Za alchymistou E. Kellym na Hněvín
FOTO: Eva Krausová

Za alchymistou E. Kellym na Hněvín

17. 11. 2016

Ještě, než napadne sníh, jsme se s Meginkou vydaly na hrad Hněvín. Elixír nesmrtelnosti jsme tam sice už od Edwarda Kellyho nedostaly, ale vycházka to byla zajímavá a jistě našemu zdravíčku také prospěla.

Vzaly jsme si s sebou nám milé drobnůstky, jako je anděl od maminky, slon pro štěstí, rolnička... Já jsem měla i beranici, rukavice, protože přituhlo a ručky mi docela při fotografování mrzly, řeknu vám. Meginka ještě kabátek nedostala, zatím ji hřála srst, nesmím ji rozmazlovat, musí být odolná, snad až přijdou mrazíky i ve dne...

Před hradem nás uvítala socha Duše středohoří a pak jsme již vstoupily.

Ale nejdříve trocha té historie o hradu Hněvín. Královský hrad na vrchu Zámecká hora - Hněvín byl založen Václavem I. ve 13. století, jeho hlavním posláním bylo střežit kraj. Ve vnitřním hradě stávala velká okrouhlá věž, kaple a palác s královským sálem. Součástí hradního areálu bylo nádvoří, brána a hradní zeď. Na třech stranách obklopoval hrad hluboký příkop.

Hrad měl vlastní zdroje vody ze studní. V roce 1595 se jeho vlastníkem stalo město Most.

Svoji pevnost a nedobytnost hrad osvědčil při mnoha pokusech o jeho zdolání. Dobyli ho až Švédové v roce 1646. V průběhu třicetileté války byla snaha o dobytí hradu příčinou plenění města Mostu. Hrad byl proto na žádost měšťanů z rozhodnutí Ferdinanda III. v letech 1651-1653 zbořen.

Na hradě pobýval i alchymista Edward Kelly. Tak něco o něm. Užíval neoprávněně univerzitní tituly. Za podvod v advokátní kanceláři mu byly uříznuty obě uši.Byl ve službách věhlasného astrologa, alchymisty Johna Dee.

Někteří historici se domnívali, že J. Dee a E. Kelly byli ve skutečnosti tajnými agenty anglické královny Alžběty I.

Pro císaře se snažil vyrobit elixír mládí. Byl vězněn na hradě Křivoklát. Chtěl utéci, po laně se spustil z věže, lano se přetrhlo a on dopadl na skálu. Byla mu amputována noha a nahrazena dřevěnou. Poté byl převezen do cely mosteckého hradu Hněvín.

V roce 1597 dokončil dílo "Pojednání o kameni mudrců", kterým chtěl oblomit císaře.

Chtěl utéci podruhé i z hradu Hněvín. V noci spustil provaz z věže do hradního příkopu. Provaz se přetrhl a on si zlomil zdravou nohu.

Později panovník udělil Kellymu milost. Měl ale velké bolesti, vypil smrtící tekutinu. Skonal 1.11.1597 ve 42 letech.

Říká se, že Kelly byl pohřben v jeskyni na úpatí kopce, na němž stojí hrad Hněvín. Tato jeskyně měla být zavalena kamenem a na něj byla údajně vytesána Davidova hvězda. Legenda praví, že Kelly proklel hrad Hněvín, a když zmizí hrad, tak za sto let zmizí celý Most. Hrad zmizel za několik desítek let a město o necelých 400 let později také.

Řekla bych ale, že za zbourání královského města Most mohou spíše jen komunisté, které jej nechali zbourat kvůli uhlí, kterého, jak se ukázalo, tam zas tolik nebylo... Je to neomluvitené, dnes by to byl historický skvost, byť po nutných opravách.

Zpět ale ke hradu Hněvín. V roce 1879 byla zahájena výstavba výletní restaurace ve stylu původního hradu. Restauraci tam můžete navštívit i dnes, ke hradu lze přijet i autem. Naposledy byl hrad rekonstruován  v roce 2002 statutárním městem Most.

Tentokrát jsem hrad obešla ze všech stran a stavěly jsme se i na vyhlídce pod hradem. Z hradu je výhled na město Most. Vstupné se žádné neplatí, je to zdarma, což je v dnešní době milé. Jen na rozhlednu a hvězdárnu se platí vstupné, tam jsem ale ještě nikdy nebyla, tak snad někdy příště...

Hrad Hněvín je večer krásně osvětlený a tento výhled na něj mám přímo od mého bydliště. Je to dominanta Mostu, která je viditelná ze všech stran, takže když se navracíme z cest a vidíme Hněvín, víme, že jsme již doma...

Na zpáteční cestě začalo sněžit a byly jsme s Meginkou rády, že už jsme doma v teploučku.

           

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.