Jací jsme? Co chceme? Zpráva z průzkumu mezi návštěvníky i60.cz
Ilustrační foto: Elena Valeriánová

Jací jsme? Co chceme? Zpráva z průzkumu mezi návštěvníky i60.cz

10. 9. 2016

Letos na jaře proběhlo anonymní dotazování k zájmům a potřebám seniorů a k jejich návštěvám www.i60.cz. Účelem také bylo poznat víc uživatele našich stránek. Redakce nyní došla k závěru, že by měl být publikován aspoň výtah z celé zprávy (její text, grafy a tabulky jsou totiž na 16 stranách). Plné znění zprávy je umístěno na tomto odkazu: http://www.malery.cz.

Zprávu jsem se snažil zpracovat tak, že mu žádná vaše odpověď „nespadla pod stůl“. Všechny odpovědi byly zpracovány a redakci předány. Archivovali jsme si je, kdyby si to nevěřící Tomáš(ka) chtěl(a) zkontrolovat. Ale my pracujeme spolehlivě a nestranně. :-)

Celkem dotazník vyplnilo 157 lidí. Je to mnohem méně, než jsme doufali, avšak dost na to, abychom mohli výsledky zpracovat a ukázat „na veřejnosti“. Zdůrazňujeme však, že šlo pouze o anketu a bylo plně na každém z vás, zda se zúčastní, nebo nezúčastní.

Vzorek dotazovaných není dostatečným reprezentantem všech seniorů. Odpovídat mohli jenom ti, kteří mají počítač a přístup k internetu, a to jsou v průměru lidé mladší a aktivnější a s průměrně vyšším vzděláním, než jsou všichni senioři jako celek. Proto z jednotlivých výsledků nemůžeme usuzovat na to, co si myslí nebo dělají všichni lidé staršího věku. (O to nám ani nešlo.)

Výsledky však podle našeho názoru můžeme považovat za směrodatné právě pro komunitu seniorských uživatelů internetu. A těch je stále víc. Kromě toho – není nám známo, že by někdy v ČR proběhl podobně zaměřený výzkum, tzn. na seniory jako uživatele internetu. Takže buďme rádi, že jsme asi první…

 

Jestliže dotazovaný stránky i60 navštěvuje (takových bylo v průzkumu 119), položili jsme čtyři otázky.

1. Jak často navštěvujete stránky www.i60.cz?

Dvě třetiny těch, kteří i60 navštěvují, tak činí denně nebo téměř denně, čtvrtina několikrát v týdnu, zbývající desetina méně často. To ukazuje na poměrně silný zvyk či oblibu i60 u těch, kteří jej znají. (Kdyby byla více zastoupena nebo dokonce převažovala odpověď 2-4x do měsíce nebo méně často, bylo by jasné, že i60 hraje v současném životě íčkařů mnohem menší roli. Ovšemže také musíme vzít v úvahu, že spíše mohli odpovědět častější návštěvníci, neboť ti si mohli všimnout naší výzvy k vyplnění snáze.)

 

2. V jak velkém městě nyní návštěvníci, tj. uživatelé stránek i60 žijí?

Možná překvapí, že více než polovina žije v obcích a městech do 20 tisíc obyvatel, nikoliv v Praze nebo v jiných krajských městech. (Bylo by ovšem zajímavé zjistit, zda tato převaha mimopražských uživatelů se odráží i v množství lokalizovaných příspěvků, tzn. například o místech budoucích zajímavých akcí nebo v různých pozvánkách.) 

 

3. Přispíváte do www.i60.cz? Do jaké míry?

Téměř polovina dotazovaných napíše aspoň občas pravidelný příspěvek do některé rubriky. Zhruba každý pátý se omezuje jen na komentář, reakci, stručný názor apod. a zhruba každý třetí obsah www sleduje, ale nepřispívá. (Bylo by jistě zajímavé, kdyby se „zaktivizovala“ tato poslední třetina a začala sama psát, možná by pak redakce ani nestíhala…)

 

