky, tak bylo rozhodnuto.

V neděli hned po snídani jsme tedy vyjeli směr Lipno, se zastávkou v Černé V Pošumaví, kde jsme potichu obdivovali naše malé české moře. Odsud jsme jeli na Lipno a na Stezku. Musím říci, že to byla velká paráda! Potom jsme jeli na opačnou stranu Lipna na Vítkův Hrádek, který se nachází nad osadou Svatý Tomáš. Zde stojí nejvýše položený hrad v Čechách (1053 m. n. m.), který nabízí nejkrásnější výhledy na Lipno, Šumavu, Novohradské hory nebo třeba až na Alpy.

V pondělí nás čekal nejtěžší úkol naší dovolené – výstup na Boubínskou rozhlednu. Na snídani jsme šli co nejdříve, už oblečeni do sportovního a pak hned vyrazili. (Vzpomínáte? Loni byla příšerná vedra, tak jsme chtěli využít ranního chladnějšího počasí). Výstup byl náročný, chvílemi jsme mysleli, že to vzdáme, ale jsme pašáci a kolem desáté hodiny jsme byli nahoře. Cestou jsme nepotkali ani živáčka, až těsně pod rozhlednou trampy, kteří tam spali.

Užili jsme si ticha a krásy přírody, jen nás hodně zarmoutily zničené vrcholy smrků (orkán Kyril tu před lety zničil na 600 stromů). Boubínská rozhledna se tyčí 1362 metrů nad mořem. Výhledy jsou úžasné.

V úterý jsme se vydali na zámek Kratochvíle, pak ještě přes Týn nad Vltavou kolem Temelína do Bechyně. Zde jsme zažili zklamání, neboť bylo 1. září a zámek měl zavřeno. V noci konečně sprchlo a ve středu se ochladilo. To se nám ale moc hodilo. Za tři dny dovolené jsme byli vyprahlí jako ryby na suchu.

Ve středu jsme se vydali do Svinné Lady a snad na nejkrásnější místo Šumavy – Chalupskou slať. Také jsme navštívili Horskou Kvildu a Borovou Ladu. Poté jsme jeli do Zátoně a šli se také podívat na boubínský prales. Učarovalo nám Boubínské jezírko. Z pralesa toho moc vidět, bohužel, není. Odpoledne jsme se pak vydali do Kájova (část Českého Krumlova) navštívit Jiříkova bratra s rodinou. V Kájově mají moc pěkný kostel.

Ve čtvrtek byl poslední výletní den naší dovolené. A tak jsme dali dovolenou i našemu autíčku a využili vlaku. Jeli jsme směr Volyně a vystoupili na zastávce Soumarský Most. Vydali jsme se na Soumarské rašeliniště, došli jsme na rozhlednu a pak jinou stezkou kolem Teplé Vltavy k mostu na Dobrou. Vlakem jsme se vrátili do Kubovky, kde jsme si v protějším hotelu dali celý týden očekávané Pralinkové knedlíky.

Tímto naše dovolené končila a nám nezbylo, než si zase zabalit a v pátek ráno jsme se vydali domů.

 

 

 

cestování
Hodnocení:
(4.8 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%