Zázrak na šest? Zázvor!

Zázrak na šest? Zázvor!

5. 6. 2014

Zázvor se stává hitem. Nevypadá sice příliš půvabně, ale voní po limetkách a především má blahodárné účinky na lidský organismus.

V Indii je známý pod názvem Adrak nebo také Sunthi, pochází z jihovýchodní Asie. Pro svou sladce pikantní chuť se pěstoval již ve starověké Indii a Číně. Do antického Řecka a Říma se pak dostal jako jedno z prvních běžně užívaných koření. V současné době se zázvor pěstuje pouze v uměle pěstovaných kulturách a planě rostoucí se již nevyskytuje. Užívanou částí zázvoru je jeho kořen nebo přesněji řečeno oddenek.

Zázvor zdomácněl ve středověké evropské kuchyni, postupně se však jeho obliba zčásti utlumila. Renesanci zažívá nyní díky zájmu o tradiční léčitelství a orientální pokrmy, kam zázvor neodmyslitelně patří. Výrazná chuť zázvoru i jeho aroma přináší do přípravy jídel vítanou změnu, a tak dnes na zázvor narazíte doslova na každém rohu.

Má přitom prokazatelně pozitivní vliv na zdraví. Zbaví rýmy, žaludeční nevolnosti, plynatost, pálení žáhy či migrény. Je rovněž podroben vědeckému zkoumání s ohledem na pozitivní ovlivnění nádorových onemocnění (např. rakoviny střeva, prsní tkáně, vaječníků nebo slinivky břišní). „Tak jako všechno, neměl by se užívat nad míru. Denně by dospělý člověk neměl přijmout více než 4 gramy čerstvého zázvoru,“ připomíná lékařka Jana Kociánová.

Čerstvý zázvor (oddenek) je možné běžně koupit v supermarketech, v lékárnách pak ve formě kapslí, sirupů čí extraktů. Setkáváme se s ním také ve formě nápojů – čajů, zázvorové limonády nebo zázvorového piva. Lze ho použít také jako koření a uplatnění má také v kosmetice.

zázvor
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%