ANKETA: Íčkařské cestování
FOTO: Topi Pigula

ANKETA: Íčkařské cestování

29. 7. 2016

Jak vidíte své cesty, touhy a plány? Známe čísla! Poznáte své odpovědi?

Není grafu bez čísel

Jsme nadšeni!! Vyslali jsme do éteru prosbu o pomoc a ona byla mnohonásobně vyslyšena. Chtěli jsme zjistit, jaká dovolená našim čtenářům nejvíce vyhovuje a odpovědí se sešlo více, než jsme očekávali. Cílem byla vzájemná spolupráce mezi námi, vámi a partnery íčkařského webu. Výsledkem mají být akce připravené tak, sedly dokonale k vašim potřebám. Udělejme si život ještě o kousek příjemnější. Dík patří všem čtenářům, kteří vyplnili jednoduchý, nicméně dobrovolný dotazník. Každý respondent je osobností, individualitou s vlastními preferencemi. Ty vycházejí nejen z koníčků, ale i zdravotního stavu. Přesto výzkum ukázal některé společné tendence a ukazatele. Takže - ještě jednou díky. A pokud jste zvědavi k čemu jsme se "dopočítali", pokračujte ve čtení. A my budeme pokračovat v akcích, které teď pro vás můžeme dělat ještě více "na míru".

Kdy a na jak dlouho
V létě k vodě nebo v zimě na lyže? Náš průzkum jednoznačně ukázal, že 57,79% respondentů, tedy nadpoloviční většina, miluje nastupující podzim. Kdo ví, třeba jsou za tím houby, což mimo jiné naznačuje i obliba článků s houbařskou tématikou. Zkrátka je ještě teplo, ale prázdninové davy se rozpustily v počínající školní docházce a letní pařáky zůstávají jen vzpomínkou. Týden dovolené považuje za ideální necelých 52% dotázaných. Co si budeme nalhávat – doma je doma a i po dovolené je potřeba si odpočinou a vrátit se ke slastnému spánku ve vlastní posteli. Měsíční pobyt preferuje pouhopouhý zlomek „íčkařů“, tedy necelá dvě procenta. Měsíční dovolená je, co si budeme nalhávat, náročná nejen psychicky, ale i finančně.

 

Na jak dlouho - graf

 

Dobrá zpráva je, že naprostá většina z vás, 89%, je ochotna vyjet i v průběhu pracovního týdne. Aby ne – jedním z obrovských výhod důchodu je možnost manipulovat vlastním časem bez ohledu na zaměstnavatele. Být pánem svého času je prostě a jednoduše nádherné.

 

Dovolená během týdne - graf

 

Připravte se na odbavení

Jak moc se během několika málo desetiletí změnit svět ukazují odpovědi na otázku volby dopravního prostředku. Cesta na dovolenou se nejčastěji odbývá letadlem (47.4%) nebo vlastním autem (44,81%). Nejméně oblíbený je vlak (17,53%). Aniž bych se chtěl za vlak jakkoli přimlouvat, toto nízké číslo mě překvapilo. Ale stojí za zamyšlení. Je sice pravdou, že je o něco pohodlnější než autobus, má vlastní záchod a důchodci mají 25% slevu na jízdním. Na druhou stranu není nádraží vždy v blízkosti cílové destinace. Ovšem totéž by se dalo říci o letišti. Jenže... kdo by jel vlakem do Řecka, že? Mimochodem, všimli jste si ještě jednoho logického aspektu této odpovědi? Hodně se létá, což v praxi znamená cesty „za hranice všedních dnů“. Tedy do ciziny. A to znamená i do kapitalistické ciziny. Často bez pasu (opět zmiňme Řecko, Španělsko, Francii... a další země EU) a bez devizového příslibu. Naprostá většina odpovědí se rozdělila mezi dvě země bývalého Československa. Tam by chtělo trávit svou dovolenou 85,45% „našinců“. S velkým odstupem stojí Španělsko a Skandinávie. Na kvalitu dovolené má výběr i jídlo. Co tedy upřednosťujete?

 

 stravování dovolená graf

 

upraveno 009-jak-chcete-na-dovolene-bydlet.png

 

Nikam se nehonit a mít klid

Ve dvou se to lépe táhne, což ve svých odpovědích zdůraznilo více než 57% dotázaných. Necelých 20% preferuje účast na akci s partou přátel, zatímco 12% dovolenkářů chce být sama a užít si klidu. Nadpoloviční většina, tedy 62,34% chce mít na dovolené klid i od dětí. A když klid, tak dokonalý, což mimo jiné vyžaduje i jednolůžkový pokoj, který preferuje 72% lidí. A proč jsou v mezititulku lázně? Ty tam jsou doby, kdy „bylo nutno“ v jednom dni navštívit tři města a bezpočet kostelů. U nás „frčí“ pobytové akce a lázně, které převálcovaly všechno ostatní. Velmi vtipné je, že „íčkaři“ jsou samostatní“ a příliš nevyhledávají „programy zaměřené na seniory“. Co dát jiného, než „palec nahoru“. A pozor: pouhopouhá 4,61% sebou bere na dovolenou psa. V praxi to znamená, že většina lidí na dovolené psa nepreferuje. Berme na ně ohled.

 

 Děti - graf

 

 Individualisté

 Ne každý má odvahu vydat se na dovolenou sám v tom smyslu, že si i sám všechno taky zajistí. Ostatně proč taky, když jsou v cestovkách na to vyškolení odborníci s léty zkušeností. Jenže každá práce něco stojí. Necelé procento od sebe dělí ty, kdož jsou ochotni cestovce zaplatit dovolenou pro jednoho cestovatele v částce až 10 000 korun (40, 91%) a ty, kteří se řídí poměrem kvalita/cena (40, 26%). V mnoha případech může jít o stejnou skupinu, neboť ideální poměr se může vejít do 10 000 korun. Společným jmenovatelem je v tomto případě individualita.

A co je pro vás na dovolené nejdůležitější? Jednalo se o celou řadu jednotlivostí, od klidu v okolí, přes možnost strávit čas s partnerkou/partnerem až po využití sluníčka, masáží a času stráveného v příjemné společnosti. Díky vyplněnému dotazníku, tedy díky vám, můžeme lépe připravovat další akce. Takže se máte na co těšit.

 

 

 

 

Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%