Ladíme na Vánoce
Ilustrační foto: pixabay.com

Ladíme na Vánoce

1. 11. 2016

Rodinná kapela by měla mít naladěno. Většinou se jedná o strunné nástroje. Cinkací a foukací ladičky jsou pro obyčejného smrtelníka k ničemu. Elektronická ladička je zdarma ke stažení do mobilu. Má vestavěný mikrofon a poslouchá, co se brnká, ručička ukáže, jestli je to správně. Funguje na všechny strunné nástroje. Potíž je v tom, že snímá i hluk na pozadí, ale někde ve vedlejší místnosti to snadno naladíte.

Kytara a pětistrunné banjo mají druhou strunu H (tak jí říkáme tady v ČR). Američani jí říkají B. Ladička tedy bude ukazovat B. To naše B oni mají jako Bb.

Lépe se pracuje s digitální klipovou ladičkou, která se připne na nástroj jako kolík na prádlo. Snímá vibrace nástroje, a tudíž je imunní vůči okolnímu hluku. Před pěti léty byly ladičky velké (např. Snark), teď už nebudí pozornost (D´Addario NS MICRO Tuner Planet Waves). 

D´Addario Planet Waves NS MICRO Tuner je asi nejmenší. Má i vypínač, nicméně se po 10 minutách nečinnosti sama vypne. Její malost je omezena displayem (aby se to dalo číst), klipem (aby se to dal přidělat) a knoflíkovou baterií a nakonec i zespodu jsou nějaké ovládací knoflíky a ty musí mít rozměr lidských prstů. Menší to snad už ani být nemůže. Display lze přepínat i nohama vzhůru, když by byla ladička nad hlavou nástroje. Důležitý údaj kupodivu obchodníci neuvádějí, jaký je rozpal klipu, resp. na jak tlusté prkno to lze upevnit. Odpověď je 11 – 22 mm. Houslová má větší klip.

Pracuje se s ní dobře, má i metronom 20 – 270 BMP bliká dva čtverečky vedle sebe.

Je tam i možnost překalibrace. Defaltně je nastaveno komorní A (440 Hz Pitch Standard). Dříve tak houkal televizní monoskop. To je v současnosti podle standardu ISO 16 od roku 1955 na frekvenci 440 Hz. Nicméně dříve se používalo třeba ladění na 435 Hz (dle rakouského standardu z roku 1885), s 440 Hz přišli prvně Američani v 1926. Od roku 1939 se začalo používat i v Evropě.

A jen pro zajímavost - J. S. Bach používal ladění na 480 Hz, Händel 422,5, později 409 Hz. Během 18. století se používaly různé standardy v rozmezí 400 a 450 Hz. Na začátku 19. století Nemci začali používat ladění na 423,3 Hz, o něco později 435 Hz. Italové pro změnu 451 Hz. Ve Francii se po protestu operních zpěváků nastolilo ladění na 435 Hz. Britové ke konci 19. století jako komorní A 439 Hz. I v současnosti používají různé orchestry různá ladění, kupříkladu některé americké i evropské ladí na 442 Hz, německé, rakouské a čínské ladí na 445 Hz.

hudba
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%