Češi jedí zdravěji, ovšem
na porcích příliš nešetří

Češi jedí zdravěji, ovšem
na porcích příliš nešetří

3. 8. 2012

Lidé v České republice za posledních 20 let omezili tučná masa, jedí více ryb, zeleniny a ovoce. Přesto se zvyšuje počet dospělých, kteří trpí nadváhou nebo obezitou, a to kvůli zvětšování porcí a také zvyšování počtů chodů, vyplývá z výzkumu zveřejněného ve čtvrtek Fórem zdravé výživy.

„Velikost porcí je často nadbytečná a není to pouze trendem zařízení rychlého občerstvení, ale i domácností. Lidé jsou zvyklí na velké porce z restaurací, a tak si i doma dají více knedlíků,“ říká nutriční terapeutka Tamara Starnovská. Jídla se také posouvají do večerních hodin. „Začíná se stávat také tradicí, že dříve obvyklou polévku a hlavních chod si doplňujeme o předkrm a moučník,“ doplnila odbornice na výživu.

Kromě kvantity jídla se velkým problémem také stává množství nasycených mastných kyselin (SAFA) v potravinách. „Výrobci se stále častěji z ekonomických důvodů uchylují při výrobě potravin ke kokosovému a palmojádrovému oleji s vysokým obsahem SAFA, což vede k vyšší náchylnosti k srdečně-cévním onemocněním,“ informovala Jana Dostálová z Ústavu chemie a analýzy potravin na VŠCHT v Praze. Zdrojem SAFA se stávají výrobky, které vypadají jako čokoláda, ale místo kakaového másla obsahují jiné tuky. Nezdravé je také trvanlivé pečivo s náplní nebo polevou, polevy na müsli tyčinkách nebo většina sušených sojových nápojů.

„Přesvědčovat naši populaci o omezení živočišných tuků je sice důležité, ale musíme zároveň nabídnout vhodnou alternativu. Pokud někdo nahradí bůček dortem, příliš své riziko srdečního infarktu či mozkové mrtvíce nesníží,“ dodává Jan Piťha, vedoucí laboratoře pro výzkum aterosklerózy v pražském IKEM.

Odborníci doporučují proto vyměnit k snídani pomazánkové máslo za lučinu nebo čerstvý sýr. K obědu si například místo smaženého karbanátku raději maso podusit a do bramborové kaše přidat místo másla kvalitní margarín. Místo limonády raději zvolit stoprocentní ovocný džus ředěný vodou. Ke svačině si dát uzenou makrelu, plátek libového masa nebo šunku s vysokým obsahem masa. K večeři se nepřecpávat a dát si například pomazánku připravenou z tvarohu a kvalitního margarínu, ochucenou česnekem.

gastronomie jídlo zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
FOTOSOUTĚŽ "Snímky roku"

Soutěž je určena pro registrované čtenáře portálu i60, kteří mají profil založen na své pravé jméno (fotografie vložené z profilů s neúplným jménem, přezdívkou či nickem budou ze soutěže vyřazeny). Podmínkou soutěže je vložení výhradně autorských fotografií (na šířku) o velikosti 800 - 3000 kB. Každý soutěžící může vložit do soutěže sérii snímků které zachycují čtyři roční období. Zatímco snímky jara, léta a podzimu musí být pořízeny v letošním roce, snímky zimy budou samozřejmě z té uplynulé.

U každé fotografie musí být uveden název, ideálně tedy, co snímek zachycuje. Redakce z fotosoutěže vybere nejkrásnější a technicky nejzdařilejší fotografie do kalendáře na rok 2026, přičemž si vyhrazuje právo doplnit snímky ze soutěže o vybrané fotografie vložené do sekce Foto dne. Body přidělované jednotlivým snímkům jsou pouze orientační, tzn. nebudou rozhodovat o vítězích fotosoutěže.

POZOR, soutěž je časově omezena, fotografie můžete vkládat od tohoto okamžiku na tomto místě nejpozději do 5. listopadu 2025.

Kvíz i60 - 43. týden

Čtete hodně? Opravdu? Tak to asi nebudete mít problém s vědomostníém kvízem, který se tento týden bude věnovat české i zahraniční literatuře.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Kolikrát týdně zařazujete do svého jídelníčku maso?

Téměř denně

20%

Dva až třikrát týdně

21%

Jednou, dvakrát týdně

20%

Jen výjimečně

20%

Nikdy, maso nejím

19%