Olympiáda dělá z centra
Londýna "město duchů"

Olympiáda dělá z centra
Londýna "město duchů"

31. 7. 2012

Pro londýnské podnikatele je to trochu šok. Oproti očekávání olympiáda a obavy z přetíženého dopravního systémem vedou k tomu, že do divadel, obchodů a hotelů v centrálním Londýně přichází méně lidí než jindy a jsou pochyby, zda hry přinesou metropoli vůbec nějaký finanční přínos. Píše to renomovaný britský list Financial Times.

Britský premiér David Cameron vzápětí demonstroval svou důvěru v londýnskou hromadnou dopravu a vyrazil do olympijského parku metrem. Podle Financial Times to však přesto vypadá, že olympiáda proměňuje střed Londýna v "město duchů". List uvádí, že hry přitáhly do města na 100 tisíc zahraničních návštěvníků, tedy víc než při minulé olympiádě. Ale to je podstatně méně než odhadovaných asi 300 tisíc turistů, kteří by v Londýně jinak normálně byli.

Nejvíc na to doplácejí divadla. „Krvácíme,“ uvedla ředitelka skupiny Nimax Theatres Nica Burnsová. „Pro mých šest divadel byl minulý týden nejhorší za celý rok,“ řekla a odhadla, že její scény budou mít přes léto o 30 procent nižší tržby.

Dobře na tom nejsou ani muzea a památky. Asociace turistických atrakcí (ALVA), která sdružuje pamětihodnosti jako Britské muzeum a Tower, zaznamenala za poslední dva týdny pokles návštěvnosti o 30 až 35 procent. „Naši členové se to snaží kompenzovat tím, že zlevňují, informují návštěvníky, že jsou menší fronty a delší otvírací hodiny. Jenže ani to nestačí“ posteskl si šéf ALVA Bernard Donoghue.

Ceny snižují i hotely. Podle průzkumu organizace Hotels.com ceny poklesly během dvou týdnů v červnu o 25 procent. „Zcela to zničilo trh pro tohle léto,“ tvrdí Nick Palan, ředitel společnosti Golden Tours provozující vyhlídkové autobusy po Londýně. „Hotely začátkem roku nastavily ceny hrozně vysoko a některé velké cestovky už v květnu doslova přestaly nabízet Londýn. Naše tržby klesly o 20 procent,“ řekl Palan.

„Všude se měsíce mluvilo o tom, že Londýn bude plný až po střechu a že dopravní systém bude pod tlakem. Hodně lidí to ale spíše odradilo,“ míní londýnský poslanec Mark Field. „Nejdražší hotely jsou na tom dobře, protože mají oficiální hosty her, ale ostatním to takový prospěch nepřineslo.“

Londýn olympiáda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...