Neví, která bije, zase Albánie!
FOTO: Zuzana Pivcová

Neví, která bije, zase Albánie!

30. 9. 2016

Když jsem se s vámi, čtenáři portálu i60, loučila loni touto dobou v jednom ze svých tří cestovatelských článků o Albánii větou: Kdo ví, třeba se příští rok setkáme, s vámi, s Altinem a s Albánií, už jsem měla napůl nakročeno k tomu, vydat se do známé cestovní kanceláře a rezervovat si nový zájezd.

Nevím, jak vy, ale u mě se projevuje zvláštní stesk z loučení, ať už je to s člověkem nebo s krajinou. Nedokážu se v tu chvíli vyrovnat dost dobře s pocitem, že by to mělo být navždy. A tak občas sahám k variantě "ještě jednou". Takto jsem se vrátila po roce do stejného místa na Kypru a do stejného místa na Rujaně. Druhá návštěva tu první buď doplní nebo nedostihne. Ten druhý případ byla i má návštěva Albánie minulý týden.

Přicestovala jsem do místa, které jsem už docela dobře znala, věděla jsem zhruba, co mohu očekávat. Setkala jsem se znovu s naším milým loňským delegátem, avšak ve skupině lidí zcela jiného složení. Podstatnou část výpravy netvořili vůbec senioři, nýbrž uzavřená skupina výrazně mladších účastníků, kteří si odděleně cvičili jógu a meditovali a nás ostatních si vůbec nevšímali a neúčastnili se žádných výletů. I počasí nebylo, alespoň zkraje, tak vlídně slunečné jako loni. A neuskutečnily se ani některé zamýšlené výlety.

Na Albánii jsem nicméně nezanevřela. Ačkoliv se tam mohutně staví a všude vnímáte obrovskou nabídku bytů, jejichž ceny se hodí přece jen spíše pro návštěvníky ze Západu, ačkoliv roste touha po euru a řada restaurací nebo bazarů a tržišť je navzdory místní měně ochotně bere, ačkoliv se pokusy domluvit se alespoň částečně anglicky setkávají s větším a větším úspěchem, zůstává Albánie i nadále svou, ochotnou, ale nevtíravou, a vždy trochu nedůvěřivou, asi jako místní kočky, které poprvé v životě nevěřícně ochutnávají mnou dovezené granule.

Pokud zatoužíte navštívit Albánii, jsem přesvědčena, že nebudete zklamáni. Tamní značně nespoutaná příroda, svérázní lidé, kouzelná městečka a alespoň letmý pohled na současný život nejen ve velkoměstech vám dá na chvíli zapomenout na nešvary naší civilizované země, na osobní starosti a případné finanční nedostatky. A až budete stát tváří v tvář horským velikánům, pozorovat bezstarostně se pasoucí dobytek a usínat s melodií šumění moře, možná vás napadne, že to s naší Zemí není ještě tak špatné.....

 

Zájemce o více informací z Albánie odkazuji na loňské články:
Albánie - zapomenutá kráska se zbytečně špatnou pověstí
Albánie, Altin a senioři
Mé perličky a střípky z dovolené v Albánii

cestování
Hodnocení:
(4.7 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%