110 let Jeruzalémské synagogy v Praze
FOTO: Autor - VitVit pro commons.wikimedia.org

110 let Jeruzalémské synagogy v Praze

29. 8. 2016

Když jsem na počátku svých studií koncem 70. let minulého století vešla poprvé do Jeruzalémské synagogy v Praze a viděla v plné kráse trojloď bazilikálního typu, Davidovu hvězdu, hebrejské nápisy, mixaci nádherné secesní malby a maurských prvků, velká okna s krásnými vitrážemi, tepané lustry, původní varhany a dvě řady islámských oblouků, které rozdělují dlouhý prostor, stála jsem zde dlouho v němém úžasu.Dovolte, prosím, abych v několika větách přiblížila stavbu v rámci 110.výročí slavnostního zasvěcení této synagogy.

Jeruzalémská synagoga, zvaná také Jubilejní (pocta k 50.výročí vlády cisaře Františka Josefa I),vznikla jako náhrada na místě tří synagog asanovaného pražského ghetta. Původní dva nerealizovatelné projekty architektů Aloise Richtera a Josefa Linharta z rr. 1901 a 1902 vystřídal v r. 1903 vítězný projekt vídeňského architekta Wilhelma Stiassny.

V letech 1905 -1906 byla tato nejmladší a největší synagoga v Praze vybudována, a to v již ve zmíněném nádherném secesním stylu s maurskými prvky. Při procházce Jeruzalémskou ulicí (pod Hlavním nádražím) do dáli svítí červené a bílé kamenné pruhy a další barvy této ojedinělé stavby. Na první pohled zaujme roseta- kruhové okno nad vstupním portálem. Během 2.sv. války zde bylo skladiště, jinak se zde konají bohoslužby. V r. 2003 se našel ukrytý pergamenový svitek, který zde ležel téměř celé století. Největším klenotem a vzácnou movitou kulturní památkou jsou původní varhany, které poháněl elektromotor Fr.Křižíka. Varhany pocházejí z dílny pražského varhaníka E.Š. Petra. Slyšet tyto varhany v rámci cyklu varhanních koncertů, které zde probíhají, je nádherný zážitek. V synagoze je 850 míst k sezení a je zde vybudován oddělený balkon pro ženy.

Není náhodou, že synagoga byla slavnostně zasvěcena na svátek SImchat Torah 16.9.1906 (22,nebo 23 měsíce Tišri).Po skončení svátku Sukot (svátek stánků, trvající sedm dní ) navazují dva další svátky, a to osmý den Šemini Aceret - Den shromáždění, završení svátku Sukot.

A devátý den následuje samostatný svátek Simchat Torah (volně přeloženo - Radost z Tory).

Zasvěcení synagogy na tento významný židovský svátek symbolizovalo skončení ročního cyklu čtení z Tóry a započatí čtení nového. Tóra obsahuje 5 knih Mojžíšových a je také nazývána Strom života.

Židé říkají- "Vzdej Toře úctu, která jí přísluší."

 

Návštěvu této ojedinělé architektonické kulturní památky mohu jen doporučit, synagoga je otevřena denně, bohoslužby se konají v pátek a v sobotu.

 

architektura historie Židé
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.