Po dlouhé nemoci zemřela legendární gymnastka Věra Čáslavská
FOTO: Autor: Ron Kroon pro Wikimedia Commons

Po dlouhé nemoci zemřela legendární gymnastka Věra Čáslavská

31. 8. 2016

V úterý večer zemřela ve věku 74 let legendární sportovní gymnastka a sedminásobná olympijská vítězka Věra Čáslavská. O jejím úmrtí informoval na facebooku historik Pavel Kosatík a zprávu posléze potvrdil i Český olympijský výbor. Nejúspěšnější česká olympionička dlouhodobě bojovala s rakovinou slinivky.

Čáslavská podstoupila vloni v polovině května náročnou osmihodinovou operaci, po které strávila tři týdny v nemocnici. Od té doby musela absolvovat několik chemoterapií, chodila na transfuze a zhubla o více než patnáct kilogramů. Letos v létě se její stav opět zhoršil a neodcestovala kvůli tomu na olympijské hry do Ria de Janeiro.

"Věra Čáslavská byla jednou z nejvýznamnějších osobností v historii českého sportu. Byla vždy příkladem pro ostatní, ať už jako sportovkyně, díky svým občanským postojům, nebo díky obdivuhodné bojovnosti, kterou prokázala v osobním životě. Do poslední chvíle byla plná energie, kterou dokázala rozdávat všem lidem v jejím okolí. Bude nám velmi chybět," uvedl předseda ČOV Jiří Kejval.

Čáslavská získala na olympijských hrách v Tokiu 1964 a v Mexiku 1968 sedm zlatých medailí. Byla také čtyřnásobnou mistryní světa, jedenáctinásobnou mistryní Evropy a čtyřnásobnou Sportovkyní roku Československa.

Na bradlech se Čáslavská proslavila prvkem, kdy se odpoutala od horní žerdi, ve vzduchu se otočila kolem své osy a znovu se chytila bradel. Kromě cvičení na bradlech se Čáslavská excelovala také ve víceboji, na kladině a na přeskoku.

Po srpnu 1968 byla kvůli svým postojům k invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa a podpisu dokumentu Dva tisíce slov vyloučena z řad tělovýchovné organizace. Věnovala se pak trénování. Vychovávala mladé adeptky sportovní gymnastiky jak v Praze, tak v Mexiku.

Počátkem roku 1990 se Čáslavská po zvolení Václava Havla prezidentem Československé republiky stala jeho poradkyní pro sociální otázky a pro sport, od července 1991 byla jeho asistentkou. V letech 1990 až 1996 byla předsedkyní Československého a později Českého olympijského výboru a v letech 1995 až 2001 také členkou Mezinárodního olympijského výboru.

ČOV uvedl, že na jeho adresu (Benešovská 1925/6, 101 00 Praha 10) lze zasílat kondolence, které ČOV předá rodině.

 

Češi litují úmrtí Čáslavské, byla silnou osobností

Čechy zasáhlo úterní úmrtí Čáslavské. Vzpomínají na ni osobnosti ze sportu, kultury i politiky. Jako člověk i sportovec udělala velkou čest a slávu své vlasti - takových je málo, řekla ČTK režisérka Olga Sommerová, autorka oceňovaného dokumentu Věra 68. Reakce na sociálních sítích se shodují v tom, že Čáslavská byla především silná osobnost.

"Angažovala se i jako vlastenka, byla moc hodná a po listopadu 1989 spoustě lidem pomohla, zajímala se o jejich problémy a na sebe příliš nemyslela," komentovala úmrtí nejslavnější české gymnastky a své přítelkyně zarmoucená Sommerová. Život Čáslavské podle ní připomínal horskou dráhu.

"Těch vzestupů a pádů bylo hodně. Celoživotní stres jí však přivodil vážnou nemoc," podotkla režisérka. Připomněla, že komunistický režim s Čáslavskou po návratu z olympijských her v Mexiku naložil strašně. "Svůj život ale Věra s energií a statečností ustála. Byla zářivou osobností. Tolik toho udělala, že tady s námi bude pořád - se mnou tedy určitě," dodala filmařka.

Hlubokou lítost nad odchodem Čáslavské vyjádřil na twitteru také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Český i světový sportovní svět podle něj přišel o jednu z obrovských ikon. "Svobodná. Svá. Slavná. Silná. Věra Čáslavská," reagoval na twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Za silnou osobnost gymnastku považoval také předseda ODS Petr Fiala: "V. Čáslavská, skvělá gymnastka a hlavně statečná, obětavá žena, zkoušená osudem," uvedl. "Měla jsem možnost se s ní několikrát setkat. Je mi to velmi líto. Upřímnou soustrast," napsala ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) připomněl, že Čáslavská ještě před několika dny přijala pozvání do Černínského paláce na setkání s českými velvyslanci. "Vlastně byla sama naší velvyslankyní. Slavná jako málokdo druhý a přitom statečná a skromná bojovnice," uvedl ministr. "Paní Věra Čáslavská zůstane navždy naší hrdinkou," míní ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

 

 

 

úmrtí
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%