Už zase ti šmejdi?

Už zase ti šmejdi?

28. 5. 2016

Už sedm týdnů se chytám věcí a činností, aby mne zachránily před prázdnotou. V tom drnčí telefon. Sláva, kontakt se světem! Hm, neznámé číslo. Jenže tento nyní zvonící mobil jsem dříve využívala málokdy a ten druhý už je mimo provoz! Takže vlastně to může být kdokoliv, kamarádka, příbuzný, jejichž číslo jsem si ještě nestačila převést.

"Haló?" hlásím se patrně.

Příjemný ženský hlas se ujišťuje o mém jméně a bydlišti.

"Ano, jsem to já," potvrzuji. Dáma se představuje a říká i název firmy. A má pro mne překvapivé informace. Prý od nového roku došlo ke snížení sazeb u všech rizikových pojištění a že má za úkol všechny klienty o tomto informovat. Zbystřím. Snížení sazeb? O tom jsem neslyšela, to by se přece probíralo v tisku, televizi i na různých diskuzích na internetu. Že by mi to v těch hektických týdnech nového roku uniklo?

Znovu se ptám na firmu a kterou pojišťovnu zastupují. Prý zaštiťují všechny pojišťovny v republice, název firmy zase nezachytím, ale znělo mi to trochu jako OKD. Což je mi maličko k smíchu a zároveň to zní varovně. Vždyť pojišťoven a pojistných smluv je v republice tolik, opravdu by to řešili telefonem?

"Já mám ale jen pojištění domácnosti a domu," namítám.

"Toho se to právě týká," zní odpověď. "Všechny smlouvy mají nyní nižší sazby, vychází to zhruba tak, že místo 1000 kč se by se teď mělo platit přibližně tak 700."

V hlavě mi začínají varovné zvony zvonit čím dál hlasitěji. Tohle by mi naše známá finanční poradkyně určitě nezapomněla oznámit, už jen proto ne, že ji to živí. Za každou novou či upravenou smlouvu má přece provizi!

Dáma v telefonu v argumentaci nabírá na síle. Oznamuje mi, že zrovna v tomto týdnu bude u nás v obci paní Zemková, která má tohle na starosti, a že se u mne staví. Takže takhle to je! Smlouva uzavřená u mne doma a na mé pozvání - ta nejde jen tak zrušit. Schůzku odmítám, nebudu doma. Okamžitě následuje další návrh schůzky, jiné datum, jiná hodina.

"Nebudu doma," trvám si na svém. Tak paní Zemková přijde večer, v jinou hodinu. Jsem najednou tak uondaná, že na to do telefonu kývnu, ale stále trvám na své pojistce - nejsem si jistá, zda budu doma. I dotyčnou to už trochu zviklalo. Požádala mne, abych v tom případě poslala SMS, aby ke mně paní Zemková nechodila zbytečně. Ale zároveň mi sděluje, abych si na onu schůzku nachystala papíry ode všech uzavřených smluv, aby se na to paní mohla podívat a zkontrolovat mi je.

Takže přece? Tohle opravdu dělají šmejdi, chtějí vidět smlouvy!

Pokládám telefon a vzápětí znovu vymačkávám jiné číslo. Volám poradkyni, která nám smlouvy uzavírala a líčím jí onen předešlý hovor. Samozřejmě jsem měla pravdu. Poradkyně mi rozhořčeně sděluje, že nejsem první. Někdo si někde zjistil čísla telefonů, adresy a jména, teď tímhle způsobem obvolává klienty a uzavírá s nimi nové smlouvy. S tím, že dotyční mají skutečně třeba smlouvu o stovku levnější, ale podhodnocenou cenu domu a vypuštěné některé pojistné události. A o žádném plošném snížení sazeb nemůže být ani řeč.

Po té opět chytám do ruky mobil a posílám na neznámé číslo SMS. Schůzku ruším s odůvodněním, že má finanční poradkyně mi změny nedoporučuje. To proto, aby mi už i do budoucna dali pokoj.

S takhle mazaným způsobem šmejdů jsem se ještě nesetkala, a tak jsem sedla k počítači, abych se o tuhle svou novou zkušenost podělila i s vámi. Tedy - pokud o to stojíte. Protože jinak dáma v telefonu zněla velmi opravdově a solidně. Nemít některé informace, a hlavně možnost konzultace se svou poradkyní, kdo ví...  

 

 

Můj příběh šmejdi
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%