4. Co byste na www.i60.cz změnil/a, zlepšil/a? Které nové rubriky a služby byste tam chtěl/a mít?

Na tuto otázku jsme dostali množství odpovědí a tak nebylo lehké je zpracovat. Nakonec jsme se rozhodli, že je předložíme v takové podobě, v jaké jste je napsali (kromě drobných gramatických oprav). Pouze jsme sdružili dvě skupiny velmi podobných odpovědí: 16 jich bylo ve smyslu Nic bych neměnil/a. Líbí se mi to, jak to je. Jsem spokojen/a… a podobně. Z nich ocitujeme dvě podrobnější:

Nechat tak. Nové stránky se mi líbí o hodně více než ty staré.
Nejsem inovátor, mně se i60 líbí taková, jaká je. Je přehledná, dává možnost uplatnit se, nic nevnucuje a žije to tu.

Hezké, že?

Dále se vyskytovaly odpovědi typu Nevím. Nedovedu posoudit. Jsem tu krátce. - Těch bylo celkem 6. Zbývající odpovědi jsou již velmi rozmanité. Daly by se rozdělit na náměty ke změně obsahu a na náměty na redakční a technické změny. Ale abyste si početli, dáváme je sem prostě… podle abecedy:

a) fotosoutěž by měla být řazena dle data a nikoli podle bodů; b) rubrika výsledky soutěží, by bylo vhodné aby nové výsledky zůstávaly nahoře a nemuselo se rolovat dolů až nakonec; c) rubrika Senior Fashion by mohla být rovněž řazena dle data vložení

Aby mohli přispívat a komentovat jen přihlášení a pod jménem.

Aby při soutěžích byla dodržována redakcí stanovená pravidla. Bohužel se stává, že kritéria hodnocení se mění ještě před vyhodnocením. Např. nyní ve fotosoutěži neostrý snímek "Clematis" s nejvíce hlasy nesplnil požadavek na informace o místě a datu fotografie. Nebylo nutné zdůvodňovat dalšími argumenty vyřazení, že bylo hlasováno z jiných mobilních zařízení.

Asi bych vyřadila Líbí - Nelíbí

Doporučení na lékaře, kteří se zabývají nemocemi ve stáří

Chystám se do důchodu, a pak bych se zapojila aktivněji, líbí se mi projekty portálu

i60 velmi pokleslo úrovní článků a kvalitou. Nemá to šmrnc, jako to mívalo !

Informace o akcích, kutilství, zahrádka,

Informace o kreativních dílnách (tvořivé kluby apod.)

Inspiraci na oblékání! Být v kurzu, ale nebýt směšná! Včetně bot! Slušivých, ale použitelných!

koncepčně i60.cz je dle mého názoru vyhovující a obsah tvoří lidé, a to se ovlivnit nedá nikým.

Méně planých diskuzí a dohadů, ale to není v moci redakce.

Méně prosazovat stálé fotografy

Možná více tematicky orientovaných informací

Myslím, že byla zrušena inzerce. Je dobré nabídnout co nepotřebujeme, jednou s tím dědici budou mít problém. Rovněž něco sbíráme, tak se může ozvat prodejce.

Na chatu bych změnila rubriku "Móda" na kupříkladu "Záliby", nebo něco podobného, kde by se mohlo diskutovat o zahrádce, pěstování květin, ručních pracích, různých kutilských nápadech a vychytávkách.

Naprosto bych zrušila L/N, hvězdičky, palcování. Určitě lidé by si neměli co závidět, jsme tady na jedné lodi. Tak každý co dává mínusy a plusy někomu koho nemusí, to samé je to s hvězdičkama, když mu nemůže jinak ublížit, tak aspoň takto a někdy se jedná o citlivčánky či básně od autorů. Fotosoutěže palcování modelek, jde stejně o podvod. Jinak jsem spokojena.

Návrhy výletů, seznamování

Nové rubriky snad žádné, ale všechny články jsou přeházené, musí se dohledávat, zrušit palcování a hvězdičkování  u článků a u modelek a fotosoutěží ...vede to k zbytečným nedorozuměním a závisti...
každý , kdo je zaregistrovaný a přihlášený , ať je vidět i když si jenom čte...
Zrušit Líbí - nelíbí -
Nejde zrušit nebo vymazat staré vzkazy ....

