Češi jedí zdravěji, ovšem
na porcích příliš nešetří

Češi jedí zdravěji, ovšem
na porcích příliš nešetří

3. 8. 2012

Lidé v České republice za posledních 20 let omezili tučná masa, jedí více ryb, zeleniny a ovoce. Přesto se zvyšuje počet dospělých, kteří trpí nadváhou nebo obezitou, a to kvůli zvětšování porcí a také zvyšování počtů chodů, vyplývá z výzkumu zveřejněného ve čtvrtek Fórem zdravé výživy.

„Velikost porcí je často nadbytečná a není to pouze trendem zařízení rychlého občerstvení, ale i domácností. Lidé jsou zvyklí na velké porce z restaurací, a tak si i doma dají více knedlíků,“ říká nutriční terapeutka Tamara Starnovská. Jídla se také posouvají do večerních hodin. „Začíná se stávat také tradicí, že dříve obvyklou polévku a hlavních chod si doplňujeme o předkrm a moučník,“ doplnila odbornice na výživu.

Kromě kvantity jídla se velkým problémem také stává množství nasycených mastných kyselin (SAFA) v potravinách. „Výrobci se stále častěji z ekonomických důvodů uchylují při výrobě potravin ke kokosovému a palmojádrovému oleji s vysokým obsahem SAFA, což vede k vyšší náchylnosti k srdečně-cévním onemocněním,“ informovala Jana Dostálová z Ústavu chemie a analýzy potravin na VŠCHT v Praze. Zdrojem SAFA se stávají výrobky, které vypadají jako čokoláda, ale místo kakaového másla obsahují jiné tuky. Nezdravé je také trvanlivé pečivo s náplní nebo polevou, polevy na müsli tyčinkách nebo většina sušených sojových nápojů.

„Přesvědčovat naši populaci o omezení živočišných tuků je sice důležité, ale musíme zároveň nabídnout vhodnou alternativu. Pokud někdo nahradí bůček dortem, příliš své riziko srdečního infarktu či mozkové mrtvíce nesníží,“ dodává Jan Piťha, vedoucí laboratoře pro výzkum aterosklerózy v pražském IKEM.

Odborníci doporučují proto vyměnit k snídani pomazánkové máslo za lučinu nebo čerstvý sýr. K obědu si například místo smaženého karbanátku raději maso podusit a do bramborové kaše přidat místo másla kvalitní margarín. Místo limonády raději zvolit stoprocentní ovocný džus ředěný vodou. Ke svačině si dát uzenou makrelu, plátek libového masa nebo šunku s vysokým obsahem masa. K večeři se nepřecpávat a dát si například pomazánku připravenou z tvarohu a kvalitního margarínu, ochucenou česnekem.

gastronomie jídlo zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.