Šumí v nich moře
FOTO: Zuzana Pivcová

Šumí v nich moře

29. 10. 2016

Patřím k těm, kteří se často místo koupání procházejí po pláži s hlavou skloněnou a hledají nějaké suvenýry. Většinou to jsou jen malé, ale něčím zajímavé oblázky, jindy zcela běžné škeble, které se po uschnutí záhy rozpadnou. Ojediněle najdu pro mě vzácnější "úlovek", jakým je třeba trochu větší lastura nebo kousek korálu. Podotýkám však, že mými nalezišti byly až dosud pouze pláže Baltu, některých řeckých ostrovů a v posledních dvou letech pak i pláž v Durrës v Albánii.

Nepotápím se a neznám moře bohatá na podmořský život. O to více mě lákají exempláře, prodávané v obchodech a především pak vystavované pro veřejnost na speciálních výstavách. Už od loňska vím, že u nás  21 let existuje Český klub sběratelů lastur. Z několika zakládajících nadšenců se rozrostl asi na 200 nynějších členů. Ti nesbírají pouze lastury, ale zajímají se celkově o měkkýše, a to mořské, suchozemské a dokonce i fosilní, a o veškeré přírodniny z moře.

Již podruhé jsme se byly podívat na Mezinárodní výstavě lastur v Kulturním domě Ládví v Praze 8. Za celou zde vystavovanou krásu jsme jako seniorky zaplatily pouhých 30 Kč. A pro radost jsem si před odchodem koupila kraba poustevníka, který teď už trůní za sklem skříně spolu s mými dalšími mořskými přírodninami. Nejsem sběratelka, mám je pro radost a snad trochu i proto, abych v sobě utišila touhu po dálkách, končinách, kam se nikdy nepodívám.

Vydejte se teď se mnou na malou procházku výstavou a v teple domova poslouchejte, zda neslyšíte jako já šumění moře.

cestování moře
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%