Páni redaktoři by se měli více zaměřit na kvalitu příspěvků. Není nutné vydávat vše, co bylo napsáno. Co se týče soutěží, docela se bavím tím, že vyhrává ten, kdo si o to řekně.  Rubrik je snad dost, jen ta kvalita jako by upadala.

Podívat se, co poskytují ostatní

Pohřební služby

Prozatím je rubrik dostatek, jen čtenáři občas správně nechápou jejich obsah a uvádějí nevhodné příspěvky. Měli bychom také mít lepší možnost SAMI stornovat své tipy,akce ap., které nejsou již aktuální! a zbytečně pak překáží i délkou textu.

Přehlednější řazení článků. Nový systém ukládání rozpracovaných článků nám několikrát neuložil texty, když jsme chtěli přidat jen fotografie, a tak jsme potřetí rezignovali na uložení a nepíšeme. Dříve to fungovalo spolehlivěji.

Přehlednější systém - hledání konkrétních témat

Přidala bych rubriku "Naše domácnost" - různé rady pro kutily, zahrádkáře, kosmetika atd.

Přidat rubriku ZAHRADA

Přidat soutěže

Ráda čtu o domácích mazlíčcích a také o dětech, jejich lumpárny a pod.,
ale novou rubriky bych nenavrhovala, je jich až dost.

Rubriku Zahrada a květiny s tím, že bychom mohli vkládat fotografie a ukazovat své výpěstky a radit si.  Bez fotek je to těžké… Také rolování je příjemnější při vyhledávání než klikání.

Rubriky ani služby mi nechybí...

Senior sex

snazší hledání ve starších příspěvcích
způsob oslovení přátel když nejsem na sociálních sítích

Tvořivé duše - pro amatérské výtvarníky

větší přehlednost v rubrice Seznámení---..

Víc informací mimo Prahu

Více článků o možnostech lázní, cestování, zdraví, např. diskuze s některými odborníky

Více informací o bydlení  a akcích pro seniory.

Všeobecně mi rubriky vyhovují, ale možností na Chatu je zbytečně moc - lepší by byla možnost komentovat hned u  fotky Foto dne, u názoru Líbí/Nelíbí - tak, jak se komentuje u článků - samozřejmě komentovat by mohli jen přihlášení a odpadne "mínusování" nepřihlášených, kteří narušují celý web a jeho přátelskou atmosféru.
Taky by bylo dobré někam na hlavní stránku dát "Narozeniny a svátek dnes slaví:" a opět k tomu možnost komentářů. Nebylo by marné počitadlo - registrovaných uživatelů, dnes návštěv celkem, právě on-line.....

Vyhledávání přátel, po zrušení přátelství tam dotyčný pořád visí jako nabídka přátelství - je toho víc, ale samé drobnosti, nic podstatného

Vyhledávání přátel. Posílání vzkazů přímo čtenáři bez přidání do přátel.
Chybí mně rubrika Zahrada

Vyhledávání, když se chci podívat na profil vybrané osoby musím proklikat celý seznam, než se dostanu na její profil, to samé je i jednotlivých článku. Jinak bych nic neměnila.

Vynechala bych čtenářské bodování a hlasování, které nebývá poctivé a vede k řevnivosti.

Z 90% procent jsou všechny akce pro Pražany a okolí, i když jsme malá zemička, přesto pro seniory veliká

Zahrada

Zjistit, kdo to financuje...

Zlepšení nahrávání fotografií.

Zlepšila bych rychlejší vyhledávání přátel - zadat jméno a bude to
Vyřešila bych řádkování, tzn, když píšu, abych mohla dělat odstavce a ne, že se vše slije do jedné dlouhé věty

Změnila bych hodnocení soutěží, zlepšila bych rubriky, které nemají žádná smysl, a určitě tam chybí spravedlnost, ale i mě vadí rozdílný přístup k nám čtenářům a přispěvovatelům, někteří jsou vyvolení a ostatní to musí respektovat, i když se jim to nelíbí Prostě jakési zklamání.

