České slunce jako na Jadranu.
Lékaři varují před nádory kůže

České slunce jako na Jadranu.
Lékaři varují před nádory kůže

11. 8. 2012

Sluneční záření je letos v Česku v jasných dnech stejně silné jako ve Středomoří. Je to způsobeno oslabením ozonové vrstvy, která je nyní nad republikou nejslabší za posledních 39 let.

Česko i celá střední Evropa se potýká se zeslabenou ozonovou vrstvou již mnoho měsíců. „Měsíční průměry celkového množství ozonu ukazují odchylku minus jedno až minus 18 procent pod dlouhodobým průměrem,“ potvrdil Michal Janouch z ozónové a solární observatoře, která je pracovištěm Českého hydrometeorologického ústavu.

Dermatologové proto opět bijí na poplach a varují, že v posledních měsících je pobyt na přímém slunci mnohem nebezpečnější, než tomu bylo dříve. „Už dávno neplatí, že se v České republice tak snadno nespálíme jako u moře. Je třeba sledovat ozonové zpravodajství a hlášený úbytek ozonu, který způsobí zvýšený průnik ultrafialového záření na zemský povrch, je třeba kompenzovat vyšším ochranným faktorem v krémech," uvedl Petr Arenberger, předseda České dermatovenerologické společnosti. Ozonové zpravodajství je možné najít na webu www.chmi.cz.

Počet melanomů roste

Ročně přibývá 2000 nových pacientů s melanomem. Kožní rakovina tvoří čtvrtinu všech nádorových onemocnění v Česku. „UV záření jednoznačně vyvolává kožní nádory,“ zdůraznil Arenberger.

To, že existuje spojení mezi nárůstem rakoviny a úbytkem ozonu v posledních několika letech, dokládají i dlouhodobé statistiky. Počet melanonů stoupl za posledních 40 let, od kdy se hovoří o poškození ozonové vrstvy, více než šestkrát. Zatímco v roce 1970 bylo hlášeno 316 melanomů, v roce 2000 to již bylo 1413 a v roce 2009 dokonce 2088 případů.

Podle Arenberga se melanom nedá úplně vyléčit a mohou se objevit metastázy, a to i po letech. Vědci zkoumají nové metody a věří, že by se díky kombinaci biologické a jiné léčby mohlo podařit onemocnění z metastáz změnit na "chronické". Nemoc by se tak v těle dál nešířila.

Důležitá je prevence

Kromě dětí a mladých žen jsou další rizikovou skupinou muži nad 50 let. Nádor se u nich objevuje často na zádech, protože mnozí třeba pracují v plném slunci na zahradě. Lidé by neměli podceňovat pigmentová znaménka, jejich vznik a změny. Sledovat by měli tvar, velikost či barvu skvrn na kůži. Návod jednoduchého vyšetření je na stránkách www.melanom.cz. Při pochybnostech je potřeba navštívit lékaře.

Důležitá je však i prevence, konkrétně chránit kůži krémy s vyššími filtry. Faktory nižší než 6 podle odborníků nejsou dostatečné. I ve městě by bylo dobré sáhnout po přípravcích s faktorem kolem 15. Na slunce by se vůbec nemělo chodit přes poledne. Samozřejmostí by měly být sluneční brýle a pokrývky hlavy.

Přes tyto varovné zprávy odborníci uklidňují, že stav ozonové vrstvy se paradoxně i v době aktuálního "výpadku" postupně zlepšuje. Úrovně okolo roku 1960, tedy před jejím výrazným poškozením, však bude dosahovat až v roce 2050.

ozon Slunce zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%