Pět aktivit, díky nimž 
zhubnete na horách

Pět aktivit, díky nimž
zhubnete na horách

11. 2. 2015

Míříte na hory a chcete si kromě odpočinku také trochu protáhnout tělo a přitom zhubnout? Nabízíme vám porovnání výdeje energie u pěti nejčastějších sportovních aktivit, které lze v zimě běžně provozovat.

Připomínáme, že běžný energetický příjem u dospělého člověka se pohybuje v závislosti na jeho pohlaví, výšce a metabolizmu od 5000 do 10 000 kJ. Co asi připomínat nemusíme – základem zdravého životního stylu je rovnováha mezi příjmem a výdejem energie. Stejně jako musíme hlídat příjmy a výdaje domácnosti, musíme hlídat i příjem a výdej energie našeho těla. Pokud bude jeden z parametrů vyšší, onemocníme.

1. Zimní procházka

Energetický výdej: 1000kJ/hod

Pohyb na čerstvém vzduchu aktivuje hormony štěstí a dělá dobře dýchacím cestám i imunitnímu systému. Chůze je ideální pro lidi s kloubními potížemi a pro starší seniory.

2. Procházka na sněžnicích

Energetický výdej: 1600 kJ/hod

Pohyb na sněžnicích podporuje rovnoměrně srdce a krevní oběh. Je to výborný a nenáročný sport pro starší lidi, kteří nevyhledávají lyžování.

3. Bruslení

Energetický výdej: 1700 kJ/hod

Při bruslení se skvěle trénuje rovnováha a posilují svaly na dolních končetinách. Kvůli riziku pádu se vyplatí používat chrániče na kolena.

4. Sjezdové lyžování

Energetický výdej: 1900 kJ/hod

Skvělá adrenalinová aktivita, ale zatěžuje klouby, proto se nedoporučuje lidem, kteří mají problém s koleny a kyčlemi. Hrozí rovněž poměrně vysoké riziko pádu a zranění.

5. Klasický běh na lyžích

Energetický výdej: 3000 kJ/hod

Jeden z nejnáročnějších sportů, při němž pracují najednou různé skupiny svalů, což způsobuje spalování velkého množství energie. Díky rovnoměrnému pohybu je běh vhodný i pro osoby s lehkými kloubními problémy.

hubnutí sport
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.