Změnila bych způsob hlasování např. ve fotografických soutěžích.

znovu přidat různé hry - sudoku, procvičování paměti apod.

Způsob, jak se zkontaktovat s jiným uživatelem za účelem navázání nového přátelství. Současný způsob je zbytečně komplikovaný.

Zrušila bych " hvězdičkování" článků, vede to k rivalitě a pomstě některých pisatelů tím, že je anonymní. Když se mi článek líbí, napíši to v diskuzi. Pokud ne, buď článek přejdu bez komentáře nebo v diskuzi napíši, proč se mi nelíbil.

Zrušila bych .. Líbí/ Nelíbí

Zrušila bych soutěže o ceny! Někteří lidičky jsou závistivý a každý chce vyhrávat! Uvítala bych u líbí/nelíbí, aby bylo vidět, kdo jaký dává hlas! Rubrika Zahrada by nebyla k zahození! Přeji redakci i60 hodně dobrých nápadů!

Zrušit hodnocení článků přidělováním hvězdiček. Na profilech uživatelů umožnit prohlížení článků po větším počtu příspěvků na jedné stránce.

Zrušit veškerá anonymní hodnocení u článků (je možnost v diskusi) a Senior Fashion (nemá vliv na výběr pro přehlídky). Slouží pouze k vyjádření osobních antipatií!

Zrušit rubriku Móda, otevřít společnou rubriku pro zahrádkáře a kutily.

 

Co redakce může, ba musí učinit? Pořádně je pročíst a nad každou se zamyslit. Pan Raška má ze všech vašich reakcí jistě obrovskou radost. Ale také si uvědomuje, že se nikdy nelze zavděčit lidem všem…

Já jako autor si dovolím jen nějaký komentář: Někteří lidé si přáli zrušení hvězdiček pod příspěvky, protože se to podle nich zneužívá. Zdálo by se tedy, že redakce může jít a od zítřka hvězdičky zrušit. Jenže: hned by se ozvali lidé – asi ještě mnohem víc by jich bylo – kteří tam hvězdičky zase chtějí. Názor redakce proto doufám bude: Ačkoliv hvězdičky mohou někomu škodit nebo někoho rozčilovat, většině nevadí a převážně se používají k poctivému vyjádření názorů. Ano, hvězdičky jsou jakoby smajlíci a autor nejčastěji dostává 5 hvězdiček. Ale on ten náš web není jenom zpravodajský nebo „literárně kritický“, on chce také šířit pohodu a dobrou náladu a tak i když se tam někdy účastníci názorově střetnou, převážně se i60 udržuje jako pozitivně laděný. Ponechme tedy hvězdičky, kde jsou, zlobíci by si stejně našli zas něco jiného J   

 

♠ ♠ ♠

Odtud dotazování pokračovalo pro všechny, tedy i pro ty, kteří www.i60.cz dosud neznali.

 

Které další webové stránky se zaměřením na starší lidi navštěvujete?

K nejčastěji navštěvovaným patří www.zivot90.cz a www.senivia.cz. Žádné další webové stránky pro starší lidi nenavštěvuje plných 10% dotázaných. To je zajímavé a je to vlastně ocenění našich www.i60.cz. Každý desátý nemá potřebu vyhledávat jiné stránky o seniorech než ty naše.

Uvedli jste i tematické weby (co na internetu hledáte). Jsou to esoterika, hry, hudba, modeling, noviny, senior porno a vzdělávání seniorů.

Na závěr k této otázce si asi opět musíme říct, proč jsme se na to ptali. Protože se teď redakce může podívat na vámi často navštěvované stránky a poučit se z nich pro zdokonalení těch vlastních. To dělá každý poctivý výrobce (poučí se u konkurence), tak proč ne my v i60.

 

Jaké tři hlavní zájmy a záliby máte?

V instrukci stálo: Napište prosím max. 3 možnosti. Můžete napsat i hlídání vnuků, vaření, kutilství aj. Obdrželi jsme přes 400 jednotlivých popisů zájmů a zálib (17x bez odpovědi, avšak tři od každého dalšího účastníka) a všechny jsme zpracovali tak, že jsme je sdružovali do co nejpodobnějších kategorií a pak sečetli.

