Fotoreportáž: Paczkow a zámek Kamieniec Zabkowicki
FOTO: autor

Fotoreportáž: Paczkow a zámek Kamieniec Zabkowicki

3. 6. 2016

V pátek, a ještě k tomu 13. května, jsme s místní organizaci STP MO Zlaté Hory vyjeli na jednodenní zájezd do historického městečka ve Slezsku, do Polského Paczkowa – Carcassonne.  Carcassonne proto, že má dosud středověké opevnění, jako ve Francouzském Carcassonne.

První zmínka o Paczkowě byla kolem roku 1251. Rozkládá se na obou březích Klodské řeky Nisy. Má něco málo kolem osmi tisíc obyvatel. Nejzajímavějšími památkovými objekty jsou: kamenné gotické zdi v délce 1200 metrů s 19 baštami a čtyřmi branami, kostel sv. Jana Evangelisty ze 14. stol., radnice s atikou, katovna – dnešní informační centrum.

Po prohlídce středověkých hradeb a věží jsme dostali malé volno. Ženy se vrhly do obchodu obuvi, textilu apod. Muži vyzkoušeli jejich pivo. Pak následoval přejezd na zámek Kamieniec Zabkowicki.

Historie zámku sahá do roku 1096. V roce 1838 patřil zámek holandské královně Marianně Oranžské. Celým jménem Wilhelmina Frederika Louise Charlotte Marianne. Narozena 9.5. 1810 v Berlíně. Byla provdána za knížete Albrechta Pruska. Jejich manželství se nevydařilo a po nějaké době byli rozvedeni. V té době to byla velká nehoráznost. Nesměla vstoupit do svého zámku žádným hlavním vchodem. Bylo jí určeno jen jedno místo, kudy mohla chodit do zámku, tam byly zbudovány dřevěné schody a milá kněžna musela vstupovat i vycházet oknem. Žila se svým milencem, podkoním, po celý jeho život. Po jeho smrti a až do své smrti, chodila v černém. Nikdy oděv nezměnila. Nějaký čas žila i v Bílé Vodě na Javornicku. (zemřela 29. 5. 1883) Byla velmi chytrá a sečtělá. Celý život se věnovala jen dobru a charitě.

Podporovala výstavbu škol, sirotčinců, místní evangelická, ale i katolická společenství. Jeseníku věnovala 10 000 holandských guldenů, na stavbu evangelického kostela.

Po roce 1945 zámek chátral, všechny mramorové obklady zdí a podlah byly vytrhány a odeslány do Varšavy na stavbu Kulturního paláce. Jak šel čas, zkáza pokračovala. Rozkradlo se vše, co se dalo. Až v roce 2013 se pustili do renovace zámku, zahrad, parků, fontán a kašen. Z malé části je už renovován. Za největší slávy zámku tu bylo 27 fontán. Nejsilnější stříkala do výše 30 m. Poláci chtějí zámek dokončit se vším všudy do roku 2030. Moc jim to přeji, ať se dílo podaří. Bude to opravdový skvost.

Přináším několik fotografií, i historických, abyste i vy viděli tu bývalou krásu. Za historické fotografie se omlouvám, ale uznal jsem, že tam musí být.

                                                                                                                                

 

cestování fotografování
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.