Rodinný výlet na Francovu Lhotu
FOTO: autorka

Rodinný výlet na Francovu Lhotu

21. 7. 2016

Co s načatým dnem? Tato otázka u nás padla v sobotu ráno dne 9.7.2016. Výlet a hlavně být celý den v přírodě. Na internetu jsme hledali místo, které neznáme a je relativně blízko našeho domova. Vybrali jsme Čubův kopec v Beskydech. Naše pozvání na výlet přijala dcera s rodinou, za místo setkání jsme zvolili Francovu Lhotu. 

Francova Lhota leží v jižní části vsetínského okresu na horním toku řeky Senice v nadmořské výšce 490 m. Skládá se z místní části Francova Lhota a Pulčín /přírodní reservace Pulčínské skály/ a žije zde asi 1600 obyvatel. Ve vesnici jsme si prohlédli kostel sv. Štěpána Uherského z roku 1787 a jeho okolí, pořídili několik záběrů a vydali se na Čubův kopec. Cesta vedla nejdříve po asfaltové cestě, šli jsme kolem památného stromu Kobzova lípa a pokračovali po lesní cestě.       

Na Čubově kopci v nadmořské výšce 720 m je postavena rozhledna, jejíž tvar připomíná valašský klobouk „lepák“a je vysoká 16 metrů. Po zdolání 58 schodů jsme se ocitli na horním patře rozhledny a rozhlíželi se po vrcholech Javorníků, Vizovické vrchoviny, Bílých Karpat, Velké a Malé Fatry. Orientovali jsme se podle mapek umístěných po obvodu rozhledny.

Zpáteční cesta se změnila na orientační cvičení. Šli jsme po modré turistické značce a zaujala nás odbočka na studánku. Tu jsme našli snadno, osvěžili jsme se a pokračovali po cestě, která však nebyla značená. Ta úleva, když jsme vyšli z lesa a uviděli Francovu Lhotu, kde jsme měli zaparkovaná auta. Do vesnice jsme scházeli po pokosené louce, vnuci hráli kopanou /fotbalový míč nesl celou trasu jejich tatínek/ a dospěláci si vychutnávali přírodu bez stožárů a drátů. Ušli jsme asi 6 km a poznali další krásnou část Beskyd. Následoval oběd v restauraci, rozloučení a odjezd do našich domovů.

Rodinný výlet byl zakončen SMS-zprávou od dcery: „Jsme doma, kluci hned usnuli“.   

cestování fotografování naše tipy
Hodnocení:
(4.9 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%