Právní poradenství, konzultace, přednášky
Ilustrační foto: pixabay.com

Právní poradenství, konzultace, přednášky

2. 5. 2016

S potěšením jsem přijala nabídku provozovatele portálu pro seniory i60 k napsání pár postřehů z oblasti profesních zkušeností, ale i ze života.  

Mým oborem je přednášková činnost v oblasti práva a poradenství při konfliktech. I když žiju v Praze, přednášky pro veřejnost (a nikoliv jenom pro seniory) organizuju po celé republice. Totéž platí i pro mojí poradenskou a konzultační činnost.  

V poslední době se setkávám s tím, že řada spoluobčanů se potřebuje zorientovat v českém právním prostředí i poradit tzv. pro futuro, tedy pro případ náhlé životní situace, kdy problém vyžaduje spíš konzultaci než přímý právní zásah formu žaloby. Zejména senioři se na mně obrací s dotazy z okruhu práva občanského, rodinného ,ale i medicínského či trestního. Frekventovaná problematika práv pacientů je pořád velkou neznámou. Pacienti si často neumí poradit, vyjádřit nespokojenost s neetickým či neodborným přístupem lékaře či jiného zdravotnického pracovníka.  

Ráda otevírám i témata, o kterých se moc nemluví a přesto jsou závažná. Ve všech médiích slyšíme o potřebě pomáhat lidem v nouzi , handicapovaným a pod.  

Kdopak se ale zamyslel nad rozvody žen seniorek (případně i mladších, ale blížících se tomuto věku), které po rozvodu zůstávají na hranici existenčního minima, často bez bytu, zázemí rodiny, se zdravotními obtížemi a to často nikoli vlastní vinou? Myslím, že i o tom je potřeba hovořit. A poradit. Dodat sílu.

Nabízí se možnost přednášky s uvedením příkladů z praxe nebo možnost individuální a důvěrné porady formou porady a konzultace. Zjišťuji, že řada žen trpí pod psychickým násilím partnera řadu let, ale netuší, že chování, které se odehrává ze strany partnera naplňuje znaky psychického násilí. Rodinné rozepře, sousedské spory, nejasnosti kolem poskytované zdravotnické péče, domácí šikana a násilí, ale i šikana na pracovišti a další problémy jsou námětem pro "mediační " konzultaci a řešení.

Vysvětlení: Mediace je neformální, důvěrný a dobrovolný proces řešení konfliktů, ve kterém neutrální osoba pomáhá sporným stranám najít akceptovatelné řešení. Naše soudy jsou přetěžovány spory, které jsou nákladné, zdlouhavé, ale co je nejdůležitější, tyto spory by při úspěšném, lidsky vedeném mediačním jednání nemusely skončit u "soudní stolice".  

Pro ilustraci několik příkladů z praxe:

Právo medicínské

Dcera odvezla tatínka ( věk 72 let) do jedné z větších nemocnic, protože jsi stěžoval na celkovou nevolnost . Lékaři je nechali čekat na chodbě asi 35 minut s poznámkou, že si tatínka vyzvednou na potřebná vyšetření. Po dobu čekání tatínek zkolaboval a skončil s menší mozkovou příhodou. Jeho stav si vyžadoval hospitalizaci 4 týdny, po ukončení hospitalizace si dcera z důvodu péče o tatínka byla nucena vzít neplacené volno vzhledem k tomu, že imobilní manželka dotyčného nemohla tuto péči v dostatečné míře zabezpečit. Dcera si stěžovala na vysoce neetické a neprofesionální chování lékaře u nadřízených a podáním žaloby k soudu.  

Právo přestupkové

Poškozená - oběť domácího násilí se obrátila na mediátorku se stížnosti na chování manžela. Mediace úspěšná, manžel si uvědomil právní následky svého chování.  

Příklad z pracovněprávní oblasti

Pracovnice firmy je neustále atakována a šikanována svou kolegyní, která se chová nepřípustným způsobem. Její chování už naplňuje skutkové znaky pomluvy podle Trestního zákona. Po konzultaci s poradcem a upozornění na závažné trestněprávní následky jejího jednání se situace stabilizovala a k pokračování šikany a pomluvám už nedocházelo.  

Příklad z medicínské praxe - práva pacientů

Soukromý lékař - ortoped vystupoval v ordinaci v přítomnosti sestry a dalších dvou přítomných pacientů vůči pacientovi v rozporu s Etickým kodexem lékaře. Po poznámce na délku čekání na ošetření se lékař rozkřičel a dále vystupoval tak agresivně, že pacientovi po odchodu z ordinace přišlo nevolno. Po konzultaci s poradcem při konfliktu stížnost byla postoupena k disciplinárnímu řízení ČLK (Česká lékařská komora).

Příklad z občanského práva

Manželé si stěžovali na neustále rušení klidu ze strany souseda ( hlasité zvukové noční produkce, ale i další formy rušení ) které by mohly být přestupkem proti občanskému soužití a předmětem šetření policií, se po setkání s poradcem při konfliktech vyřešili ke spokojenosti stěžovatelů.  

Existuje celá řada dalších konfliktních životních situací, které si mohou partneři, sousedé, příbuzní apod. vyřešit po konzultaci či vyslechnutí přednášky pro veřejnost.  

JUDr. Vojteková, lektor a konzultant. Kontakt: vyuka-pravo@seznam.cz

 

 

 

 

 

právo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%