Naše zahrada
FOTO: autor

Naše zahrada

17. 10. 2016

To vy máte zahradu pěknou, pěstěnou, obhospodařovanou a odplevelovanou. Staráte se o ni, sečete, sázíte, hrabete, klestíte. Prořezáváte, přihnojujete, prokypřujete a předpěstováváte. Zaléváte, trháte, sklízíte. S výsledkem se můžete kochat a vytahovat.

My až tak moc ne. To víte, stará není, aspoň to říká moje… mladá. Vznikla před pouhými osmi lety, dřív tu bylo pole nebo louka, už sám nevím. Koupili jsme ji, abychom měli něco kolem domku. Proč není tak hezká jako ta vaše? Dílem se nám nechce, dílem nemůžeme. A tak jsou kdysi tak hezké smrčky obklíčeny neproniknutelnou svídou, trávník je mnohem víc mechník a po všech stromech a keřích nám lezou svlačce. Ani těm slimákům se k nám letos moc nechtělo.

Včera jsem se celou zahradou pomalu prošel a počítal nutné zásahy. Vzadu třeba máme kompost, ještě neviděl rýč. Vedle jsou kamčatské borůvky a ty patří vykopat, protože nám nejdou, kdežto ty kanadské vedle nich rodí jak blázen. Ale už je zachvacuje svlačec a všelijaké anonymní roští. Ještě kousek dál se pěkně rozrůstá nějaké ozdobné trní. Fakt se vyvíjí dobře, jen tak trochu do cesty, a protože jsme zapomněli, jak se správně jmenuje, říkáme mu Počkejchvilku.

Jak snadno byste nám mohli spílat, že se o zahradu nestaráme. Nám to taky není jedno. Tak třeba zrovna teď bych mohl bojovat s Počkejchvilku, a místo toho píšu tohle. Ale většinou je něco důležitějšího na práci, jindy to nedovolí záda nebo rameno, však to znáte. Jenomže nám je hlavně hezky, když se vůbec můžeme podívat z okna a ty keře a stromy tam jsou. I ty mechy. Nakonec ta příroda si trochu bere, co jsme jí vzali. Je dobré, když se můžeme smířit s tím, co je, a netrápit se (trochu ano!).

Říká se: Kéž bys měl sílu smířit se s tím, co změnit nemůžeš, a poprat se s tím, co změnit můžeš. A ještě rozum, abys obojí od sebe rozeznal. Ale já bych přece jenom dodal: nehoň se za vším, co můžeš změnit. Smiř se občas i s něčím, s čím by ses poprat mohl, ale nemáš dost času (kvůli jiným věcem a hlavně lidem), nebo riskuješ hexnšus nebo budeš mít v tu chvíli lepší pocit z odpočívání než z té práce. Uč se nebláznit, nehonit se. Už nejsi mladý lev. Polev.

 

 

Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.