Maléry a já. A vy!
FOTO: autor

Maléry a já. A vy!

22. 11. 2016

Snad to nebude vypadat nestydatě, že chci udělat radost jak vám, tak sobě?  

Pro pobavení spoluobčanů (a nejen seniorů) jsem předloni, v 66 letech, napsal a s pomocí nakladatelství Petrklíč vydal knížku o tom, jaké příhody, události, průšvihy a maléry mě potkaly na cestě životem. Jmenuje se Maléry a já a můžete ji dostat prostřednictvím www.malery.cz (ano, knížka má své vlastní www stránky).

Není to román, je to neformální vyprávění postavené na faktech. Takové, jaké můžete slyšet při přátelském posezení kolem stolu. Není to obyčejný životopis, to by vás určitě nebavilo. Knížka je ve skutečnosti složená z desítek epizod převážně z mého života (od dětství do současnosti), v nichž se svou vlastní aktivitou či zcela náhodně dostávám do prekérních situací, které někdy řeším sám, někdy někdo jiný a někdy vůbec nikdo. To vše na pozadí skutečných událostí od 50. let přes roky 1968, 1989 až po současnost. V různých městech ČR a v různých zemích Evropy, kam mě život zavál. Z Náchoda přes Mariánské Lázně do Liberce, od Finska přes Portugalsko po Korsiku.

Píšu třeba o tom, proč jsem se musel koupat ve studeném moři před nastoupenou delegací Evropské unie (1999), jak se na vojně skácel vojín Sklenařík do náručí náčelníka generálního štábu (1972) a jak došlo k tomu, že za války přijel z Itálie až do Náchoda vagón s čokoládou (1917). Dozvíte se, zda byla na věži v Poličce spáchána dětská loupež (50. léta) nebo o tom, jak mi MUDr. Dbalý (smutně proslulý, obviněný a dnes již bývalý ředitel nemocnice na Homolce) přilepil zpět mozkovou plenu, kterou jsem si v hlavě nezodpovědně odtrhl (1998). Či o tom, jak jsem Václavu Havlovi radil, jak přestat kouřit (90. léta) nebo jak musel Matěj Čepelka zdrhat z Náchoda, aby mu nevyřízli jazyk (tedy to bylo už někdy v půlce 17. století).    

Čili, jak tušíte, i když se nad většinou příhod budete smát a někdy docela pustě řehtat, není to vždy jen veselé a k popukání. Taky tu je mnoho zážitků z vlastního podnikání. To vše ale odlehčenou formou a s mnoha vlastními a cizími moudrostmi. Na ty se zvlášť těšte. Já vím, že jsou někdy bláznivé jako celé vyprávění. Že jsem se docela odvázal. Některé krotké jsem vybral hned, ostatní si najdete přímo v publikaci.   

 - Závistivce nejvíc dožerete, když jim odpustíte.

- Některé lidi musíme užívat jen ve velmi malých dávkách.

- Když ti je nejhůř, pomoz druhým.

- Já si myslím - život je něco, co by si měl každý zkusit aspoň jednou!

Ale citáty opravdu nejsou tím hlavním. Objednejte si a čtěte. Pak mi napište mail na oldrich.cepelka@tima-liberec.cz protože cepelka@malery.cz bude fungovat již jen do 10. prosince.

Vždycky jsem se řídil heslem: svou budoucnost si nejlíp předpovíš tak, že ji uskutečníš. Když budeš čekat, až se něco stane, tak můžeš jen reagovat a vždycky budeš trochu rozmrzelý, že se nestalo to, co by sis přál především. Mám ještě další pravidla, třeba: cítíš-li, že je třeba něco udělat, pak je lepší se do toho pustit s rizikem, že to nevyjde, než to celé hodit za hlavu. Proto jsem za minulého režimu založil kontroverzní Běh na Ještěd (trochu legračně mne vyšetřovala StB), při běhu z práce jsem zachraňoval staršího člověka, korupčníky jsem vyhodil ze dveří atd. - vše je založeno na skutečnosti, jen jsem někdy malinko „přitáhl“ to vyústění příběhu, aby byl čtivější.

Jak se píše na zadní straně obálky knihy, „Maléry a já je skvělá kombinace pro sqjelé večery“. Knížku oceníte nejen vy sami, ale i vaše dospělé děti, příbuzní, známí, sousedé, protože je zábavná a přitom připomíná léta, kterými jsme všichni prošli. Ideální dárek na vánoce! A musím vás upozornit: kdo se do ní jednou začte, ten už se neodečte… 

Abych řekl všechno: v knihkupectví se prodávala za 298 Kč, já dnes mohu zbývající výtisky nabídnout za 160 + 30 Kč za poštovné a 10 Kč za sousedku, která mi knížku zabalí a napíše adresu.   Jo a kdyby vás popudilo, jakou si tu dělám reklamu, tak to jednoduše vysvětlím: Většině autorů dělá reklamu někdo jiný, hlavně nakladatelství (které ji zaplatí) a recenzenti. Já vydal knihu vlastním nákladem, to znamená, že jsem uhradil veškeré výdaje (grafická úprava, tisk, vazba, distribuce), aby se mohla objevit na pultech. Udělal jsem to kvůli vám, čtenářům, a tak se taky musím snažit, abyste si ji koupili. J

Váš
Oldřich Čepelka

objednavky@malery.cz 

www.malery.cz

 

knihy
Hodnocení:
(4 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%