Kde domov můj: Karlovy Vary
FOTO: autorka

Kde domov můj: Karlovy Vary

31. 5. 2016

Opravdu jsem dlouho přemýšlela, o kterém místě či místech psát, když jsem v článku "Čechy krásné..." popsala prakticky všechna místa, jež jsme navštívili, a že jich bylo! Ale nedávno jsme se vrátili s manželem z Karlových Varů, kde jsme byli na Wellness pobytu, a moc jsme si to užili.

Já jsem v Karlových Varech čtyři roky studovala, maturovala jsem v 70. roce minulého století, tedy před čtyřiceti šesti roky. Bydlila jsem tenkrát ještě ve starém internátu, což bylo několik domů spojených křivolakými chodbami, na Třídě Jednotných odborů, a každý den jsme se spolužačkami třičtvrtě hodiny pochodovaly do kopce do školy, kde byla snídaně. Pomazánky, které nám paní kuchařky vyráběly, byly vynikající. Odpoledne po vyučování jsme se naobědvaly a vrátily se na internát. V 17.00 byla večeře, ale žádné pohodlíčko, jídelna základní školy, která pro nás vařila večeře, byla vzdálená asi dvacet minut rychlé chůze. Což byla v květnu a červnu příjemná procházka, řekněme, že ještě část září, ale pak začaly mlhy a sychravo, déšť, pak mráz, sníh a stále ty mlhy. Jen jsme se trochu ohřály, už se šlo na večeři. Nebýt hladové, raději bychom nevylezly.

Nyní jsou nahoře nové pěkné internáty vedle školy, takže pohodlíčko.

Ovšem ať už za mlhy či deště, lázeňská část byla vždy krásná.Ostatní je jako v jiných městech. Ovšem opravené lázeňské paláce, to je nádhera, jaké není rovno. Kdybych měla vyfotit jen to, na čem mně o něco déle ulpěl zrak, tak bych potřebovala týden, možná i více.

Jediné, co kazí vzhled, je kdysi slavný a honosný hotel Thermal. Nyní je na něj žalostný pohled. Ještě v 85. roce, kdy jsem byla ve Varech v lázních, tam bylo živo. Ale stačí pohlédnout o kousek níž a hned je dobře, protože hledíme do Dvořákových sadů s jezírkem a doslova krajkovou kolonádou.Stojí za to posadit se  tam na lavičku a vpíjet se do zeleně, rozkvetlých azalek, rododendronů a magnólií, poslouchat zpěv ptáků a nevnímat nic jiného. Podlehnou i docela neromantické duše, neboť nelze nepodlehnout.

Cestou z parku, ať už po pravé či levé straně říčky Teplé, jsou překrásně zdobené domy, jako by se chystaly na slavnost a oblékly se do bílé krajky, modrého či lila sametu a žlutého, růžového nebo světle tyrkysového saténu a ozdobily se těmi nejkrásnějšími šperky. Tají se dech při pohledu na ně.  Krámečky u jejich nohou lákají krásnými modely klobouků, kabelek, šatů, neuvěřitelně krásnou bižuterií, ale i stříbrem a zlatem. Restaurace jsou četné, ovšem obešli jsme jich několik a ceny byly tak vysoké, že nás přešel hlad. Za šťourátka do uší dáte na této trase 50,- Kč. Je to šíleně drahé, ale nutné, když máte plné uši vody z bazénu a šťourátka doma ve skřínce

Celé Vary jsou lemovány zalesněnými kopci a zvláště na jaře je to velká nádhera, neboť vidíte mnoho odstínů zelené a nemůžete se vynadívat. Právě tak jsou krásné turistické stezky, které vás dovedou na Jelení skok, ke Kamzíkovi, ke Třem křížům a dalším krásným výhledům. Na Dianu se můžete dopravit lanovkou. Odevšad je krásný pohled na tu nejkrásnější část Karlových Varů a věřte, že je to nezapomenutelné. Ještě bych ráda upozornila na činoherní divadlo na Divadelním náměstí, za mých studií to byl skvost.

Krásná procházka je ulicí Zámecký vrch u malé kolonády, sice do kopečka, ale vzhledem k tomu, že tam nesmějí auta, jen na povolení, je tam pěkný vzduch a udýchali jsme to i my. (65 a 70) Potom Sadovou zpět dolů, vpravo i vlevo nádherné paláce a vyjdete u vojenské zotavovny. Vlevo jsou Dvořákovy sady, vpravo Mlýnská kolonáda.  Takhle se fascinováni a také zcela vykoukaní a ucaprtaní vracíte z procházky. Máte chuť na kafe a dort. Ale hned první pokus vás odradí, tak to vydržíte do hotelu, kam se pohodlně dostanete autobusem městské hromadné dopravy na jízdenku za 9,-, neboť je to možné od šedesáti pěti let. Jezdit autobusem je výhoda v tom, že se můžete pohybovat po Varech, aniž by na vás vyžadovala policie pokutu za nesprávné parkování, autem se dá zaparkovat na velkém parkovišti, odkud je daleko kamkoli. A ještě zaplatíte nemalé parkovné. Zlatý autobus! Síť je poměrně rozsáhlá, dostanete se kamkoliv. Je dobré vytisknout si přehlednou mapu jízdních tras. My jsme byli ubytovaní v Resort  Sansouci, Blue Hose, Imperiál jako na dlani, hned vedle byla vidět  Diana, ovšem na dalekém kopci. Z pátého patra neuvěřitelný výhled z balkonu do zelených kopců. Stále mám ten pohled před očima.

Výborně tam vařili, měli jsme polopenzi, abychom měli víc času na Vary, procedury a bazén s vířivkou.

Co závěrem? Karlovy Vary i přes svoji drahotu opravdu stojí za to. Pokud budete mít ze slevového portálu 50% slevu a k tomu přivítací nápoj a jednu kávu a zákusek pro každého, čtyři procedury, volný vstup do sauny, páry, vířivky a bazénu a na ledový chodníček. Alespoň tři noci, polopenze - bufet, jako jsme měli my, určitě si to užijete. Nezapomeňte šťourátka do uší, nějaké pití, třeba prolinii a na každý výlet si nalijete do půllitrové lahvičky, tu snadno uložíte do kabely. Měli jsme s sebou jablka, do města jsme si je brali, ale jsou i u snídaně.

Ranní nabídka pokrmů byla bohatá, teplá a studená kuchyně, slané, sladké. kdybych měla ochutnat od každého, musil by mně nutně prasknout žaludek. Večeře se také skládala z teplé a studené kuchyně a polévky. Všechno výborné. Moje chuťové buňky jásaly. Jen jsem litovala, že mám tak malý žaludek. Ten nejásal, ten nadával. "Ty si to tam nahoře užiješ a já abych se tu ztrhal. To je život!"

 

„Kde domov můj.“ To je název naší nové soutěže, prostřednictvím které se mohou čtenáři magazínu i60 dozvědět o místech dosud nepoznaných. Popište své město či obec, jejich největší zajímavosti, pozvěte je na místa, která máte ve svém okolí nejraději, doporučte jim zajímavosti ve vašem regionu, uveďte tipy na historické či kulturní památky, ale i tipy na dobrou restauraci, hospůdku, kavárnu…Více informací o soutěži najdete zde

Soutěž - Kde domov můj
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%