Psychika má zásadní vliv,
zda dokážeme zhubnout

Psychika má zásadní vliv,
zda dokážeme zhubnout

5. 8. 2012

Psychická kondice výrazně ovlivňuje to, zda lidé dokáží či nedokáží shodit nadbytečná kila. Hubnutí totiž začíná v hlavě. „Člověk si musí dát reálné cíle, dobře si načasovat dobu hubnutí a mít motivaci,“ říká psycholog Jeroným Klimeš. Zásadní je podle něj změna životního stylu, kterou by člověk měl brát jako něco pozitivního ve svém životě.

V Česku má podle průzkumu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) kila navíc přes polovinu dospělých. Z nich 34 procent překračuje ideální váhu jen mírně, mají tedy „jen“ nadváhu, a 21 procent je obézních. Nadbytečná kila se pak pro ně stávají vážným zdravotním problémem.

Nejlepší obrana? Prevence!

Klimeš připomněl, že nejlepší obranou proti obezitě je prevence. Člověk by se měl pochválit za to, že se vyhnul příležitosti se nacpat. Možná tak nezhubne, ale určitě nepřibere. „Chce to změnit přístup hlavně starších generací, aby nevítaly hosty chlebíčky a svíčkovou,“ podotkl.

Pokud člověk už má kila navíc a chce zhubnout, měl by si hlavně uvědomit, že jídlo je, stejně jako alkohol, kouření a jiné drogy, součástí jeho životního stylu a myšlení. Funguje jako manévr, kterým se zklidňuje. Musí se tedy přesměrovat na jiné způsoby uspokojení svých potřeb a změnit také způsob trávení volného času.

Když chce člověk zhubnout, měl by si především ujasnit proč: pro zlepšení zdraví, krásu či ze společenských důvodů. Měl by si start hubnutí správně načasovat – nemá smysl začínat v období stresů v práci či soukromém životě, během nemoci nebo po rozchodu s partnerem. „Člověk potřebuje sílu na boj s přebytečnými kilogramy a té se mu v těchto situacích nemusí dostávat,“ vysvětlil psycholog.

Pro zdravého člověka je reálný cíl hubnout 0,5 až kilogram týdně. Kdo chce hubnout rychleji, nevydrží to, hrozí „jojo efekt“, tedy že vše rychle znovu nabere. Dalším úskalím je nevyvážený vztah k jídlu – projevuje se přejídáním, hltáním a kompenzací stresu jídlem. Klimeš radí dát si na talíř přiměřenou porci a nepřidávat si. „Rychlí jedlíci by měli zkusit zpomalit například tak, že si jídlo naporcují na malé kousky, či jedí za pomoci čínských hůlek,“ řekl pro ČTK.

Psycholog připomněl, že kdo chce zdravě zhubnout, musí se také začít hýbat. S přibývajícími kilogramy je pohyb stále nepříjemnější, a tak přinejmenším na počátku, než se dostaví první úspěchy, se člověk musí do pohybu nutit. Rady pro zdravé hubnutí, kdy se člověk naučí lépe jíst a více se hýbat, nabízí VZP ve vzdělávacím projektu Žij zdravě.

Nic není černobílé

Rady o zdravém stravování se ovšem podle profesora Jana Piťhy z Fóra zdravé výživy často míjejí účinkem, protože mají mentorský, někdy až výhružný tón. Varují před riziky a přitom nenabídnou vhodnou alternativu. „Pokud chce člověk změnit stravování, a tedy zaběhnuté životní stereotypy, potřebuje vedle správné motivace také poradenství v každodenních malých krocích,“ uvedl.

Rady dietologů se často zaměřují například na varování před tuky. Je prý nutno je omezit, zejména ty živočišné. Tuky jsou však nepostradatelnou součástí stravy. Jejich správné zastoupení a složení může být doslova životně důležité, především pro ty, kteří mají sklon k vyšším hladinám krevních tuků a cukru, navíc mají vysoký tlak a ještě k tomu kouří.

„Často chybí informace, jak a čím tuky nahradit. Přestože ve stravě musejí být, lidí často volí zkratkovitá řešení, kdy vyloučí tuky z výživy úplně,“ dodal profesor.

Důvodem řady omylů je třeba glykemický index. Uvádí se u potravin, které obsahují sacharidy, a udává, jak daná potravina zvýší po jídle hladinu krevního cukru. Čím má potravina nižší glykemický index, tím méně pak organismus potřebuje vyplavit inzulínu pro její zpracování. To je výhodnější, protože pocit hladu se projeví později, díky tomu se dá lépe hlídat to, aby člověk zbytečně netloustl.

Řada lidí to neví a nevědí ani to, že glykemický index téže potraviny se může změnit vhodnou nebo nevhodnou tepelnou úpravou a je ovlivněn i tím, zda se jí potravina samotná nebo v kombinaci: například samotný chléb má vyšší glykemický index, nižší má chléb potřený rostlinným tukem a obložený šunkou nebo sýrem.

 

Pět kroků k lepší motivaci pro hubnutí

  1. Nenadávejte sami sobě, přistupujte k hubnutí jako k pozitivní etapě svého života
  2. Dávejte si reálné cíle, za krátkou dobu nezhubnete
  3. Netajte své hubnutí, naopak uzavřete s okolím koalici proti své nadváze
  4. Nepouštějte stres k jídlu, zesiluje projevy hladu podobně jako nedostatek spánku
  5. Odměňujte se, stačí drobnost za splnění svých předsevzetí

Zdroj: VZP

hubnutí zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.