Příští týden se na obloze vyrojí Perseidy, setkají se i planety
Ilustrační foto: ingimage.com

Příští týden se na obloze vyrojí Perseidy, setkají se i planety

6. 8. 2016

Na obloze se už v těchto dnech objevují padající hvězdy a příští týden vyvrcholí aktivita nejznámějšího meteorického roje Perseid. Dobře pozorovatelné budou hned ve dvou nocích - ze čtvrtka na pátek 11. a 12. srpna a z pátku na sobotu 12. a 13. srpna. Když lidé vyrazí za město, kde není osvětlená obloha, mohou po tyto noci v době mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní spatřit průměrně 70 meteorů za hodinu. Jev bude provázet seskupení dorůstajícího Měsíce, planet Mars a Saturn a jasné hvězdy.

Astronomové doporučují pozorování s dobrým výhledem na souhvězdí Persea, kde mají meteory radiant, což je místo, odkud jakoby vylétají. Není ani potřeba žádný dalekohled, meteory je možné spatřit pouhým okem. Úkaz je podle odborníků nejlepší sledovat vleže například ve spacáku nebo na lehátku.

Původcem Perseid je rozpadlá kometa Swift-Tuttle, která byla objevena v roce 1862 a ve své dráze zanechává prachové částečky. Když se dráha Země zkříží s dráhou komety, částečky kometárního prachu vletí vysokou rychlostí do zemské atmosféry, třením o vzduch se zahřívají a vzplanou. Tak vznikají jasné světelné čáry na obloze - meteory.

Perseidám se lidově říká padající hvězdy nebo slzy svatého Vavřince, který má svátek 10. srpna. Vavřinec byl římský klerik, který byl umučen v roce 258 při pronásledování křesťanů. Zaživa byl upečen za to, že odmítl vydat císaři církevní poklady a místo toho je rozdal chudým. Za svatého ho mají katolíci, pravoslavní a některé větve anglikánské a luteránské církve.

Kromě roje meteorů budou lidé letos v tuto dobu moci sledovat i setkání dorůstajícího Měsíce s planetami Mars a Saturn. Úkaz doplní jasná hvězda Antares ve souhvězdí Štíra. Za soumraku nízko nad západním obzorem bude například dobře viditelná planeta Jupiter.

 

 

vesmír
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.