Co mě na Španělsku ohromilo?
FOTO: autorka

Co mě na Španělsku ohromilo?

8. 6. 2016

No přece architektura!

S manželem jsme strávili v roce 2012 okružní jízdou Španělskem celkem čtrnáct dní. Na přelomu dubna a května se tam držely denní teploty kolem 20°C, zatímco v Česku vrcholila vlna veder.

Španělsko je - kromě severu - země vyprahlá a rozpukaná, plná plantáží vinné révy, olivovníků, třešní, pomerančovníků a citroníků často protkaných sítí zavlažovacích kanálů. Asi právě proto je každé město i městečko jako rozkvetlá zahrada. V úzkých uličkách, v každém zákoutí, na náměstích i v parcích je spousta zeleně a květin. Potkává se tu zcela přirozeně stará zástavba s novou, historické skvosty se supermoderními.

Z našeho archívu jsem vybrala několik zajímavostí - včetně fotografií, které stojí zato.

Město SEGÓVIA  leží v oblasti Castilla y León na sever od Madridu. Stojí v něm jeden z nejlépe dochovaných římských akvaduktů na Pyrenejském poloostrově. Byl postaven asi ve druhé polovině 1. století. Měří 17 kilometrů a přiváděl do města vodu z horské řeky Frio. Jedná se o skládanku bez spojovacích prvků a ještě do nedávna sloužil původnímu účelu.

Město ÁVILA - ležící rovněž v oblasti Castilla y León - nás uchvátilo středověkým městem obklopeným ze všech stran zachovalými kamennými hradbami. Byly vystavěny v 11. století jako ochrana před Maury (označení muslimů původem ze severní Afriky), kteří ovládali jižní Španělsko od 8. do 15. století.

V oblasti Extremadura na západě Španělska stojí město CÁCERES se starým městem s mnoha středověkými a renesančními památkami.
Měli jsme možnost navštívit maurský dům s typickým dvorkem (pátio) a fontánkou. Pod maurskými stavbami se nacházejí cisterny, do kterých se stahovala voda přes pískové filtry. Stavby měly i důmyslný systém vytápění horkým vzduchem.

Dalším centrem Extremadury je město MÉRIDA. Kdo má rád antické památky, je to místo právě pro něj. Bylo založeno Římany 25 let př.n.l. a z té doby pochází i římský chrám Templo de Diana. V 19. století bylo znovuobjeveno římské divadlo a hned vedle anfiteátr. Městem prochází částečně zachovalý římský akvadukt a řeku Guadianu překlenuje římský most. V blízkosti mostu stojí nejstarší arabská pevnost (Alcazába Árabe) na Pyrenejském poloostrově, postavená v 9. století.

V Andalusii na jihu Španělska leží historicky významné město CORDÓBA. Stojí na místě starého iberského sídla. (Iberové - původní obyvatelé Pyrenejského poloostrova.) Za pozornost stojí římský most přes řeku Guadalquivir, ale hlavně mešita (Mezquita) - založena roku 785, po vytlačení Maurů v roce 1236 přeměněna v katolickou katedrálu a roku 1523 doplněna ve svém středu vysokou renesanční lodí. Mešita má rozměry 179 x 134 metrů.V její blízkosti stojí zámek ze 14. století (Alcázar de los Reyes Cristianos) s nádhernými terasovitými zahradami a s propracovaným zavlažovacím systémem. Obě tyto stavby obklopuje staré židovské a arabské město.

Poslední místo, na které bych chtěla upozornit, je VALENCIA, hlavní město stejnojmenného autonomního společenství na východě země. Je třetím největším centrem ve Španělsku. Valencii založili Římané na řece Turia roku 138 př.n.l.  Koryto řeky bylo z bezpečnostních důvodů - povodně - ve 2. polovině 20. století přeloženo na jih od města. V bývalém korytě je dnes 9 kilometrů dlouhý park s úžasným komplexem budov "Město umění a věd" od architekta Santiaga Calatravy.

Z historicky významných staveb se zde nachází gotická budova Hedvábné burzy z let 1482 až 1548. A jako bonbónek nakonec jsem si nechala nápaditá graffiti, na která jsme ve Valencii narazili.

Přeji příjemné pokoukání.

cestování fotografování Španělsko
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.