Kde domov můj: Orlík
FOTO: vlastní archiv Michaely Přibové, autorky článku

Kde domov můj: Orlík

23. 3. 2022

Chtěla bych vás pozvat do mého kraje. Není to rodný kraj, neboť tu pobývám jen posledních patnáct let. Nejprve jsem hledala se sestrou místo poblíž Prahy, kde bychom trávily léto, a časem jsme se sem odstěhovaly. Od Prahy nás dělí 70 km, hodinu autobusem z nádraží Knížecí.

Toto místo je na rozhraní Středočeského a Jihočeského kraje. Krajina plná lesů láká k procházkám a ke sbírání hub, kterých tu bývá dost a dost. Na procházkách lesem se zde setkáte se srnkami, které před vámi přeběhnou a rychle zmizí.

Mám zde v lese spoustu oblíbených míst, různých zákoutí, které vytvořila sama příroda. Cestu po silnici lemovanou smíšenými stromy, jejichž větve se z obou stran k sobě sklánějí, jakoby se objímaly, a vytváří tak přírodní loubí. Jinde je cesta tmavá, avšak v závěru vytváří světelný kruh, takže vypadá jako cesta tunelem a světlem na konci. 

Koupání zde na Orlické přehradě nabízí kempy Velký Výr a Pukňov, kde je možné levnější ubytování, či Penzión U Nováků. 

Je zde zámek Orlík, a právě o něm bych vám ráda něco napsala.

Byl postaven již ve 13.st., a to v době Václava I., kdy se zde začalo vybírat clo na Vltavě. Ale v té době tu stál jen dřevěný hrádek, postavený na strmé skále jako orlí hnízdo. Odtud nese název Orlík. Po vybudování Orlické přehrady stoupla voda o šedesát metrů, takže strmá skála dostala betonový plášť a z orlího hnízda na nebesích se stal téměř vodní zámek.

Zámek vlastnilo několik šlechtických rodů, ať už to byli Zmrzlíkové, kteří byli stoupenci husitů, či Švamberkové, kteří jej přestavěli v renesančním slohu, nebo Eggenbergové, po nichž ho dědictvím získává rod Schwarzenbergů. A právě historii rodu Schwarzenbergů je věnováno první patro, a to Karlu I. Schwarzenbergovi, který byl vynikající vojevůdce a diplomat. Ve vitrínách jsou k vidění řády, které obdržel za vítězství nad Napoleonem, ale také dary od samotného Napoleona, ještě z doby přátelství mezi oběma muži.

Ve druhém patře se nachází reprezentační salóny. Na obraze zde můžete spatřit např. Kateřinu Zaháňskou, známou z románu Babička Boženy Němcové, která na zámek přijela se svou schovankou Emilií von Gerschau. I ona je popsána Boženou Němcovou jako komtesa Hortensie. A právě do Emílie se zamiloval nejstarší syn Karla I.

Jedna z nejkrásnějších místností je Teskův sál, který vyzdobil řezbář Jan Teska, bratranec malíře Mikoláše Alše.     

U zámku je anglický park, kde se nachází hrobka rodu Schwarzenbergů. Anglický park, vlastně volná krajina, kde se střídají louky a lesíky, přímo vybízí k dlouhým procházkám.

Pod zámkem je možné si vyjet lodí na Zvíkov, jenž bývá zván králem českých hradů a který se tyčí na skalnatém ostrohu nad soutokem řek Vltavy a Otavy.

I jako tip na jednodenní výlet, myslím, že toto místo stojí za zhlédnutí. 

 

                                                                                                                

   

 

 

 

cestování města a obce
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%