Kouzelná Dobříš

Kouzelná Dobříš

1. 8. 2012

Včera jsem prožila krásný den. Ptáte se jaký ? Byl to den výletu, kdy jsme se s rodinou vypravili na nádherný zámek Dobříš, kde bylo tak pohádkově....

Slunce svítilo a hřálo až do duše, když jsme spatřili ten skvostný zámek i zevnitř. Honosný nábytek z dřívější doby, dva unikátní štípané lustry, vysvětlím jak štípané - sklo bylo za horka vyráběno a současně stříháno, takže vypadalo jako třepené, nikdo druhý, konkurence se nesměla dozvědět onu výrobu, kdo by ji prozradil, čekal by ho ten nejkrutější trest - smrt ! Každou místnost zdobila překrásná kytice. V největším sále, v sále zrcadlovém, kde bylo mnoho zrcadel spolu s krásnou zdobenou výmalbou, se natáčela známá pohádka Princezna ze mlejna, ve které se ve filmovém záběru Lucie Bílá klouzala po zámeckých parketách. Také tam bylo jedno zrdcadlo kouzelné, mohli jste si přát přání při pohledu do něj... já si přála a paní průvodkyně dodala, splní se jen tehdy, když se nepodíváte do žádného jiného zrdcadla. To je nemožné, jedině, že bych se nečesala a nelíčila. A to by se mi mé toužebné přání i tak  nesplnilo, jistě víte proč.

Právě v onom prázdninovém čase, měl zámek návštěvu. Jakou ? Vzácnou ! Panenky, jemné krásky, které mám tak ráda ! Byly zapůjčené paní, která jich vlastní rovných 300, šaty jim šije sama, krásné, dobové. Nejvíce mě zaujala panenka v kočárku, která se smála, rozzářila tak celou místnost. A zámecká zahrada? Ta je! Kvítka pestrá, malá, vytvářející obrazce, zelí, které vypadalo moc zajímavě, jako zahradní doplněk, sázen do řad, ohraničen zelení, skvostné ! A co teprve buxusové bludiště! A mohutné sochy, které byly jak v parku u zámku, tak u vodního oblázkového světa. 

Nezapomněli jsme navštívit ani zámeckou restauraci, kde jsme si pochutnali na dobrém obědě a také jsme zavítali do cukrárny kamaráda, která je vyhlášena nejlepší cukrárnou v České republice. A právem, je opravdu zdobená, zapadající do Dobříšského kraje, kraje zámeckého.

Výletní den byl moc pěkný a protože rychle uběhl, chystáme výlet další. Zřejmě na Okoř. 

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...