Chrámová hora v Jeruzalémě
FOTO: autorka

Chrámová hora v Jeruzalémě

28. 8. 2016

Symbolem hlavního města Jeruzaléma  je zlatá kopule, tyčící se na Chrámové hoře, kterou nejlépe spatříte, když vstoupíte na Olivetskou horu ve východní části Jeruzaléma. Jedná se o kopuli Skalního dómu. Kopuli nechal v r. 1988 jordánský  král Husajn pozlatit 80 kg plátky z ryzího zlata. Do té doby byla pokryta aluminiem.

Chrámová hra je nejposvátnějším místem judaismu, je místem, kde se rodily dějiny světa, a je místem, ke kterému se věřící obracejí během modliteb. Skála, na které se dnes tyčí Skalní dóm, je podle učení rabínů základem celého světa.Část západní stěny Chrámové hory tvoří Zeď nářků - pozůstatek původního židovského Chrámu.

Podle sunnitských muslimů je třetím nejposvátnějším místem islámu a náboženský význam má i pro některé křestanské, zvláště pak pravoslavné kruhy. Díky tomu je jedním  nejuctívanějších míst na světě, ale také jedním z nejproblematičtějších.,Je ale pravda, že pro křesťanství Chrámová hora nemá takový velký význam. Zničení jeruzalémského Chrámu pro ně představovalo naplnění Ježíšova proroctví, pokoření synagogy znamenalo triumf církve. Centrum křesťanského života se v Jeruzalémě soustřeďuje kolem bývalého popraviště Golgota a tam stojícímu Chrámu Božího hrobu. Na Chrámové hoře bylo v době obsazení Jeruzaléma muslimy smetiště.,Skalní dom byl postaven asi okolo roku 710 n.l.

Název Skalní dóm dostala stavba podle velké skály uvnitř chrámu. Tato skála je biblická hora "Mórija", kde se Abrahám chystal  obětovat svého syna Izáka a odkud prorok Mohamed vystoupil do ráje na svém koni Burakovi, při jeho slavné noční jízdě, jak učí korán. Na stejném místě stával i Šalamounův první Chrám tisíc let před narozením Krista. Druhý Chrám postavený Herodem Velikým byl zbořen okolo r. 70 n.l. Římany. Židé věří, že až přijde Mesiáš, bude na tomto místě postaven třetí Chrám - někteří ortodoxní Židé by ho nejraději stavěli už dnes.

Chtěla jsem Vás trochu seznámit s historií tohoto mystického místa, jaké nenajdete nikde na světě. Chrámová hora spolu se Zdí nářků byla do roku 1967 Židům nepřístupna. Teprve tehdy, kdy byl Jeruzalém vyhlášen hlavním městem státu Izrael, se mohou Židé chodit modlit k Západní zdi zbořeného Chrámu. Skalní dóm a i mešita Al Aksá je ve správě jordánské náboženské nadace Woqf.

Osobně jsem navštívila Chrámovou horu 4x. Vždy, než do prostor vejdete, musíte projít důkladnou prohlídkou osobních věcí a hlavně musíte mít odpovídající oblečení. Ženy zahalené paže a nohy, muži dlouhé kalhoty. Důkladnou kontrolu  zajišťuje muslimská chrámová policie. Nesmíte s sebou mít žádné náboženské symboly jako křížky na krku či Davidovu hvězdu, náboženské knihy, ale nesmíte mít ani svačinu, která by obsahovala vepřové maso (májky, salám atd.), alkohol a nože.  

Podle svatých svitků Tóry je Chrámová hora místem, kde Bůh započal stvoření světa. Skála z bájné hory "Morija" je základním kamenem světa. Ze skály vzal Bůh hmotu a vymodeloval z ní Adamovo tělo. Pro Židy je skála na Chrámové hoře tak posvátná, že ortodoxní Židé na ni dokonce nesmějí vstoupit. Přestupek by údajně znamenal okamžitou smrt z vůle Boží. Někteří Židé zase věří, že vstup je možný po očistné  koupeli.

Vnějšek chrámu je pokryt perskými dlaždicemi. Do prostor Skalního dómu není možno vstoupit. Taktéž i do mešity Al Aksá - vstup tam je jen pro vyznavače islámu.

Jen malá perlička nakonec: Ježíš je prý pro muslimy velký prorok, pro Židy podvodník a buddhistům je to jedno.

Shalom.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%