O mouchách a lidech
Ilustrační obr. wikipedia.org, autor Alvesgaspar: Moucha domácí. (Roztomilá holka, viďte ...)

O mouchách a lidech

17. 8. 2016

Aneb: Příběhy ze života. Něco trochu k zamyšlení

Takový trochu divný den. Jdu si dát své odpolední kafíčko a cigaretku. Popelník je poloplný a mezi vajgly se s problémy pohybuje včelka. Občas se pokouší vyšplhat ven. Po skleněné stěně popelníku je bez šancí. Tak co? Snažím se jí pomoci tužkou, popostrčit ji k okraji popelníku. Nejde to. Pak mě napadne použít list papíru. A to se zdaří. Vyleze na list, a když ho přiložím k zemi, odejde. Ale doslova „odejde“. Anebo spíše se odšourá, prostě jde domů pěšky. 
 
Ale jak se ta včelka dostala dovnitř popelníku? Jedině shora. Znamená to tedy, že má poraněná křidélka a nemůže odletět? A tudíž se do úlu nedostane a zahyne. Má bolesti? Nevím, možná trpí. Měl bych na ni šlápnout a ukončit tak její trápení? Kdo vidí do jejího mozečku? Ani veterinář by nevěděl, jestli by ta včelička souhlasila s euthanasií. Měli jste někdy pejska či kočičku v situaci, kdy trpěli a museli jste je proto utratit? 

 Nešlápl jsem na ni, ale stále mi to pak vrtalo hlavou. Udělal jsem chybu? Měl jsem si zahrát na Boha a pomoci včelce Máje od trápení? Opravdu by mě zajímalo, co si o té zdánlivé maličkosti myslí někdo jiný. A tak jsem se zeptal na názor děvčat na jednom webu. S mojí virtuální kamarádkou Sofi, se pak rozvinula následující diskuze:
  
Sofi Re: Včelička a eunthanasie. - 20/09/2009 19:14
Otázka přímo filozofická. Barack Obama tuhle při nějakým projevu prej zabil mouchu a okamžitě ho sepsuli ochránci přírody. Tak já nevím, myslím jestli bychom neměli pozavírat do vězení výrobce plácaček na mouchy. Nebo ti snad Libore připadá, že moucha má menší právo na život než včela? A jak k tomu ta moucha přijde? Jenže ... já, která mám jasno v tom, že se v příštím životě dopracuju tak leda na hovnivála, bych asi měla razit heslo: nech brouka žít! Tak to sem ti to asi rozštípnout nepomohla, co?

Libor Re: - 21/09/2009 01:58
Na rozdíl od Američanů mouchy zabíjím jen když zkrachují mírové rozhovory a v sebeobraně. Ten klip s Obamou jsem viděl, ovšem jemu šlo o to, ukázat před volbami národu, jaký má postřeh. Což se mu povedlo. 
 
Sofi Re: - 21/09/2009 09:29
 Postřeh má, to jo. Jen esli to bude Americe stačit.
 
Libor Re: - 21/09/2009 13:18
Hele, Sofi. Obama mi v noci telefonoval, aby mi svoji strategii vysvětlil. (Vzbudil mne, neuvědomil si časový posun). Tu mouchu si prý po zralé úvaze na své vystoupení objednal. Vycházel z toho, že je víc voličů, kteří ocení jeho postřeh, než těch, kteří budou mouchu litovat. Říkal, že neví o žádném Američanovi, který by si mouchy oblíbil a choval si je doma jako domácí mazlíčky. Mouchy roznášejí nemoci, obtěžují a jediný jejich kladný přínos je být potravou pro ptactvo.

Dostal jsem nápad. V potravinovém řetězci jsou mouchy sice důležité, ale nikoliv nezbytné. Navrhl jsem mu vytvořit tým vědců, který by vyvinul metodu transformace ptáků ze všežravců na vegetariány. Aby pak bylo možné mouchy úplně vyhubit. Myslím, že takový užitečný zásah do přírody není zas tak ojedinělý a nemožný. Vzpomínám, že v Praze po řadu let ve výzkumném ústavu vyvíjeli umělou žížalu. Neboť ta je naopak užitečná. A to nejen jako součást potravinového řetězce, hlavně provzdušňuje půdu. Nevím, proč byl ten výzkum po roce 1989 ukončen.

Američané by to mohli dokázat. Jsou v genetickém inženýrství nejdál. Navíc řada z nich má  psychoterapeuta i pro svá zvířátka. Proč by se nemohli orientovat na ptáky a přesvědčovat je o užitečnosti této změny ve stravování.

Myslím, že zanedlouho Američané dokážou i letět na Mars. A Barack je správnej kluk, líbí se mi víc, než naši šíšouni. Mimochodem, jak by se chovala moucha v kabině kosmické lodi? To by mě fakt zajímalo. Sice je tam stav beztíže, ale zároveň i vzduch, o který se křídly může opřít. Mám ten pocit, že by mávla křídly a hned hlavou narazila na strop. Asi by se musela učit mávat křídly pomalu a brzdit před přistáním. Jinak by byla na hlavičce samá boule. A naučit se usednout na lidi? Vždyť má tak malinkatý mozeček! To by jí trvalo celé generace…Pokud by se ovšem vůbec podařilo ve stavu beztíže fyzické oplodnění. (Viz obr.2 "Miluji Tě vší muší silou"). Bude pohlavní přitažlivost dostatečně silná, aby se s tím vyrovnala?

A tak jsme si ještě chvíli se Sofi vyměňovali názory s různými blbinkami, které jsme prostě v tu chvíli oba potřebovali. Takže vás, milí čtenáři  tímto prosím o pochopení mého způsobu řešení „blbé nálady“.

Mé otázky čtenářům

Nebojte se, nebudu se dnes pouštět do tak závažných témat jako je euthanasie nebo kastrace. K té se ovšem ještě dostanu v jiném svém článku. Má dnešní otázka se týká vašich zkušeností a vašeho postřehu. Na webu Chovatelka.cz jsem se dočetl následující:
„Moucha náleží k vysoce vyvinuté skupině hmyzu a její letové schopnosti lze srovnávat s výkony moderních letadel“. (Tím jsou zřejmě míněny jejich manévrovací schopnosti za letu, nadzvukovou rychlostí mouchy létat samozřejmě nemohou).

* Tipněte si zda má moucha v ohrožení života, (když na Vás usedne a Vy se po ní oženete), vyšší nebo nižší startovací rychlost než
   závodní automobil Formule 1.
* Dokážete jako Barack Obama chytit do dlaně mouchu v letu?

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.7 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.