Brno zve na prohlídku
historických betlémů

Brno zve na prohlídku
historických betlémů

8. 12. 2011

Velké reklamní poutače s vánoční kometou na chrámech v Brně připomínají veřejnosti, že v 17 kostelích jihomoravské metropole budou od 24. prosince po celé vánoční období k vidění zajímavé historické betlémy.

Kostely zpřístupnily své betlémy veřejnosti poprvé před čtyřmi lety. „Od té doby každoročně návštěvníkům nabízíme prohlídku betlémů nejen v centru města, ale nově také v dalších brněnských kostelech,“ říká mluvčí biskupství Martina Jandlová.

Pro snadnou orientaci vydalo brněnské biskupství brožurku s historií jednotlivých betlémů, která je k dispozici v brněnských kostelích i v turistických informačních centrech. „Součástí brožury je také časový rozpis, kdy je možné betlémy v jednotlivých svatostáncích navštívit,“ upozornila biskupská mluvčí.

V kostele svatých Cyrila a Metoděje v Brně-Židenicích najdou podle Jandlové návštěvníci dokonce dva betlémy - jeden klasický dřevěný, jehož autorem je malíř, sochař a řezbář Václav Andres, a další perníkový. Výroba perníkové scenérie vznikla z iniciativy Vlasty Šimoníkové v roce 2008. Předloni ji pak ověřovatelé zapsali do české verze Guinessovy knihy rekordů jako největší perníkový betlém v zemi - tvoří jej totiž 1215 figurek. „Jedná se o tradiční český betlém a návštěvníci jej mohou vidět od 25. prosince až do 8. ledna denně, vždy od tří do šesti hodin odpoledne,“ uvedla Jandlová.

V přehlídce zajímavostí letos nebude chybět ani největší brněnský betlém, který je v minoritském kostele sv. Janů, nedávno restaurovaný betlém v kostele sv. Leopolda u Milosrdných bratří nebo unikátní betlém v Brně-Komíně, kde známý brněnský řezbář Jaroslav Vaněk zvolil pro figury pastýřů podobu komínských, žabovřeských či jundrovských vesničanů v místních krojích.

Nově najdou návštěvníci v brožurce také pozvánky na další vánoční programy v brněnských kostelích. V kryptě petrovské katedrály je podle Jandlové již nyní k vidění autorská výstava Ivety Kadlecové Světlo ikon, která se týká umění východního křesťanství. "V prostorách kapucínského kláštera v Baron Trenck Gallery pak právě začala výstava betlémů i adventních dekorací a v prostorách Angelika u kostela sv. Michala začne v neděli výstava obrazů a plastik s názvem Boží poselství je inspirací," vypočítala mluvčí biskupství.

Tradiční živé betlémy se podle Jandlové letos uskuteční v neděli 25. prosince od 16 hodin v parku vedle kostela sv. Jana Nepomuckého v Brně-Lískovci a o půl hodiny později i v parku na Tuřanském náměstí.

betlém Brno
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.