Film Božská Florence se Streepovou jde do kin 25. srpna

Film Božská Florence se Streepovou jde do kin 25. srpna

18. 8. 2016

Podle životního příběhu americké sopranistky Florence Foster Jenkinsové natočil režisér Stephen Frears britsko-americký film Božská Florence s Meryl Streepovou a Hughem Grantem v hlavních rolích. Dnes snímek na pracovní projekci v Praze uvedla distribuční společnost Bioscop; v kinech se objeví od 25. srpna. Podle jejích zástupců musí "diváci tento snímek slyšet, aby uvěřili".

Současně vyšla stejnojmenná kniha Jaspera Reese, který v ní popisuje osud bohaté amatérské operní zpěvačky známé jako "královna kraválu". Vystupovala pro své přátele, ale nikdo jí neřekl, že zpívá falešně. Přesto si krátce před svou smrtí splnila sen a vyprodala slavnou newyorskou Carnegie Hall. Scenáristou filmu byl Nicholas Martin. Ukázal, že člověk se nemá vzdávat svých snů, jakkoli se mohou zdát nereálné.

Pozoruhodný příběh Jenkinsové zaujal tvůrce už dříve. Například v roce 2001 byla uvedena hra anglického dramatika Petera Quiltera nazvaná Glorious. Brzy se úspěšná inscenace objevila i v tuzemsku. Pražské divadlo Kalich ji uvedlo pod názvem Je úchvatná v hlavní roli s Jaroslavou Kretschmerovou, derniéru měla v lednu.

Loni se v českých kinech objevilo kostýmní drama Marguerite volně inspirované osudy Jenskinsové. Film o pěvecké kariéře postavené na milosrdné lži a přetvářce okolí natočil francouzský režisér Xavier Giannoli v koprodukci s Belgií a Českou republikou. Snímek se natáčel také v prostorách pražského Divadla na Vinohradech, brněnském Mahenově divadle nebo na zámku Slapy. Francouzskou filmovou cenu César v kategorii Nejlepší výprava získal za tento snímek český filmový architekt Martin Kurel.

 

Film Božská Florence

 

O sopránu Jenkinsové se mohou i současníci přesvědčit na dochovaných gramofonových nahrávkách na youtube. Uznával ji prý i Enrico Caruso; lámal si hlavu ale tím, jak je možné, že ji přes její nedostatky publikum milovalo.

Britský režisér Stephen Frears (Královna, Philomena) obsadil do hlavní role Meryl Streepovou, která na rozdíl od svého skvělého pěveckého výkonu v muzikálu Mamma Mia či v hudebním snímku Nikdy není pozdě, kde ztvárnila rockovou zpěvačku a kytaristku, nyní musela zpívat co nejvíc falešně. Jejího elegantního, aristokratického manžela si zahrál Hugh Grant.

 

 

film
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%