Pražské letiště Ruzyně mění
název podle Václava Havla

Pražské letiště Ruzyně mění
název podle Václava Havla

1. 8. 2012

Pražské letiště zahájilo přípravu na změnu názvu na Letiště Václava Havla Praha a připravuje novou podobu grafiky. Agentuře ČTK to potvrdila mluvčí letiště Eva Krejčí.

Harmonogram nejdůležitějších změn včetně instalace nových nápisů nad terminály bude znám v průběhu příštího týdne. Oficiálně by ruzyňské letiště mělo být přejmenováno 5. října, v den, kdy by Havel oslavil 76. narozeniny. Náklady spojené se změnou názvu přijdou podle odhadů ministerstva dopravy na zhruba čtyři miliony korun. Zaplatit by je mělo samotné letiště.

"Zatím jsme jen ve fázi návrhů," řekla Krejčí. Firemní materiály s novou hlavičkou se prý zatím netisknou, protože teprve nedávno byla vybrána podoba nového loga letiště. "Ta ale stále není oficiální, protože všechny tyto změny je nutné nejprve konzultovat s Dagmar Havlovou," dodala Marika Janoušková z tiskového odboru letiště. Grafické provedení názvu, které je vytvořeno ze starého loga doplněného o vínový nápis Václav Havel Airport Prague, ale společnost považuje za finální.

Český název Letiště Václava Havla Praha se bude používat na tiskovinách distribuovaných v tuzemsku, na vizitkách a obálkách a dalších firemních materiálech. Podobné to bude v případě názvu v angličtině. Nezmění se naopak zažitý mezinárodní kód letiště (PRG), který se bude v letecké komunikaci používat nadále.

O pojmenování mezinárodního vzdušného přístavu rozhodla vláda, podpořila to vdova Dagmar Havlová a Knihovna Václava Havla. Nápad má svoje příznivce i odpůrce. Podle nedávného průzkumu CVVV mezi lidmi převažovali kritici pojmenování.

Nejdůležitější české civilní letiště odbaví ročně 11 až 12 milionů cestujících. Letiště Praha je součástí skupiny Český Aeroholding. Společnost zastřešuje firmy vlastněné státem, které působí v oblasti letecké přepravy.

letiště
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...