Malá vzpomínka na dvě velké české herečky
FOTO: Helena Růžičková v představení Revizor, které bylo uváděno v Činoherním klubu (Wikipedia Commons)

Malá vzpomínka na dvě velké české herečky

12. 6. 2016

Moje vzpomínka patří dvěma českým herečkám.

Dne 12.6.2016 se dožívá 75 let krásná Marie Drahokoupilová, kterou známe z filmů Cizinec a krásná paní, Svatba úpírů, Pan Vok odchází, Kam slunce nechodí, Život je ples či z psychologického filmu Flirt se slečnou Stříbrnou, kde hrála po boku Jana Kačera.

Dovolím si připomenout její moderování kurzů francouzštiny v letech 1972-1974 spolu s Irenou Kačírkovou. Tento pořád uváděla tehdejší československá televize, a aniž jsme si to uvědomili, bylo to jakési "okénko" do západního světa v dobách normalizace. Česká televize uvedla k životnímu výročí herečky pořad Úsměvy.

Dne 13.6.2016 by se dožila 80 let Helena Růžičková. Její komediální mistrovství bylo velké. Všichni si ji pamatujeme z filmových trilogií Ecce homo...  a Slunce, seno... .dále z filmů Spadla z měsíce, Bílá paní, Všichni dobří rodáci, a z mnoha dalších.

Zvláštní a krásnou roli vytvořila v seriálu K. Kachyni Vlak dětství a naděje v roli dobrosrdečné Anny Urbanové, kde hrála se Stanislavem Zindulkou.

Její vystoupení v roli Hejtmanky ve hře Revizor od N. V. Gogola v Činoherním klubu v r. 1967 v režii Jana Kačera jsem shodou okolností tehdy viděla díky bratrovi, který v Praze studoval a sehnal vstupenky. Paní Růžičková zde excelovala vedle herců Kodeta, Landovského, Abrháma, Čepka a dalších.

Česká televize zavzpomínala pořadem Vichřice mezi životem a smrtí. Posuďme sami, zda je pravda,že "Helena se stala členem každé české rodiny a symbolem češství v dobrém slova smyslu" (Z.Troška).

 

 

 

 

herecké legendy
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%