Co můžeme dělat v červnu? Zde je pár tipů!
Ilustrační foto: pixabay.com

Co můžeme dělat v červnu? Zde je pár tipů!

1. 6. 2016

Bude Noc kostelů

Tradiční akce je letošní rok naplánována na 10. červen. Její podstatou je, že v tuto noc kostely nezavírají své brány, ale naopak pořádají akce, které mají přilákat návštěvníky. Vznikla spontánně v roce 2005 a to tak, že ve Vídni měli lidé o prohlídku jednoho kostela tak velký zájem, až zůstal otevřený do pozdních nočních hodin. Od té doby se projekt rozšířil do celého Rakouska a také do dalších zemí. Ten den se tedy otevírají v noci nejen kostely, ale i dalí církevní objekty, do nichž veřejnost běžně nemá přístup. Více informací, kde by v okolí tu noc stálo za to zajít, se dá najít na www.nockostelu.cz.

V Plzni bude CelilakiFest

Akce s podivným názvem je ve skutečnosti přehlídkou zdravého způsobu stravování. Organizátoři využili současné vlny zájmu o bezlepkovou stravu, kterou už nyní vyhledávají nejen nemocní celilakií, ale i lidé zdraví, kteří si myslí, že tímto způsobem stravování své zdraví ještě upevní. Názory na to se různí, každopádně jde příležitost dozvědět se mnoho zajímavého o všem, co se bezlepkové stravy týká. Akce se koná v sobotu 4. června od 10 hodin v prostorách plzeňské Papírny, což je tamní prostor, kde probíhají různé multikulturní akce.

Do Ostravy se sjedou cirkusy

Mimořádná akce s názvem Cirkulum se chystá na ve dnech 10 až 12. června v Ostravě. Do její části Poruba se sjedou spolky z různých zemí, které se zabývají cirkusovým uměním. Cílem je, aby se bulvár v historické části Poruby změnil v jednu velkou pouliční přehlídku cirkusového umění. Většinu programu bude možné shlédnout zdarma, cílem akce totiž je oživit město, dostat lidi do ulic, vytvořit v něm letní atmosféru. Zkrátka, od rána do večera, bude ten víkend stát za to vyjít v centru Ostravy-Poruby do ulic.

Na guláš do Zlína

První červnovou sobotu se ve Zlíně koná Guláš cup, zábavná akce, při které se scházejí amatérské kuchařské týmy a soutěží o nejlepší guláš. Vaří se v kotlíku, na přímém ohni, u toho se popíjí a klábosí s návštěvníky. Akce se koná už potřetí, na farské louce naproti kostela, přímo v centru Zlína. Součástí je spousta atrakcí pro děti, stánky s občerstvením, takže jde o příležitost strávit pěkný den v přírodě a ve společnosti příjemných lidí, kteří umí vařit.

U Lužnice se bude slavit

V pátek 17. a sobotu 18. června se ve Veselí nad Lužnicí konají tradiční slavnosti. Akce přinásí spoustu koncertů, stánky s dobrým jídlem a pitím a hlavně přehlídku netradičních plavidel po řece Lužnici. Více informací se dá najít na stránkách města Veselí na Lužnicí.

 

Na výstavu na Duchcov

Dámy všeho věku, od holčiček po seniorky, jistě okouzlí výstava, kterou od června po celé léto pořádá Duchcovský zámek. Jde o výstavu háčkovaných oblečků pro panenky a divadelních kostýmů. Je to příležitost, jak spojit návštěvu zámku s půvabnou výstavou. Více na stránkách zámku Duchcov.

Do Brna na neolit

Neuvěřitelné ukázky zručnosti našich předků představuje výstava s názvem To nejkrásnější z neolitu. Koná se až do září v Paláci šlechtičen při Moravském zemském muzeu v Brně. Jde o předměty ze soukromé sbírky, které muzeum zakoupilo, přesněji o keramiku mladší doby kamenné. Kdo se chystá do Brna a má rád historii, výstava pro něj může být pěkným doplněním znalostí.

naše tipy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%