V Krkonoších začne platit omezení vstupu kvůli sběračům borůvek
Ilustrační foto: pixabay.com

V Krkonoších začne platit omezení vstupu kvůli sběračům borůvek

19. 7. 2016

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) od středy 20. července omezí kvůli sběračům borůvek vstup do některých oblastí parku. Omezení bude platit do 15. října a bude se týkat asi 15 procent celkové rozlohy rezervace. Opatření se nedotkne běžných návštěvníků hor, kteří budou moci po turistických cestách a cyklotrasách procházet či projíždět bez omezení. Uvedl to mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Omezen bude vstup například v lokalitách Vosecké boudy, Lysé hory, Kotle a Luční hory či pramene Labe. Místa se zákazem vstupu správci parku označí v terénu informačními cedulemi v českém, polském a německém jazyce. Loni větší problémy s neukázněnými sběrači nebyly, správa parku jim uložila dvě pokuty a zahájila pět správních řízení.

Omezení vstupu se týká hlavně druhé zóny parku a malé části třetí zóny, kde je normálně volný pohyb mimo cesty povolen. Část území s omezeným vstupem je i v nejpřísněji chráněné první zóně parku, kde je ale vstup mimo značené cesty zakázán celoročně. Přesné vymezení oblastí mohou lidé najít na úředních deskách jednotlivých měst a obcí na území parku či na webové stránce správy KRNAP.

Správci parku omezení vstupu zdůvodňují tím, že sběrači borůvek nešetrným sběrem devastují porosty, snižují množství potravy pro ptáky a zvířata a také poškozují lokality, na kterých se vyskytují chráněné rostliny. Zvěř také kvůli sběračům nemá klid v době říje.

Omezení vstupu do některých částí Krkonoš KRNAP vyhlásil pošestnácté. Letos vydané opatření bude ve stejném rozsahu platit i v roce 2017.

Největší problémy se sběrači byly před přibližně osmi lety, zákaz tehdy porušovali hlavně polští sběrači. Česká veřejnost si podle ochránců Krkonoš na omezení zvykla a většinou je respektuje. Naopak největší problémy působili zahraniční 'profesionální' sběrači, kteří podnikali nájezdy na plochy zejména v blízkosti státní hranice. Fyzickým osobám, které nařízení správy poruší, hrozí pokuta až 10.000 korun.

Krkonoše příroda
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.