Glosa: Český fotbal smrdí od hlavy
FOTO: Zklamaný brankář Petr Čech (ČT Stream)

Glosa: Český fotbal smrdí od hlavy

21. 6. 2016

Optimismus českých fotbalistů a jejich fanoušků před posledním zápasem základní skupiny evropského šampionátu zchladili Turci už v desáté minutě zápasu po bleskovém brejku a zaváhaní naší obrany. Tento rychlý gól předurčil ráz celého utkání a v podstatě nastavil zrcadlo českému fotbalu. Viděli jsme nervozitu na kopačkách, místy nemohoucnost, fotbalovou křeč. Marná sláva, Češi získali ze tří zápasů základní skupiny pouze jeden bod za remízu s Chorvaty a s Francií se loučí.

Šampionát ukázal, že český fotbal na evropskou špičku v současné době nemá. Ačkoli tým trenéra Pavla Vrby prokázal velmi dobré výsledky v kvalifikaci, tváří v tvář vyspělým soupeřům na šampionátu absolutně nestačil. Čechům chybí v mužstvu výrazné osobnosti, po generaci Kohlera, Rosického, Baroše nemá český fotbal žádné další výrazné talenty. Navíc forma současných reprezentantů byla ve Francii mizivá. Brankář Petr Čech se neblýskl žádným superzákrokem, obrana hrála nejistě, kapitánu Tomáši Rosickému chyběly ostré zápasy, protože v klubovém Arsenalu proseděl celý rok na lavičce, a útok, to byla přímo katastrofa. Češi ve všech třech zápasech oproti soupeřům propadali v rozehrávce, v technice, rychlosti, fotbalové kreativitě.

Ale hlavně - hráli až příliš ustrašeně. A v tom selhal fotbalovým šéfem Miroslavem Peltou protěžovaný trenér Vrba, který měl kluky lépe motivovat a dodat jim více sebevědomí. Jako by byl bez energie i on. V zápasech nebyla znát žádná taktika, kterou by Češi zaskočili soupeře. Vzpoměňte, jaké charisma čišilo před lety z kouče Karla Brücknera, který se ukázal jako skvělý stratég.

Vystoupení české reprezentace ve Francii je varováním, po kterém by měly přijít změny. Ty by se měly odehrát nejen na hráčských postech (Rosický, Plašil, Lafata, Limberský, Hubník ani Čech už, bohužel, na reprezentaci nemají), ale hlavně v realizačním týmu a vedení fotbalového svazu. Český fotbal totiž smrdí od hlavy. Dokud budou na nejdůležitějších fotbalových postech sedět lidé spojeni s korupčními aférami minulých let, nečeká český fotbal nic veselého.  

Přesto je potřeba českým fotbalistům poděkovat za to, že jsme je mohli na Mistrovství Evropy sledovat. Hoši děkujem a snad příště!

 

 

fotbal glosa sport
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%