Které jsou tedy hlavní zájmy a záliby těch seniorů, kteří komunikují prostřednictvím internetu? Je to péče o  zahradu, cestování, četba knih a práce (či zábava) s vnoučaty. V přehledu je počet odpovědí:

            39 zahrada

            36 cestování, zájezdy

            29 četba (hlavně knih)

            29 vnoučata, příp. hlídání dětí

            21 fotografování

            20 vaření

            19 turistika

            19 sport, jízda na kole

            atd.

V úplném seznamu byste našli jak více aktivní, tak více pasivní záliby, jak fyzické, tak duševní činnosti, jak užitečné pro jiné, tak pro sebe sama, jak finančně náročnější, tak zcela bezplatné. Avšak z toho všeho můžeme mít jen radost, neboť to dokazuje obrovskou rozmanitost zájmů seniorů. Znovu můžeme jen připomenout, že dotazovaní si tu nemuseli vymýšlet, jaké ctnostné zájmy mají, neboť odpovědi byly anonymní a my věříme, že popsali ty aktivity, kterým se ve volném čase věnují především nebo které považují pro sebe za důležité. 

V řadě případů jsou zastoupeny velmi specifické zájmy jako studium duchovní literatury nebo univerzity 3. věku, avšak  užitečná a smysluplná je jistě i příprava zájezdů pro seniorský klub či výuka francouzštiny.

Určitě hodnotná je kombinace „kondiční sport, četba a tvůrčí psaní“ nebo „foťák, včely, kolo“. Nezvyklá a o to cennější je „zvukařina, sportovní střelba, společenské vědy“. A pozoruhodná je kombinace „kutilství, hlídání vnuků, porno“ (no ano, myslíte si, že to všechno není pro mnohého seniora přitažlivé?).

 

Čím by se měla naše společnost ve vztahu k seniorům zabývat nejvíce? Co je potřeba řešit přednostně?

Pro většinu (61%) je nejtíživějším problémem osamělost seniorů, kteří kolem sebe nemají blízké osoby. K dalším prioritám by podle vás měl patřit problém špatného nakládání se seniory v ústavech a domech s pečovatelskou službou a také problematika bezpečí seniorů (včetně opatření proti šmejdům, zlodějům a lupičům). Dále agresivita vůči seniorům (v rodině, na ulici), nesnášenlivost seniorů ze strany mladších generací atd.

Dotazovaní však přišli ještě s řadou dalších odpovědí, a tady jsou (opět bez „cenzury“ a podle abecedy):

-        Aby potentáti tak nekradli

-        Dehonestace seniorů

-        Finanční dostupnost penzionů

-        Lékařská péče, co byste chtěl ve vašem věku, je běžná reakce doktora

-        Lépe využívat stávající prostředky

-        Lidi, co si myslí, že se musí o seniory starat

-        Návody, záruční doba, popisy na potravinách rozhodně v češtině a většími písmeny

-        Navrátit jim úctu a obdiv

-        Neseparovat je od zbytku společnosti

-        Pěstování úcty ke stáří především v rodině.

-        Podporovat projekty aktivní činnosti seniorů

-        Senioři musí stále déle pracovat, současně je ale nechtějí zaměstnávat !!

-        Společnost by se měla zabývat vším, co je zde napsané

-        Věnovat více pozornosti přechodu lidí z aktivního do důchodového věku z hlediska výrazného poklesu příjmů

-        Více společenských akcí ve velkých městech kde je anonymita

-        Zaměřit se na možnosti seniorského bydlení

-        Zvýšit dostupnost a snížit ceny služeb pro seniory

-        Zvýšit důchody

-        Zvýšit prestiž seniorů

 

Které skupiny seniorů jsou dosud nedostatečně podporovány (potřebují péči apod.)?

Nejčastěji si přejete zajistit podporu lidem žijícím pod hranicí chudoby (61%) a osaměle žijícím a bezdětným seniorům (49%). Následují senioři se závažným zdravotním postižením,  staré ženy (zejména osamělé a svobodné), lidé umístěni v ústavních zařízeních a velmi staré osoby (nad 80 let věku).

