Tip na výlet: Jablonné v Podještědí
FOTO: autorka

Tip na výlet: Jablonné v Podještědí

12. 7. 2016

Místo, o kterém jste již možná slyšeli, ale nikdy jste tam nebyli. Jablonné v Podještědí je obec v okrese Liberec, kde žije něco málo přes 3 tisíce obyvatel a má rozlohu necelých 60 km². Přesto je tu k vidění mnoho zajímavostí...Historické jádro města je Městskou památkovou zónou.

Jako dominanta města Vás zaujme Bazilika sv. Vavřince a sv. Zdislavy. Ale to není jediná stavba, která stojí za to. Můžete navštívit Pivovarskou věž (dnes vyhlídkovou, což je bývalý Kostel Narození Panny Marie), barokní usedlost Palmeho dvůr, Klášter Jablonné v Podještědí, kapli sv. Wolfganga, Evangeliscký křížový kostel, morový sloup a mnoho dalších soch. Mimoto je Jablonné je poseto nádhernými roubenkami. Mnohé jsou opraveny a vypadají úžasně. Kromě nich jsou zde také krásně upravené zahrádky u domů, a to nejen u roubených.

Jablonné není ale jen o architektuře, najdete tu plno přírodních skvostů. Kolem Markvartického rybníku dojdete ke Studánce sv. Zdislavy, kde teče čistá a dobrá voda (prý snad i léčivá). Místo najdete v lese, kde je krásná příroda. Na potoce plují hejna kačen a také labuť, která má 9 mladých. Zajímavé je, že osm je jich šedivých a jedno labuťátko bílé.

Kousek odtud pak lesem dojdete ke krásnému, z pohádky známému zámku Lemberk (natáčela se tu pohádka Tajemství staré bambitky). Státní zámek je ve správě Národního památkového ústavu a je zajímavý také tím, že zde pobývala svatořečená Zdislava z Lemerka.

Další místo, které stojí v Jablonném za návštěvu, jsou mokřady. Ze zanedbané a zarostlé lokality mokřadů u zámku Nový Falkenburk vznikl krásný kout přírody jako stvořený pro procházku. Bujará příroda, hodně rákosí, chráněné květiny i stromy a na mokřadovém jezírku nádherné lekníny.

Přírodní park vznikl díky projektu „Mokřady pomáhají lidem – lidé mokřadům“.  U zámku Nový Falkenburk bylo vyhloubeno 8 tůní, které slouží jako biotop pro obojživelníky a další vodní a na vodu vázané živočichy a rostliny.  

Okolí je osázené lavičkami k odpočinku a pozorování přírody.

Tímto Vás zvu, pokud budete mít cestu na sever Čech, navštivte alespoň na jeden den Jablonné v Podještědí, které se nachází cca 30 km od Liberce.

 

 

cestování naše tipy
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%