První slůně počaté v Praze dostalo královské jméno Maxmilián
FOTO: Facebook ZOO Praha

První slůně počaté v Praze dostalo královské jméno Maxmilián

12. 6. 2016

První slůně, které se narodilo a také bylo počato v Praze, dostalo jméno Maxmilián. Pražská zoologická zahrada dnes samečka pokřtila podle českého krále z habsburského rodu Maxmiliána II., jenž nechal v 16. století dopravit do střední Evropy vůbec prvního slona. Zvíře pocházelo z dnešní Srí Lanky, stejně jako matka současného dvouměsíčního slůněte Janita.

Při slavnostním křtu se malý Max projevil jako aktivní nezbeda - dováděl, hosty oslavy se snažil kopnout zadní nohou a pobíhal mezi nimi tak rychle, až si od jednoho z chovatelů vysloužil pár lehkých výchovných plesknutí přes zadek.

"Slůně si začíná zkoušet, co všechno zvládne a koho by mohlo jednou v hierarchii zařadit pod sebe. Není možné ho nechat, aby si na chovatele dovolovalo. Když se narodilo, vážilo 104 kilogramů, teď už má přes 170. Takže vydá za dva dospělé chovatele slonů," řekl ČTK kurátor savců Pavel Brandl. Na své královské jméno si Maxmilián teprve začne zvykat. "Naši sloni samozřejmě slyší na svá jména, i Maxmilián se to určitě v budoucnu naučí. Ale to je ještě běh na hodně dlouhou trať," podotkl kurátor.  

V současné době má malý slon hodně práce s učením. Před třemi týdny například začal používat chobot. Když se totiž slůně narodí, neví, k čemu mu chobot slouží. Max už si jím nyní dokáže nabrat vodu a vystříknout si ji do tlamy.

"Učí se i spoustu dalších věcí, které můžou být pro laika zvláštní. Teď třeba začal poprvé pojídat trus vlastní matky. To má velký význam, slůňata si tímto způsobem upevňují mikroflóru ve střevech," popsal Brandl. Přestože bude Max ještě dva roky odkázaný na matku a její mateřské mléko, začíná se zajímat i o pevnou potravu, třeba o kousky zeleniny a trávy.  

Slůně se také setrvale učí sociálním vazbám. Dobře už prý ví, že není radno motat se pod nohy stařešině stáda Gulab, která si na "děti" nepotrpí. Naopak tříletá slonice Sita se Maxe snaží vyprovokovat ke hře, slůně si je ale vědomo váhového rozdílu mezi sebou a tunovou samičkou, takže se zatím drží zpátky.
 

Matka Maxe, Janita, přišla do pražské zoo společně se svou nevlastní sestrou Tamarou. Ta je nyní rovněž březí, rodit by měla na podzim. Dnešních křtin se zúčastnil i srílanský ministr zahraničí Mangala Samaraweera, podle něhož je v jednání příchod dvou dalších slonů ze Srí Lanky do Česka.

V Evropě se narodí zhruba deset sloních mláďat ročně. Slonice může mít mládě jednou za čtyři roky, březí je obvykle 21 měsíců. Sloni indičtí dospívají kolem deseti let věku, v dospělosti váží tři až pět tun.
 
Pražská zoo chová slony od roku 1933, kdy získala něco přes rok starého slona indického Baby. Poté se zde vystřídali čtyři sloni afričtí, jeden slon pralesní a několik dalších slonů indických. Dnes jich má zahrada osm. Jediným dospělým samcem je Ankhor, kterého zoo přivezla v roce 2014 z Berlína.

 

ZOO
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.