Praha ze střechy paláce Lucerna
FOTO: Jana Mesarčová

Praha ze střechy paláce Lucerna

27. 10. 2016

Minulý týden jsem se s kolegyňkou vydala v čase, kterému žertovně říkám „půlhodinka u žlabu“, tedy v čase oběda, do paláce Lucerna. Z deníku Metro jsme totiž vyčetly, že budou pouhá dvě odpoledne zpřístupněny jeho střešní prostory, které nám nabídnou ojedinělé výhledy na naši stověžatou matičku.

Informace, jak se na střechu paláce dostat, nám zajistil poměrně krátký exkurz do kavárny v prvém patře. „Jděte pasáží směrem k východu do ulice Štěpánská, kde po levici uvidíte páternoster, dále jím vyjeďte do 5. poschodí, poté vyběhněte schody do poschodí následujícího, a jste na střeše“, radila nám servírka. Poslechly jsme.

Mezi tím se před výtah nakupilo mnoho nažhavených zvědavců tvořících objemnou frontu. Čekat jsme však z důvodu poledního půlhodinového limitu nemohly. „Jdeme po schodech!“, zazněl povel a už jsme vybíhaly všech 6 nadzemních poschodí (z celkem sedmi), což se vyplatilo. V důsledku malé kapacity kabinky páternosteru se kupící dav v přízemí velmi pomalu mělnil, tudíž na střechu přicházeli milovníci Prahy pozvolna.

Výhled ze členité střechy byl jedinečný. Přestože mračna svou šedí varovala před deštěm, byla natolik kompaktní, že si plula ve větru a nechala nás v překvapivě jasné dohlednosti zkoumat, kterápak je tamta, či támhleta střecha, kopule, věžička. Koukaly jsme do dáli, přezíraly různobarevné střechy a pyšně si připouštěly, jak je Praha překrásná, rozmanitá a hravá. A je česká, je naše.

Příjemně hřejivou českou sounáležitost nám narušily kontrastně smutné pohledy na detaily střechy. Prozrazovaly, jak budova vlekle chátrá, jaký je její neutěšený stav, jak se na ní podepsalo znárodnění z roku 1952 i mediálně rozplizlé spory rodiny Havlů po roce 1991. Asi by dosti posmutněl duchovní otec paláce Lucerna Vácslav Havel (1861 – 1921), stavitelé Josef Čamský a Dobroslav Bezectný anebo akademik Stanislav Bechyně, „gůglo“ mi hlavou.

Cestou zpět jsme s kolegyní trávily svůj „akademický oběd“ po svém, kolegyňka šla tiše a zamyšleně. Já ji kopírovala a soukromě jsem si přála, aby majitelé Lucerny měli sparťanskou vůli rekonstruovat, aby měli štěstí na oduševnělé projekty a citlivé dodavatele v pokoře s dobami minulými i budoucími, a zachránili unikátní železobetonový palác, který, ač k nevíře, měl původně sloužit jako hokejový stadion.

 

 

 

cestování Praha
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%