Tip na výlet: Jablonné v Podještědí
FOTO: autorka

Tip na výlet: Jablonné v Podještědí

12. 7. 2016

Místo, o kterém jste již možná slyšeli, ale nikdy jste tam nebyli. Jablonné v Podještědí je obec v okrese Liberec, kde žije něco málo přes 3 tisíce obyvatel a má rozlohu necelých 60 km². Přesto je tu k vidění mnoho zajímavostí...Historické jádro města je Městskou památkovou zónou.

Jako dominanta města Vás zaujme Bazilika sv. Vavřince a sv. Zdislavy. Ale to není jediná stavba, která stojí za to. Můžete navštívit Pivovarskou věž (dnes vyhlídkovou, což je bývalý Kostel Narození Panny Marie), barokní usedlost Palmeho dvůr, Klášter Jablonné v Podještědí, kapli sv. Wolfganga, Evangeliscký křížový kostel, morový sloup a mnoho dalších soch. Mimoto je Jablonné je poseto nádhernými roubenkami. Mnohé jsou opraveny a vypadají úžasně. Kromě nich jsou zde také krásně upravené zahrádky u domů, a to nejen u roubených.

Jablonné není ale jen o architektuře, najdete tu plno přírodních skvostů. Kolem Markvartického rybníku dojdete ke Studánce sv. Zdislavy, kde teče čistá a dobrá voda (prý snad i léčivá). Místo najdete v lese, kde je krásná příroda. Na potoce plují hejna kačen a také labuť, která má 9 mladých. Zajímavé je, že osm je jich šedivých a jedno labuťátko bílé.

Kousek odtud pak lesem dojdete ke krásnému, z pohádky známému zámku Lemberk (natáčela se tu pohádka Tajemství staré bambitky). Státní zámek je ve správě Národního památkového ústavu a je zajímavý také tím, že zde pobývala svatořečená Zdislava z Lemerka.

Další místo, které stojí v Jablonném za návštěvu, jsou mokřady. Ze zanedbané a zarostlé lokality mokřadů u zámku Nový Falkenburk vznikl krásný kout přírody jako stvořený pro procházku. Bujará příroda, hodně rákosí, chráněné květiny i stromy a na mokřadovém jezírku nádherné lekníny.

Přírodní park vznikl díky projektu „Mokřady pomáhají lidem – lidé mokřadům“.  U zámku Nový Falkenburk bylo vyhloubeno 8 tůní, které slouží jako biotop pro obojživelníky a další vodní a na vodu vázané živočichy a rostliny.  

Okolí je osázené lavičkami k odpočinku a pozorování přírody.

Tímto Vás zvu, pokud budete mít cestu na sever Čech, navštivte alespoň na jeden den Jablonné v Podještědí, které se nachází cca 30 km od Liberce.

 

 

cestování naše tipy
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.