Karlova Studánka - tady vás baví svět
FOTO: Elena Valeriánová

Karlova Studánka - tady vás baví svět

9. 11. 2016

Horské lázně Karlova Studánka jsou od mého bydliště „co bys kamenem dohodil a zbytek doběhl,“ přes pár kopečků, autem nebo autobusem asi 38 km.

Když mi byly nabídnuty lázně, překvapila jsem doktorku, že chci právě sem, do Karlovy Studánky. Rozlohou malé lázně ležící na 46 ha v kouzelné krajině pod Pradědem. Říká se, že je zde nejčistší vzduch ve střední Evropě a ten pravidelně dýchají necelé tři stovky místních obyvatel. „V současnosti lázně patří státu a specializují se na léčbu onemocnění cest dýchacích a plic. K léčbě hojně napomáhá také zdejší horské klima. Dále se zde léčí pacienti s cévními nemocemi, s kloubními a páteřními obtížemi a pacienti po onkologických nemocech.“ prozradil všeználek internetový a dodává „Řád německých rytířů, nyní Německý řád, podniká kroky k navrácení Karlovy Studánky. V případě, že by došlo k navrácení, nadále by sloužila svému účelu a byla by přístupná veřejnosti.“ a moje poznámka k tomuto zjištění: z toho bych opravdu nadšením nejásala. Možná by to Karlově Studánce bylo ku prospěchu, ale...! Znáte to: sliby chyby.

Do Studánky jsem nastoupila jedno říjnové zamračené pondělí na celé tři týdny. Těšila jsem se jak budu podnikat procházky okolními lesy, vylezu na Praděd, budu pít léčivou vodu a vše v poklidu zachycovat svým soňáčkem. Nějak jsem nepočítala s tím, že bude skoro celé tři týdny pršet. Vždyť říjen je u nás – v Jeseníkách – jedním z nejkrásnějších měsíců. Tedy skoro vždy, listnaté lesy se zbarví do zlatova, zlato je přerušováno nachovou červení, po obloze plují oblaka s příslibem prvního sněhu.

Ale přece se nenechám otrávit počasím. Máme za sebou dvě velmi teplá a suchá léta, tři zimy prakticky bez sněhové nadílky, a tak je jasné, že vody je potřeba. Na procházky se dá chodit i v dešti a fotit také.

Hned další den pobytu mi začínají procedury – cvičení v bazénu, v tělocvičně , koupele, plynové injekce, masáže, inhalace, parafín – atd, atd. Když se podívám na rozpis, vyděsím se, že to přece nemohu stíhat. Stihla jsem všechno a v pohodě, jsem vzorný pacient, nevynechám ani jednu proceduru.

Dny ubíhají a já v lázních oslavím nejen výročí sňatku, ale i své půlkulatiny. K příjemným překvapením patří mé návštěvy. Jedna z nich je docela tajemná. Mé milé kamarádky z íčka. Jitka, Anička, Zdenka. Strávíme spolu jeden víkend. A právě v sobotu o tomto íčkařském víkendu se ráno vyhoupne krásný podzimním sluncem malovaný den. A my si ho spolu krásně užijeme.

Za svůj pobyt jsem nachodila „pár“ kilometrů lázeňskými okruhy, nafotila docela dost fotek podzimní krajiny a nabrala nové síly do další dnů. Jen na ten Praděd vylezu jindy.

Nad vchodem do každého lázeňského domu se večer rozsvítí romantické lucerny, které vykouzlí jedinečnou atmosféru. Opava, Odra, Libuše, Bezruč, Knížecí dům, Vlasta, Letní lázně, Praděd a slavný filmový Slezský dům. Zde se točila komedie století S tebou mě baví svět.

Co říci závěrem? Kdo má rád klid, procházky, čerstvý vzduch, pro toho jsou Horské lázně Karlova Studánka tím pravým ořechovým. A ti ostatní se musí poohlédnout jinde.

Ale mějte na paměti: TADY VÁS BAVÍ SVĚT!

lázně
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.