Milujeme se a máme sex. Proč se tak divíte?
Ilustrační foto: ingimage.com

Milujeme se a máme sex. Proč se tak divíte?

17. 9. 2016

Také jste si jako malí mysleli, že lidé po padesátce jsou stařenky a staříci, kteří sedí v parku, v jedné ruce hůl a druhou krmí ptáčky? Teď si s úsměvem můžeme říct, jak vzdálené od reality byly naše představy. Stačí se podívat, kdo řídí firmy, banky, kdo se okolo nás prohání na kole či svižně pochoduje s batůžkem na zádech… Někteří hole opravdu mají, ale ty na Nordic walking.

Je skvělé, že dnešní doba nabízí takové množství příležitostí, a to bez rozdílu všem. Záleží jen na povaze každého z nás a chuti užívat si života co nejdéle to jde. A sexuální potěšení k tomu neodmyslitelně patří.  Jedinou zábranou mohou být zdravotní problémy a fyzická kondice, ale mnohé z nich se dají s úspěchem řešit.

Dobré rady pro ženy
Nejčastějším problémem žen při sexu ve vyšším věku je atrofie a nedostatečné zvlhčení vaginální sliznice, což může milování opravdu znepříjemnit. Mohou vzniknout drobná poranění, pálení, citlivost, podráždění, zánět nebo i krvácení a bolest v poševní oblasti.
Gynekolog MUDr. Jindřich Čihák uvádí jako hlavní příčinu těchto změn poševní sliznice: změny hladin hormonů v období přechodu a úbytek ženských pohlavních hormonů, zejména estrogenů.

Jedná se o velmi intimní problém a mnoho žen se ostýchá o něm hovořit, neboť jim to připadá obtížné a trapné. Ale není třeba se znepokojovat. Je to přirozený jev a během svého života se s ním setká každá žena ve vyšším věku. V tomto období lékaři běžně doporučují používat různé gely pro poševní zvlhčení, které zmírňují nepříjemné pocity a ulevují od podráždění. Vysychání poševní sliznice může některým ženám v přechodovém věku zmírnit hormonální substituční terapie. I když ta nevyhovuje všem a není vhodná ve všech případech.

A pokud se ženy nevyznají ve vaginálních gelech, je dobrou radou sledovat jejich složení. Existují gely s přísadou různých olejů, přírodními látkami a jinými zvláčňujícími prostředky. Jednou z nejúčinnějších složek je kyselina hyaluronová, která vytváří v kombinaci s vlhkým sekretem sliznice ochranný gelový povlak. „S kyselinou hyaluronovou se stále častěji setkáváme v gynekologii při odstraňování nebo prevenci vaginálních potíží, jako jsou suchost sliznice, její podráždění, svědění, či nepříjemné až bolestivé pocity při sexu. Kyselina hyaluronová je schopna na sebe vázat vodu a přispívat tak k optimální hydrataci tkáně“, vysvětluje MUDr. Jiří Slíva, PhD. Z Ústavu farmakologie 3. LF UK v Praze.

Když si chtějí ženy koupit opravdu kvalitní a účinný vaginální gel, měl by ještě obsahovat kyselinu mléčnou, která zajišťuje kyselé prostředí pochvy a zabraňuje množení patogenních - nepřátelských mikroorganismů (kvasinek a některých bakterií). Aplikace těchto přípravků je vhodná i po návštěvě bazénů a koupališť. Gely se prodávají v lékárnách, drogeriích, ale i na internetu, kde si je mohou objednat i ostýchavější ženy.

Dobré rady pro muže
Výskyt poruch erekce se zvyšuje s věkem, zejména u mužů po čtyřicítce. Prolínají se u nich vlivy biologické, psychické, partnerské a sociální. Mnoho problémů vyřeší hlava, a pokud ta nestačí, je nejlepším řešením navštívit lékaře. Cíleně vedená psychoterapie dokáže zázraky, především pokud při léčbě spolupracuje partnerka. Lékař může předepsat, po řádném vyšetření, i vhodnou medikamentózní léčbu, která se užívá dlouhodobě, ale i léky k příležitostnému užití. Určitě všichni znají modrou pilulku, ale existují i jiné se stejnými účinky. Fungování různých přírodních produktů a potravinových doplňků však odborníci zpochybňují. K dispozici jsou rovněž endoprotézy a podtlakové erektory, lékaři vám určitě poradí.

Mnoho sexuálních problémů pramení z disharmonie partnerského soužití. Proto je nejlepším lékem dobrá nálada a pochopení pro partnera. Život je přece krásný i v pozdějším věku!

vztahy a sex zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.