Ideál krásy. Co to je?
Ilustrační foto: ingimage.com

Ideál krásy. Co to je?

10. 11. 2016

V různých dobách jsou považovány za krásné různé typy žen. Když bylo dvacet dnešním sedmdesátnicím, byly žádané úzké pasy, plné boky a ňadra, což dohromady krásně vyniklo v šatech s širokými sukněmi. Uběhlo pár let a v kurzu byly typy chlapecké, které v minisukních chtěly vypadat jako modelka Twiggy. Tyto proměny takzvaného ideálu krásy v mnoha ženách zanechávají celoživotní frustrace a nespokojenost se svým vzhledem.

Dnešní nejlépe placené modelky by v padesátých letech na přehlídková mola nikdo nepustil. Byly by považovány za příliš hubené, vysoké, divné. V době, kdy muži vzdychali nad křivkami a klasickými souměrnými tvářičkami hereček Elizabeth Taylorové nebo Sophie Lorenové, by dnešní supermodelky s křivými zoubky a nesouměrnými obličeji byly považovány spíše za škaredky.

„Moje vnučka je klasicky krásná slečna, ale neustále se trápí tím, že není výrazná a zajímavá, jak jí řekli nějací pitomci v modelingové agentuře,“ vypráví sedmašedesátiletá Stanislava. „Zkusila uspět v konkursu na modelky, ale tak jí to srazilo sebevědomí, až mám o ni strach. Je jí šestnáct, neustále na sebe od té doby kouká do zrcadla a trápí se. Přitom je přesně ten typ, o který by se za mých mladých let muži poprali. Holt, dnes je prý tuctová a příliš oplácaná,“ dodává.

„Za velký problém současnosti považuji to, že spousta žen je frustrována, protože si vytvoří nějakou představu, jak by měly vypadat, ale nedaří se jim do ní dostat. A nikdy se jim to ani nepodaří, protože každý člověk je přec e jiný,“ říká lékařka Kateřina Cajthamlová. Je úplně jedno, jestli jde o ženu dvacetiletou nebo šedesátiletou, to, jak vypadáme, řešíme v každém věku. Rozdíl je jen v tom, že některé dámy to přiznají veřejně, jiné se tváří, že něco tak přízemního jako starat se o svůj vzhled je od určitého věku zbytečné. Ale doma, panečku, koukají do zrcadla stejně jako ty šestnáctileté dívenky snící o kariéře modelek.

Stačí si přečíst diskuse k textům o módě tady na i60: A proč tam dáváte fotky hubených modelek? Tomu říkáte dámy normálních tvarů, vždyť jsou vyzáblé. Proč nezveřejníte tipy na módu pro silné ženy? A tak dále. A když jsme ukázali snímky žen, které jsou žádané jako modelky ve věku hodně nad šedesát, přišly i ohlasy hodně jedovaté. Například: Taková vyzáblina bych být nechtěla.

Jenže právě žijeme v době, kdy je za ideál tvůrců módy považována žena štíhlá. Ať šestnáctiletá nebo sedmdesátiletá, na takových se prostě nyní móda fotí. Žít v této době s postavou Věstonické Venuše chce prostě hodně síly, nadhledu a sebevědomí.

„V dřívějších dobách byl ideál krásy spojen s její biologickou funkcí, proto byly za krásné považovány ženy robustní, s plným tělem, širokou pánví a velkými prsy, zkrátka se říkalo pořádná ženská,“ připomíná Kateřina Cajthamlová. „Když se dnes do takové postavy žena dostane, ať už po porodech nebo věkem, propadne panice a frustraci. Přitom se jedná o zcela normální vývoj postavy,“ dodává.

Takže moudrá a sebevědomá žena by si měla říkat: Jsem krásná, jen žiju v pro mě nevhodné době, kdy je kolem mě spousta tupců, kteří to nechápou. „Nezapomínejme, že to, co vidíme na stránkách časopisů a v televizi, to jsou lidé vyhublí. Jejich množství aktivní hmoty a tukové tkáně je hluboce pod fyziologickou mezí. Bohužel, žijeme v době, která preferuje podvýživu,“ říká doktorka Cajthamlová.

Ano, co se týká ideálu krásy, jsme na tom podobně jako třeba ve středověku. Tehdy byly za krásné považovány štíhlé éterické dívky, s hubenými dlouhými krky, vysoko vyčesanými vlasy, malými ňadry a bělostnou pletí. Něco mezi vílami a anděly. Jenže pak přišla doba baroka a všechno bylo najednou jinak. Kyprá těla, která by dnes byla označena za obézní, byla najednou ideálem krásy. Je to stejné jako s módou, Nějako dobu nosíme široké nohavice a pak, za pár let přemýšlíme, jak jsme si něco tak příšerného mohly obléknout. A tak pořád dokola.

Takže, pokud chceme přežít v této době v dobrém duševním zdraví a zachovat si nadhled, není třeba špinit si duši jedovatými komentáři na adresu žen štíhlých. Prostě zrovna teď frčí a žádná žena oplácaná s tím nic nenadělá. Ostatně, důležitější nakonec stejně je vždy to, jestli si najde do života partnera, který ji považuje za krásnou. A muži, jak známo, na módní trendy moc nedají.

 

A tak tentokrát je otázka směřována spíše na pány, ale samozřejmě nejen na ně. Ve které době se vám zdál ideál ženské krásy nejlepší? Jaké ženy jste obdivovali za svých mladých let a jaké se vám líbí nyní? Která ze známých českých žen je podle vás krásná a dokáže stárnout s grácií bez ohledu na měnící se ideály krásy?

móda
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.