Jak s tímto výsledkem naložíme my? Opět jsme se neptali „jen tak“. My tyto výsledky prostě s krátkým popisem celé akce posíláme na Ministerstvo práce a sociálních věcí a některým politickým stranám. Ať se snaží. (Pro škarohlídy poznámka: Já vím, že to ti politici taky dobře vědí. Ale nestačí, že někdo něco ví, aby začal jednat, musíte mu to kolikrát připomínat a tohle je jemná příležitost, jak to udělat – samozřejmě vedle otevřených dopisů, petic a dalších demokratických forem komunikace.)

 

Délka a čas vyplňování dotazníku

Spočítali jsme pro zajímavost, jak dlouho trvalo vyplnění dotazníku jednotlivým věkovým kategoriím. Jde pochopitelně o ne zcela spolehlivé údaje, protože jestli si někdo během vyplňování například odskočil na záchod, počítač to nemohl poznat a zaznamenal celkovou dobu od první do poslední odpovědi. My to však umíme vyřešit statisticky – ty extrémně krátké a extrémně dlouhé časy při novém přepočtu prostě „škrtneme“ a tím vypadnou jak ti, kteří měli průjem, tak ti, kteří to odflákli a honem honem něco zatrhali… J

(Odborníkům připomínám, že zde se průměrem míní tzv. medián. Ten znamená, že například polovině žen trvalo dotazování minimálně 3:40 minut a druhé polovině naopak 3:40 nebo déle. Medián jsme použili právě proto, aby nám typické výsledky nezkreslily nejvíce „odlehlé“, tzn. náhodně velmi krátké nebo naopak velmi dlouhé časy vyplňování.)

Můžeme proto říci, že mužům trvalo vyplnění v průměru 3 minuty a 40 vteřin, kdežto ženám šest minut a 10 vteřin. Docela velký, ba zásadní rozdíl. Možná způsobený tím, že muži jsou s tím hned (fik-fik) hotoví, tolik nad otázkami nepřemýšlejí, některé přeskočí atd. Ono jde také o to, že právě ve skupině 60-69 let převažovaly ženy (tedy jen početně!) nad muži mnohem víc, než tomu bylo u mladších a starších skupin. A právě tyto ženy věnovaly vyplňování nejvíce času (obvykle přes šest a půl minuty).

Víme také, kdy jste na otázky odpovídali. Více než polovina tak učinila hned druhý den po výzvě k účasti v anketě. Ale co nevíme a nechceme vědět, je to, kdo odpovídal. To se nikdy vědět nebude a je věc každého, zda nám poskytl své názory, nebo ne.

 

Ještě poznámka

Pokud někdo na i60.cz kdysi napsal, že mu průzkumy připadají nedůvěryhodné, nemusí to číst a asi nečte. Ale lepší poznatky o vás, vašich zájmech a potřebách prostě nemáme. Ještě jednou zdůrazňujeme, že i všechny dílčí závěry jsou jen orientační a nemohou nahradit nějaké „povinné“ zjišťování typu celostátního sčítání lidu, domů a bytů Českým statistickým úřadem. Ale pořád jsou mnohem směrodatnější, než by bylo mínění jednotlivého „zkušeného seniora“ nebo co se kdy řeklo na nějaké pavlači nebo v hospodě. 

Jinými slovy, je možné, že skutečnost je jiná, než zjistil tento průzkum (neboť odpověděl jen ten, kdo chtěl) – avšak my prostě nemáme jiné údaje, a nemá je ani nikdo jiný, takže tyto výsledky jsou dnes tím nejlepším odhadem skutečnosti. Dokud někdo nepřijde s ještě rozsáhlejším a statisticky reprezentativnějším průzkumem…

A promiňte moje občasné dobromyslné poznámky, jistě jste poznali, co nám říkají seriózně získané údaje a co glosuje autor. Kontakt na mě je oldrich.cepelka@tima-liberec.cz nebo (až do prosince) cepelka@malery.cz. Připomínky a dotazy jsou vítané.

 

Tolik výtah ze zprávy O. Čepelky.

 

čtenáři i60.cz
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.